Gogosi cu gem – de post

17 noiembrie 2011Diva in Bucatarie

Gogosi cu gem de post. Gogosi de post cu gem. Reteta de gogosi de post cu gem. Gogosi de post

gogosi de post umplute cu gem A

Gogosi de post cu gem – reteta simpla, rapida si extrem de pufoasa

Despre reteta

Gogosile de post cu gem sunt unul dintre cele mai indragite deserturi traditionale, ideale atat in perioadele de post, cat si in orice moment in care vrei sa pregatesti ceva dulce, moale si aromat, fara ingrediente de origine animala. Desi nu contin oua, lapte sau unt, aceste gogosi ies surprinzator de pufoase datorita unui aluat bine dospit si a unei prajeli corecte, la temperatura constanta.

Cu ingrediente simple — faina, apa calda, drojdie, un strop de ulei si putina aroma — poti obtine un desert spectaculos, cu textura aerata si crusta subtire, aurie. Umplute cu gem de prune, caise, capsuni sau orice dulceata preferi, gogosile de post devin rapid desertul ideal pentru intreaga familie.

Mai multe retete de gogosi de post:

  1. cu mere si stafide
  2. simple si foarte pufoase
  3. rasucite

Reteta este usoara, nu cere experienta avansata in bucatarie, iar rezultatul este pe masura asteptarilor: gogosi mari, moi, parfumate si delicioase.

INGREDIENTE:

500 g faina
200 ml apa
2 linguri mari de zahar
1 praf de sare
2 linguri ulei
coaja rasa de la 1/2 portocala
1 lingurita esenta de lamaie
12 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar
ulei pentru prajit

PREPARARE:

Activeaza drojdia

Amesteca drojdia cu zaharul si cateva linguri de apa calda. Las-o 5–10 minute, pana devine cremoasa si spumoasa. Acesta este semnul ca drojdia este activa.

Pregateste aluatul

Pune faina intr-un bol incapator, adauga sarea, coaja de citrice si zaharul vanilat. Toarna drojdia activata si restul de apa calda, apoi incepe sa framanti. Adauga uleiul treptat si continua framantarea 8–10 minute, pana cand obtii un aluat moale si elastic.

Lasa aluatul la dospit

Acopera bolul cu un prosop si lasa-l intr-un loc cald pentru 45–60 de minute. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul. O dospire corecta este esentiala pentru gogosi pufoase.

Formeaza gogosile

Intinde aluatul pe o suprafata unsa usor cu ulei. Decupeaza cercuri cu un pahar sau o forma. Daca vrei sa le umpli inainte de prajire, pune o lingurita de gem pe un disc, acopera cu altul si sigileaza marginile.
Lasa-le 10–15 minute sa se odihneasca inainte de prajire.

Prajeste gogosile

Incinge uleiul la foc mediu. Prajeste gogosile pana devin aurii pe ambele parti. Scoate-le pe servetele pentru a elimina excesul de ulei.

Serveste

Pudreaza gogosile cu zahar vanilat sau zahar pudra si, daca le-ai lasat simple, taie-le pe mijloc si umple-le cu gem.

Sfaturi pentru gogosi de post perfect pufoase

  1. Foloseste faina tip 000, pentru un aluat mai elastic.
  2. Apa trebuie sa fie calda, nu fierbinte, pentru a activa corect drojdia.
  3. Dospirea este cheia: lasa aluatul pana isi dubleaza volumul.
  4. Intoarce gogosile in ulei o singura data, pentru un volum frumos.
  5. Taie gogosile doar dupa ce s-au racit putin, ca sa nu se turteasca.
  6. Alege gemuri mai consistente, care nu curg usor.

De ce sa incerci aceasta reteta?

  1. Este rapida, accesibila si ideala pentru incepatori
  2. Se pregateste cu ingrediente ieftine si usor de gasit
  3. Este versatila: poti folosi orice aroma sau gem
  4. Este 100% de post si potrivita pentru vegani
  5. Rezultatul final este mereu pufos si delicios

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de youtube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Ai fost tare harnica zilele astea, numai bunatati!
    Ti-au iesit minunat aceste gogosi umplute, arata extraordinar in sectiune
    !!! te pup

  2. Îmi pare tare rău, dar nu ați spus rețeta complet. Se amesteca toate ingredientele și. .. se lasă așa nefrământat. Eu l-am frământat dar a fost prea multa faina. Cred ca lichid trebuia sa fie 300-350 gr nu 200. Nu e rețeta pe placul meu. Îmi cer scuze dar m-am cam chinuit sa fac aluatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *