Cozonac floare cu nuca si scortisoara
Cozonac floare cu nuca si scortisoara
Cozonac floare cu nuca si scortisoara perfect pentru sarbatori sau la micul dejun
Cozonac floare cu nuca si scortisoara este pufos, delicios cu o prezentare frumoasa. Cozonacul este superb si foarte gustos si poate trece rapid pe lista retetelor de cozonac pentru Sarbatori.
Partea buna la un astfel de cozonac este ca nu aveti nevoie de cutit. Pur si simplu rupeti cate o petala si veti descoperi un cozonac pufos, aromat si parfumat.
Cozonacul acesta este perfect si pentru micul dejun, cu o cana de lapte alaturi!
Umplutura pentru acest cozonac floare cu nuca si scortisoara este cea mai simpla, nu necesita oua sau lapte. Daca vreti puteti sa umpleti cozonacul floare cu alte umpluturi: rahat tocat marunt, gem, nutella, ciocolata, branza, mac.
Cozonac floarea soarelui i-am pus eu, ca sa il pot deosebi de alte retete de cozonac floare pregatite de mine: cozonac floare cu rahat sau cozonac floare cu mere, nuca si scortisoara.
Modul de asamblare, taiere si rasucire al petalelor florii mi-a fost inspirat de cartea „Patiseria de acasa” – Retete de la expertii Taste of Home.
In carte avea numele „prajitura pentru cafea cu nuca si artar”. Masurile au unitati americane si nu stiu de ce nu mi-au iesit niciodata, desi am facut conversiile ca la carte. Prin urmare, am pregatit reteta veche de cozonac a mamei si am imprumutat doar ideea de modelare.
Daca nu aveti o reteta de aluat de cozonac preferata va recomand reteta mea de cozonac cu 3 galbenusuri, caci se face usor. Framantati aluatul doar pana in momentul in care nu se mai lipeste de maini. In maxim 10 minute este gata.
Eu obisnuiesc sa trantesc aluatul de masa de cateva ori, ceea ce ma ajuta sa grabesc lucrurile. Se elibereaza glutenul si aluatul devine neted, omogen, elastic. Aluatul creste mai bine la o temperatura de 26-30°C, dar exista si retete de aluat care dospesc la rece, cum este aluatul pentru cozonacul insiropat(cunoscut si sub numele de cozonac imbatat).
Dupa ce ati pregatit aluatul si il lasati sa dospeasca pana isi dubleaza volumul pastrati putin aluat si umplutura pentru mijlocul florii, impartiti aluatul in trei bucati egale folosind un cantar. In acest mod foile pe care le veti intinde vor avea aceeasi grosime.
Daca vreti sa vedeti cum se face o floare din cozonac va invit sa cititi modul de preparare explicat pas cu pas mai jos.
Ingrediente:
Pentru blat
500 g faina (eu am folosit faina Grania)
200 ml lapte cald
25 g drojdie proaspata
175 g zahar
3 galbenusuri
60 ml ulei
40 g unt topit – unt gras 80%
1 lingurita coaja rasa de portocala
1 fiola esenta de vanilie
Pentru umplutura
200 g nuca macinata
100 g zahar pudra
1 lingurita rasa pudra de cacao
1 lingurita pudra de scortisoara
Mod de preparare:
Pentru inceput am pregatit maiaua: am pus drojdia cu o lingura de zahar si una de faina intr-o cana, Am turnat lapte usor caldut cat se le acopar, am amestecat putin ca sa le dizolv, apoi le-am lasat sa dospesca in jur de 10-15 minute, pana cand isi dubleaza sau tripleaza volumul. Am pus drojdia peste faina amestecata cu zahar si un varf cutit de sare si am amestecat putin compozitia.
Am adaugat galbenusurile, coaja de portocala, esenta de vanilie, untul topit, uleiul (putem folosi doar unt topit 90-100 g) si in final restul de laptele caldut, pe care l-am turnat treptat.
Apoi am framantat aluatul foarte bine pret de aproximativ 10 minute.
L-am lasat sa creasca la loc cald pana si-a dublat volumul. In acest timp am amestecat intr-un castron toate ingredientele necesare umpluturii.
In momentul in care aluatul a crescut (dupa aproximativ 1h) am rupt din aluat o bucatica mica pentru mijlocul florii (cam cat o minge pentru tenis de masa), iar restul l-am impartim in 3 parti egale.
Am pastrat si 1 lingura din compozitia de nuca cu scortisoara.
Apoi am intins 3 cercuri perfecte, de marimea tavii in care urma sa coc cozonacul (cu diametrul de 26 cm).
Am pus prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, iar peste aceasta am aranjat un strat de nuca amestecat cu zahar pudra, cacao si scortisoara ( jumatate din cantitate). Am pus a doua foaie, iar umplutura si a urmat a treia foaie.
In mijloc am pus putina nuca cu scortisoara si o acoperim cu bucatica mica de aluat pastrata si intinsa tot in forma de cerc. Cu o foarfeca am taiat straturile de aluat pana la cercul care constituie mijlocul florii si le-am rasucit, avand grija sa lipesc putin capetele „petalelor”.
Am copt cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40 minute (in functie de cuptor timpul poate fi diferit de la 30 la 50 minute). L-am acoperit cu o foaie de copt cand a inceput sa se rumeneasca.
Optional: cu 2-3 minute inainte sa il scoateti din cuptor il puteti unge cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte si il lasati neacoperit. Va fi mai lucios. Eu nu l-am uns, am preferat sa il pudrez cu zahar.
Sa aveti pofta si spor la lucru!
Ce frumos arata!! Un Paste fericit iti doresc draga mea! Te pup
Multumesc, la fel! Te pup, Poliana!
Foarte frumos cozonacul:)
Paste Fericit,zambete si multe bucurii iti dorim!te pupam
Multumesc!
Ce frumos,un mod inedit de a face cozonac.Imi place!
Paste fericit ! <3
Paste fericit, Flory!
Sărbători minunate Cristina!
Multumesc, Catalina!
Foarte frumos si de efect. Bravo!
Tks!
Deci de aici a plecat avalansa de aluaturi in stil floare.
Felicitari pentru creatie!!!
Pupici!
🙂