fbpx

RETETE RECENTE

GOGOSI DE POST SIMPLE SI FOARTE PUFOASE

March 26, 2021 | CATEGORIA

Gogosi de post simple si foarte pufoase, ca la gogoserie, aromate si dolofane, prajite in baie de ulei sau coapte in cuptor, sunt pregatite asa cum le facea si bunica mea. Sunt un desert ieftin, apetisant, extrem de usor de facut, ce nu are nevoie de umpluturi sau arome speciale, iar formele le puteti alege in functie de preferinte: rotunde taiate cu paharul, decupate cu forme de biscuiti speciale, rasucite sau alte modele care va plac.

Va las aici reteta unor gogosi de post ca in copilarie, pe vremea in care mamele sau bunicile pastrau coaja rasa de portocale sau lamaie in frigider special pentru a aduce aroma deserturilor simple si atat de indragite de toata lumea.

Gogosi de post simple, rotunde, moi si pufoase, pudrate cu zahar, mancam cand eram mici in vacantele la tara. Erau rasfatul de care ne bucuram maxim dupa o zi joaca la garla sau in livada. Matusa mea le taia cu paharul, dar ne punea si pe noi sa ne jucam si sa ne facem modelele noastre. In timp ce fratele meu modela un snur in forma de 8, eu le modelam precum minciunelele pentru ca mi se parea fascinant sa le rasucesc printr-o mica gaura.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de gogosi de post va las mai jos cateva sugestii. Apasati pe titlul retetei si veti ajunge la reteta dorita:

Toate retetele de deserturi de post le gasiti daca apasati aici.

Ce bune sunt gogosile de post simple, caldute, moi si foarte pufoase, ninse cu zahar pudra! Imi plac mult mai mult cele prajite in ulei, dar le puteti face si in cuptor.

Daca tineti post sau ati renuntat la produsele de origine animala va propun sa incercati aceste gogosi de post simple si foaret pufoase, cel mai ieftin desert fara oua, unt sau lapte. Nu aveti nevoie nici de lapte vegetal.

Atat de bune au iesit aceste gogosi de post simple, incat as fi mancat singura un castron intreg.

In aceea ce priveste aluatul dospit nu am multe sfaturi sa va dau, dar va las cate indicatii:

  • 1. Lasati ingredientele pe care le veti pregati la temperatura camerei cu minim o ora inainte.
  • 2. Cerneti faina in prealabil.
  • 3. Nu lasati drojdia sa intre in contact direct cu sarea.
  • 4. daca folositi drojdie proaspata aceasta se lichefiaza cu zahar, apa si putina faina si se lasa sa creasca inainte sa fie pusa peste faina
  • 5. daca folositi drojdie uscata o lasati 5 minute sa se hidrateze in apa usor calduta.

Aluatul poate fi framantat manual, in robot sau in masina de paine.

Il lasati sa creasca in jur de 60 minute, dupa ce acoperiti bolul cu o folie alimentara sau un plastic ce se strange cu elastic in jurul bolului.

Acestea fiind spuse va las mai jos lista de ingredinete si modul de preparare pentru gogosi de post simple si foarte pufoase – in varanta video, dar si cu explicatii scrise si poze facute pas cu pas.

INGREDIENTE:

500 g faina + faina pentru masa de lucru

1 varf cutit sare

25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

250 ml apa

50 ml ulei

100 g zahar tos

1 lingurita extract de vanilie / esenta naturala vanilie

1 lingurita coaja rasa de lamaie/portocale

1 l ulei pentru prajit

 

PREPARARE:

Va las  pentru incept modul de preparare in varianta video. Mai jos gasiti explicatiile scrise.

Pentru inceput am lichefiat drojdia cu o lingurita de zahar, una de faina si putina apa usor calduta si am lasat-o sa creasca 10 minute.

Am pus in bolul robotului faina cernuta in prealabil, apoi am adaugat drojdia dospita, zaharul, apa calduta, uleiul, extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie.

Am lasat robotul sa framante putin aluatul, apoi am adaugat sarea.

Din momentul in care aluatul s-a desprins de pe peretii vasului am mai lasat 1 minut, apoi am oprit robotul si am pus aluatul intr-un vas pe care l-am acoperit cu folie alimentara.

Am lasat aluatul sa creasca o ora.

Am presarat putina faina pe masa de lucru, apoi am intins aluatul in foaie cu o grosime de 5-8 mm.  am decupat cu o forma cercuri. Puteti folosi un pahar sau alte forme de decupat biscuitii.

Am acoperit aluatul de gogosi (decupat) cu un prosop si l-am lasat sa mai creasca inca 15 minute.

Am incins uleiul. Veti sti daca gogosile pot fi puse in ulei daca faceti o proba cu manerul unei linguri de lemn.

Uleiul este incins cand se formeaza bule de aer in jurul manerului.

Se prajesc pana se rumenesc pe ambele parti la foc iute, apoi se scot pe un servet absorbant.

Este o reteta simpla, usor de pregatit si foarte gustoasa. Puteti sa le umpleti daca doriti cu gem sau crema de cacao, dar sunt perfecte si simple, inca caldute doar pudrate cu zahar.

 

Abia astept sa imi spuneti cat de mult va plac aceste gogosi simple de post.

 

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *