Gogosi cu gem – de post
Gogosi cu gem de post. Gogosi de post cu gem. Reteta de gogosi de post cu gem. Gogosi de post

Gogosi de post cu gem – reteta simpla, rapida si extrem de pufoasa
Despre reteta
Gogosile de post cu gem sunt unul dintre cele mai indragite deserturi traditionale, ideale atat in perioadele de post, cat si in orice moment in care vrei sa pregatesti ceva dulce, moale si aromat, fara ingrediente de origine animala. Desi nu contin oua, lapte sau unt, aceste gogosi ies surprinzator de pufoase datorita unui aluat bine dospit si a unei prajeli corecte, la temperatura constanta.
Cu ingrediente simple — faina, apa calda, drojdie, un strop de ulei si putina aroma — poti obtine un desert spectaculos, cu textura aerata si crusta subtire, aurie. Umplute cu gem de prune, caise, capsuni sau orice dulceata preferi, gogosile de post devin rapid desertul ideal pentru intreaga familie.
Mai multe retete de gogosi de post:

Reteta este usoara, nu cere experienta avansata in bucatarie, iar rezultatul este pe masura asteptarilor: gogosi mari, moi, parfumate si delicioase.
INGREDIENTE:
500 g faina
200 ml apa
2 linguri mari de zahar
1 praf de sare
2 linguri ulei
coaja rasa de la 1/2 portocala
1 lingurita esenta de lamaie
12 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar
ulei pentru prajit
PREPARARE:
Activeaza drojdia
Amesteca drojdia cu zaharul si cateva linguri de apa calda. Las-o 5–10 minute, pana devine cremoasa si spumoasa. Acesta este semnul ca drojdia este activa.
Pregateste aluatul
Pune faina intr-un bol incapator, adauga sarea, coaja de citrice si zaharul vanilat. Toarna drojdia activata si restul de apa calda, apoi incepe sa framanti. Adauga uleiul treptat si continua framantarea 8–10 minute, pana cand obtii un aluat moale si elastic.


Lasa aluatul la dospit
Acopera bolul cu un prosop si lasa-l intr-un loc cald pentru 45–60 de minute. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul. O dospire corecta este esentiala pentru gogosi pufoase.
Formeaza gogosile
Intinde aluatul pe o suprafata unsa usor cu ulei. Decupeaza cercuri cu un pahar sau o forma. Daca vrei sa le umpli inainte de prajire, pune o lingurita de gem pe un disc, acopera cu altul si sigileaza marginile.
Lasa-le 10–15 minute sa se odihneasca inainte de prajire.


Prajeste gogosile
Incinge uleiul la foc mediu. Prajeste gogosile pana devin aurii pe ambele parti. Scoate-le pe servetele pentru a elimina excesul de ulei.
Serveste
Pudreaza gogosile cu zahar vanilat sau zahar pudra si, daca le-ai lasat simple, taie-le pe mijloc si umple-le cu gem.

Sfaturi pentru gogosi de post perfect pufoase
- Foloseste faina tip 000, pentru un aluat mai elastic.
- Apa trebuie sa fie calda, nu fierbinte, pentru a activa corect drojdia.
- Dospirea este cheia: lasa aluatul pana isi dubleaza volumul.
- Intoarce gogosile in ulei o singura data, pentru un volum frumos.
- Taie gogosile doar dupa ce s-au racit putin, ca sa nu se turteasca.
- Alege gemuri mai consistente, care nu curg usor.
De ce sa incerci aceasta reteta?
- Este rapida, accesibila si ideala pentru incepatori
- Se pregateste cu ingrediente ieftine si usor de gasit
- Este versatila: poti folosi orice aroma sau gem
- Este 100% de post si potrivita pentru vegani
- Rezultatul final este mereu pufos si delicios
Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de youtube.




















ce frumoase sunt, merge la cafeluta mea, te pup.
sa ai o zi frumoasa!
Multumesc,Dana! Te pup!
Sunt super
o gogosica „merge”
Doar una??? Nu cred ca te saturi!
Foarte bina arata , si foarte bune! Pup!
Multumesc Adela, te pup si eu!
Delicioase! Am sa le fac si eu.
Multumesc, Criss!
vai ce pofta mi-e….
Multumesc, Alinutzika!
Ce pufosenie!!!Imi plac la nebunie!Pup!
Multumesc, Licuta! Te pup!
Ai fost tare harnica zilele astea, numai bunatati!
Ti-au iesit minunat aceste gogosi umplute, arata extraordinar in sectiune
!!! te pup
multumesc!
buna, voi incerca astazi sa fac, sper sa imi iasa 🙂 multumesc de reteta 🙂
Nu are de ce sa nu iasa… Isabell, ai incredere in tine si vei reusi!
arata foarte bine…dar, cu stomacelul si ficatul meu ((( la cuptor nu ar merge coapte? multumesc
o sa pregatesc special niste gogosi la cuptor, acestea merg prajite.
sunt superrrrrrrrrrrrrrr! La fel si tu!
Îmi pare tare rău, dar nu ați spus rețeta complet. Se amesteca toate ingredientele și. .. se lasă așa nefrământat. Eu l-am frământat dar a fost prea multa faina. Cred ca lichid trebuia sa fie 300-350 gr nu 200. Nu e rețeta pe placul meu. Îmi cer scuze dar m-am cam chinuit sa fac aluatul.
Sunt super..acum le-am făcut și eu
Cat de tare sa fie focul de la aragaz ca sa nu imi iasa creude?
undeva la mijloc intre mediu si tare.