Placinta sarata cu branza in foi de lavas

25 octombrie 2018Diva in Bucatarie

Placinta sarata cu branza

Placinta sarata cu branza in foi de lavas. Reteta moldoveneasca de placinta sarata cu branza in foi de lavas. Cum se face placinta sarata cu branza in foi de lavas?

Ieri a fost zi de facut placinta cu branza! Dar nu desert! Placinta sarata pentru gustare sau cina, avand alaturi o cana de sana, chefir, iaurt sau simpla. Dupa pofte si gust.

Am pregatit placinta sarata cu branza in foi lavas, un fel de burek, dar cu foi usor mai grosute decat cele de placinta obisnuite.

Foile de lavas arata ca niste lipii foarte subtiri si sunt cunoscute si sub denumirea de paine armeneasca.

Acestea sunt atat de subtiri incat au nevoie de doar 30 secunde pentru a fi coapte. Foile de lavas pot fi pastrate mai multe zile, dar pot fi si congelate sau uscate si rehidratate pentru a fi folosite.

Se gasesc in forme rotunde sau dreptunghiulare. Eu le-am cumparat cand am fost in vacanta in Republica Moldova si le-am pastrat in congelator pana acum (2 luni).

In pachet erau 2 foi fplacinta sarata cu branza in foi de lavasoarte mari, impaturite fiecare ca un plic. Asta m-a ajutat mult la portionare. Pentru umplutura am ales o combinatie de branzeturi ce nu poate da gres, asa ca orice mofturos va fi incantat de gustul acestei placinte.

Branza de vaci am folosit tipul uscat, nu cel cremos sau cu smantana, feta (dar merge si telemea) si mozzarella. Nu am folosit verdeturi, ceapa, condimente speciale. M-am bucurat de gustul branzei.

Cea mai cunoscuta placinta cu branza sarata este placinta dobrogeana, initial am vrut sa o pregatesc pe aceasta, dar mi-am adus aminte de aceste foi si am vrut sa le testez.

A iesit o placinta moale, pufoasa, cu umplutura gustoasa. Fiul meu nu a mai vrut sa manance la pranz altceva in afara de aceasta placinta.

Este adevarat ca a fost un pranz tarziu, pe la ora 16.00 si mirosul placintei in bucatarie l-a facut sa excluda orice i-am propus sa incerce inainte de placinta.

Initial, din aceste foi vroiam sa fac triunghiuri pe care as fi vrut sa le gatesc in putin ulei cu unt, dar prietena mea tocmai postase pe Instagram fix acest lucru.

Foile de lavas le-am cumparat cand am fost impreuna in vacanta. Ar fi parut ca ne luam una dupa alta. Cum ar fi fost sa pun si eu acelasi lucru? Oricum, noua ni se intampla multe lucruri la fel, fie ca ne vorbim, fie ca nu.

Stau sa ma intreb daca cineva de acolo de sus le potriveste special sau doar se amuza pe seama noastra. Sa nu credeti ca spun prostii. Cand racesc eu, raceste si ea.

Am avut o mica problema la coloana, apoi a avut si ea. Apoi am descoperit ca fratii sunt nascuti in aceeasi zi.  Dar, toate acestea sunt lucruri care ma amuza si ma bucur ca imi este prietena.

Revenind la placinta mea cu branza sarata as vrea sa va spun ca la gustul final a contribuit din plin, pe langa branza, sosul béchamel.

Il ador! Am facut o cantitate foarte mare pentru lasagna, asa ca, ce mi-a ramas, l- am folosit la aceasta placinta.

Dar, nu va mai retin atentia si va las sa vedeti cat de usor se face.

Ingrediente placinta sarata cu branza in foi de lavas:

2 foi placinta lavas armenesc (290 g)

450 g branza de vaci uscata gen perlute de branza (folosesc brandul Oke – il identificati dupa punga mare verde)

250 g branza sarata (telemea sau feta)

150 g mozzarella rasa

100 g smantana grasa

4 oua medii

350-400 g sos béchamel + 50 g cascaval ras

100 ml ulei pentru uns foile

PREPARARE:

Pregatirea acestei placinte ne ia maxim 10 minute daca avem sosul béchamel gata pregatit. Altfel, mai punem la socoteala inca 15 minute. Se face usor, urmati instructiunile din link-ul de la ingrediente.

Foile lavas au fost dezghetate.Amestecam intr-un bol toate branzeturile rase (cu exceptia cascavalului ce a fost pus in sosul béchamel).

Intr-un bol mic batem ouale, apoi le amestecam cu smantana si le turnam peste branzeturi. Amestecam usor pana omogenizam compozitia.

Ungem fundul tavii cu putin ulei, aranjam prima foaie desfacuta si punem o treime din cantitatea de branza.

Acoperim cu marginile primei foi, le ungem si pe acestea cu putin ulei, apoi punem un strat de béchamel amestecat cu cascaval ras si o treime din cantitatea de branza.

Peste acesta vine foaia a doua de lavas, tehnica de aranjare, ungere cu ulei si umplere cu restul de branza fiind aceeasi de mai sus.

Terminam asamplarea placintei cu sosul béchamel pe care il intindem uniform.

Coacem placinta 35-40 minute sau pana se rumeneste frumos.

Cand scoatem placinta din cuptor va fi crescuta, umflata, dar cand se raceste mai scade. Asteptam in jur de 10-15 minute inainte de a o taia cu un cutit foarte bine ascutit.

Apoi, ne putem bucura de placinta. Inca este foarte calda!

Si foarte buna!

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *