Gogosi rasucite de post
Gogosi rasucite de post. Gogosi rasucite de post simple, pufoase, cu miez aerat si aromate, transformate in gogosi spiralate.

Gogosi rasucite de post
Gogosi rasucite de post simple, pufoase, cu miez aerat si aromate, transformate in gogosi spiralate.
Gogosile de post sunt pufoase si delicioase chiar daca nu au oua sau lapte.
Am folosit lapte bio vegetal de orez cu cocos (pentru gust relativ neutru) de la Bio Mania, pudra de coaja de portocale si extract de vanilie natural.
Recunosc ca ma aprovizionez cu tot ce am nevoie pentru perioada postului doar de la Bio Mania pentru ca au produse bio de calitate certificata. Mentionez ca nu am contracte de sponsorizare cu acestia, dar le apreciez produsele foarte mult.
In locul laptelui pe care l-am folosit eu puteti incerca laptele din orez cu vanilie, din mei, soia sau din orez simplu. Nu as pune in aluatul de gogosi lapte de caju sau nuci, pentru ca se simte gustul acestor nuci destul de puternic.
Aceasta forma de gogosi rasucite (in forma de opt) era preferata fratelui meu cand eram mici si ne pregateam singuri formele gogosilor, incercand sa imite mucenicii, facand un snur in forma de opt.
De data aceasta, gogosile mele rasucite au ajuns din intamplare in aceasta forma.
Initial am vrut sa le fac ineluse, dar mi se pareau banale ca prezentare, asa ca am rasucit inelul si am obtinut imediat o forma simpatica ce m-a dus cu gandul lagogosile facute de fratele meu.
Incerc sa le ofer alor mei retetele simple intr-o prezentare frumoasa, iar forma acestor gogosi imi trezeste amintiri dragi.
Alte retete de gogosi de post:
Reteta de gogosi rasucite, de dulce, o puteti descoperi aici, dar am si alte retete pufoase, aromate si gustoase: gogosi pufoase cu vanilie, gogosi olandeze, gogosi cu ricotta (fara drojdie), gogosi cu iaurt – la lingura.
Dati o cautare pe blog si alegeti ce va place.
Nu stiu cine a inventat gogosile, dar cred ca facut o fapta buna. Nu ai cum sa le rezisti. Cand le rupi si se desfac in pale te cuceresc pe loc.
Pentru a face gogosi bune, indiferent de reteta de aluat folosita, trebuie sa le prajim in baie de ulei. In tigaie va fi ulei in strat generos, astfel incat gogosile sa pluteasca, nu fie prajite pe fundul tavii.
Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins. Gogosile puse in acesta trebuie sa se ridice imediat la suprafata si sa sfaraie uleiul in jurul lor.
Un alt lucru important este sa nu fie prajite in graba, incarcand tigaia cu prea multe gogosi. Este esential sa fie spatiu intre ele, ca sa poate creste si sa fie intoarse usor.
M-am bucurat ca aceste gogosi rasucite de post le-au placut mult baietilor mei, concluzionand ca sunt „megadeliciose”.
Acum va lsa sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru gogosile rasucite de post.
INGREDIENTE:
500 g faina
25 g drojdie
1 lingurita pudra coaja rasa portocale
250 ml lapte de cocos – nu folosesc lapte in doza metalica!
50 ml ulei
100 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
5 g sare
PREPARARE:
Explicatiile scrise pentru reteta de gogosi rasucite de post le gasesti mai jos.
Poti sa vezi cum am pregatit cele mai simple si mai pufoase gogosi de post:
Pregatire aluat
Pentru a face gogosi rasucite de post am pus intr-un bol faina si am amestecat-o cu sare.
Intr-un castron mic am pus drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura faina si 100 ml lapte de orez cu cocos, usor caldut.
Am incalzit putin pe foc restul de lapte cu zahar, doar cat sa se dizolve zaharul, apoi l-am lasat sa se raceasca putin, sa fie usor caldut si sa poata fi pus pe mana fara sa arda.
Intre timp drojdia s-a lichefiat si a crescut, asa ca am turnat-o peste faina. Am adaugat si laptele vegetal cu zahar, extractul de vanilie, pudra de coaja de portocale si am inceput sa framant.
Dupa cateva minute am adaugat si uleiul si am framantat aluatul pana s-a omogenizat si s-a desprins de peretii vasului.
Dospire
Am format o bila din acesta, am acoperit-o cu folie alimentara, apoi am pus un prosop si am lasat aluatul sa creasca pana si-a marit volumul considerabil.
A crescut mai mult decat dublu in 50 de minute.
Modelare
Am pus aluatul dospit si crescut pe masa de lucru unsa cu putin ulei in prealabil. Cu un sucitor am intins aluatul intr-o foaie groasa de 5-7 mm si am decupat forme rotunde cu diametrul de 8 mm.
Mijlocul acestora va fi iar decupat, obtinand un inel pe care l-am rasucit, rezultand in final un opt. Sau un semn de infinit. Depinde de pozitia in care va sta. 🙂
Marginile ramase si mijlocul inelelor se recupereaza, se framanta si se intinde iar. Nu pierdem aluatul asta bun, asa ca din acest aluat am mai facut cateva gogosi.
Dospire a doua oara
Am pus gogosile pe o tava si le-am lasat sa creasca inca 15-20 minute, apoi le-am prajit in baie de ulei. Stratul de ulei din tigaie este inalt, astfel incat gogosile rasucite de post sa pluteasca si sa nu atinga fundul tigaii.
Prajire
Uleiul trebuie sa fie bine incins, asa ca fac proba cu o bucatica de aluat sau cu o lingura de lemn. Oricare din aceste doua variante folosesc, in momentul in care sunt puse in ulei in jurul lor trebuie sa se formeze bule de aer.
Daca nu este bine incins gogosile vor absorbi uleiul si nu vor fi bune.
Am prajit gogosile pe ambele parti, intorcandu-le de 2 ori pe fiecare parte. Le-am asigurat rumenire uniforma si m-am asigurat ca se prajeste bine aluatul, fara sa risc sa ramana crud. Dar toata operatiunea nu dureaza mai mult de 3-4 minute.
Daca uleiul este prea incins se reduce din puterea focului, astfel incat sa nu se arda.
Servire
Dupa ce s-au prajit le-am scos pe un servet de hartie. Acesta va absorbi surplusul de ulei.
Le-am pudrat cu zahar cand s-au racit, eventual cand sunt usor caldute.
Si le-am mancat cu pofta!
Asta va doresc si voua.
Va invit sa va baonati la canalul de You Tube unde postez retete simple si delicioase, foarte usor de pregatit.
Ma gasiti si pe Instagram, aici.
Daca va place sa impartasiti retetele pregatite de voi, va invit sa va inscrieti in Grupul Gatesc cu Prietenii.
Multumesc, Angela pentru poza! Au iesit foarte frumoase!