GOGOSI DE POST CU MERE SI STAFIDE

October 23, 2018 | CATEGORIA

Gogosi de post cu mere si stafide sunt categoric cele mai bune si  mai delicioase dintre gogosile de post. Fara umpluturi, fara sa exageram cu zaharul sau gemurile pentru a compensa gustul ce poate parea prea simplu, gogosile acestea sunt ceea ce eu as numi senzationale.

Ma gandesc ca atunci cand am pofta de gogosi de post cu gem pot manca o simpla felie de paine cu gem. Cam tot asta as avea.

Dar, in cazul celor de fata, cu mere si stafide ,avem o alta poveste. Povestea celor mai bune gogosi. Si daca nu ar fi, nu s-ar povesti…

Totul a inceput acum vreo doi ani cand am facut niste gogosi cu mere si stafide, traditionale pentru olandezi. Reteta este aici. Ei le mananca in noaptea de revelion. Ei bine, atat de mult au placut acestea tuturor celor care le-au incercat, incat mi-am spus ca trebuie sa le fac si intr-o varianta fara oua si lapte, astfel incat sa vin in ajutor celor care tin post sau celor au un regim de viata vegan. Si iata ca am reusit.

De ce nu am ras merele, asa cum obisnuiesc multi sa o faca? Pentru ca imi place combinatia de gusturi si texturi. In gogosile acestea ai parte de ceea ce cauta toata lumea: aluat fin, pufos, placut la gust, in care cubuletele de mere usor acrisoare vin si balanseaza stafidele dulci. Echilibrul este perfect.

Eu am ales sa le prajesc in ulei. Sigur, merg si la cuptor, dar nu obtinem aceeasi textura.

Gogosile sunt acel desert spornic si economic cu care putem satura familia dar si vecinii, prietenii. Dar, daca le tinem doar pentru ai nostrii, pot fi mancate si a doua zi. Fix asa am facut eu. Si-au pastrat gustul, au fost la fel de bune ca in prima zi, dar la acest lucru este posibil sa fi contribuit si faptul ca le-am pastrat acoperite ermetic.

Mai multe retete de gogosi pregatite de mine gasiti aici. 

Daca va plac deserturile de post sau sunteti in cautarea unor idei, va puteti inspira de aici.

Gogosile mele cu mere si stafide sunt atat de bune incat nici nu realizezi ca nu au in componenta lapte si oua.

INGREDIENTE: 

2 mere foarte mici sau 1 mar mediu

500 g faina

1 varf cutit sare

120 g zahar pudra

coaja rasa de la 1 lamiae

100 ml ulei

200 ml apa calduta

25 g drojdie proaspata

2 lingurite esenta rom

40 g stafide

200 ml apa +2 linguri suc lamaie

PREPARARE:

Pentru modul de preparare va invit sa urmariti filmul de pe canalul de youtube.

 

Cateva indicatii in plus, ce nu au fost trecute in scris in video:

 

  • aluatul se framnta in jur de 3-4 minute
  • putem sa ne ungem mainile cu ulei in momentul in care modelam bilutele de aluat
  • gogosile se prajesc in baie de ulei bine incins – daca nu este bine incins vor abosrbi mult ulei
  • nu umplem tigaia cu gogosi, trebuie sa lasam loc sa se intoarca

 

 

Le mancam imediat, dar pot fi pastrate in cutie etansa cateva zile.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *