Salata de dovleac copt cu microgreens si branza de capra
Salata de dovleac copt cu microgreens si branza de capra. Prietena mea a terminat singura un castron mare, asa ca dovada mai buna zau daca as gasi.
Salata de dovleac copt cu quinoa, microgreens si branza de capra este propunerea mea pentru cei care isi doresc sa incerce o reteta gustoasa si sanatoasa. Combinatia de culori, arome, texturi te incanta de la prima vedere si te cucereste cand incepi sa o mananci.
Prietena mea a terminat singura un castron mare, asa ca dovada mai buna zau daca as gasi.
Dovleacul este una din sursele foarte bune de caroten, foarte importanta in aceasta perioada a anului. Pe langa gustul bun, trebuie sa profitam si de toate calitatile dovleacului, vedeta toamnei, fiind o sursa buna de magneziu, fier, calciu, fosfor, enzime, vitamine (A, B, E si C) si saruri minerale. Am citit la un moment dat despre dovleac faptul ca ar fi pentru cei care au probleme legate de insmonie, obezitate, constipatie, astm sau sterilitatea femeilor.
Cei care isi fac probleme legate de dieta pot sa consume dovleac fara sa teama de nimic! Are cel mai scazut nivel de calorii dintre toate legumele.
Combinatia fericita dintre dovleac copt si branza am folosit-o si intr-o salata de pastesau am gratinat dovleacul cu branza roquefort nuci.Toate aceste retete mi se par absolut fabuloase din punct de vedere al gustului, al combinetie de dulce-sarat.
Despre quinoa nu am sa va spun prea multe. Toata lumea o considera un superaliment, datorita faptului ca aceasta contine noua aminoacizi esentiali pentru organism, dar si continutului mare de fibre, vitamine, minerale ce ne ajuta sa ramanem sanatosi daca consumam regulat aceasta cereala.
Vedetele acestei salate sunt insa aceste plante mici si gingase, cunoscute sub denumirea de microgreens. Cu acestea nu cred ca s-au familiarizat foarte multe persoane. Acesta este motivul principal pentru care am creat aceasa salata.
Microplantele / microgreens nu sunt doar mici plantute, rasaduri de legume si ierburi, ce au devenit un fel de trend culinar. Oameni le folosesc si pentru gust, dar si pentru a beneficia de proprietatile acestora.
Putem spune ca in momentul in care samanta uneiplante incepe sa creasca , ea devine un germen. Cand germinarea incepe sa creasca se transforma in microplanta (microgreen). Sunt pline de antioxidanti, iar consumul regulat ajuta in preventia diverselor boli (obezitate, diabet, boli cardiace sau hipertensiune arteriala). Daca ne-am hotara sa ne crestem singuri acasa aceste mici plante ar trebui sa avem cunostinte despre temperaturi, umiditate, lumina, consistenta solului. Personal nu as avea timp si rabdare, asa ca le voi cumpara de fiecare data cand voi dori sa le folosesc (se gasesc in marile supermarketuri/hypermarketuri).
De ce sa folosim microgreens in mancare? Iata motivele mele:
- aduc un plus de savoare supelor si salatelor
- pot inlocui legumele langa omleta sau frittata
- aduc un plus de arome sandwich-urilor, burgerilor
- sunt estetice, devenind un decor pentru orice prezentare gourmet sau doar pentru a impresiona musafirii
- pot fi folosite chiar si in smoothie, sucuri, pireuri
Dar, mult mai multe idei si informatii despre microgreens veti avea daca urmariti la finalul retetei filmul realizat in cadrul proiectului „Gatesc cu Prietenii” ce se desfasoare live pe facebook.
INGREDIENTE:
1/2 dovleac placintar (1 kg inainte de coacere)
200 g branza de capra
80 g quinoa
160 ml apa
microgreens: ridiche, nasturel, broccoli, naut, varza, flori comestibile.
ulei de masline
sare
piper
Optional: otet balsamic.
PREPARARE:
Pentru a pregati aceasta salata incepem cu dovleacul. Spalam coaja bine, apoi il taiem felii si le coacem pana acestea se rumenesc usor si pulpa devine moale (dar nu prea moale, in genul flescait!)
In acest timp spalam foarte bine quinoa (altfel va fi amara) si o fierbem la foc mic, cu capac, in jur de 15 minute. Cand este fiarta oprim focul si amestecam bobitele cu furculita pentru a le separa. Lasam quinoa sa se raceasca.
Taiem branza de capra cubulate. Punem intr-un castron dovleacul copt (am folosit cam 1/2 din dovleacul copt, adica in jur de 1 kg dovleac cantarit inainte de coacere), branza de capra, quinoa si microplatentele. Asezonam cu sare, piper, adaugam ulei de masline (dupa gust) si amestecam. Gustam si adaugam in functie de gusturi sare, piper sau otet balsamic.
Otetul balsamic l-am folosit la final, doar ca sa incerc si varianta aceasta si chiar este o propunere ff gustoasa, merita sa o incercati.
Iata si filmul cu retete pregatita live. Sper sa va placa, are informatii foarte utile.
https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1116382268529892/
Ma gasiti si pe INSTAGRAM sau Facebook.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.