Castraveti murati de vara – la soare

18 iulie 2011Diva in Bucatarie

Castraveti murati de vara – la soare

Castravetii murati de vara la soare sunt deliciosi.

Temperaturile inalte din termometre ajuta foarte mult ca acrirea acestora sa se faca rapid.

Noua ne plac foarte mult castravetii murati in saramura pentru vara – cunoscuti si sub denumirea de castraveti covesiti.

Se lasa in soare la inceput, pentru a grabi fermentarea. In final acestia raman crocanti, aromati si gustosi.

Daca temperaturile sunt peste 30-35 grade este indicat sa fie probati dupa 3 zile.

Si zeama si castravetii. Veti vedea daca mai au nevoie de zile suplimentare sau sunt facuti.

Dupa deschiderea borcanului, daca castravetii nu sunt facuti inca, las borcanul la umbra – in maxim 2 zile sunt gata.

Cand castravetii sunt facuti pot fi pusi in loc racoros.

Ii mancam langa fripturi pregatite la gratar (mai rar la cuptor pe timpul verii), iahnie de fasole (pentru asta am si o salata speciala la care contribuie si zeama muraturilor), snitele, chiftelute sau tocanite, mancaruri cu sos.

Va spuneam mai sus de salata cu castraveti murati de vara. Este o nebunie si imi place enorm cu iahnie de fasole. In salata aceasta pun castraveti murati de vara, castraveti proaspeti, ceapa rosie si zeama din muraturi.

Moarea poate fi diluata, dupa gust. Este o salata racoritoare, ce poate fi tinuta la rece inainte de a fi mancata.

Castravetii murati de vara in saramura nu sunt singurele conserve pregatite pe timpul verii.

Profit de prezenta galbiorilor si fac ciuperci marinate, dupa reteta bunicii mele. Ies foarte bune, iar sotul meu va poate confirma acest lucru.

Cateva borcane le mancam vara, restul le tinem pentru iarna.

Primele ciuperci marinate le-a mancat la mine se de atunci s-a indragostit de aceste muraturi.

Castravetii murati de vara in saramura sunt muraturile pe care o sa vreti sa le faceti toata vara. Se fac usor si se consuma rapid.

Si, daca vreti sa umpleti camara sau congelatorul cu bunati de vara, incercati  crema de corcoduse pentru acrit ciorbele, fasole verde la congelator, vinete coapte la borcan, frunze de vita la borcan sau congelator, suc de rosii, ketchup si multe altele.

Dati o cautare in categoria conserve aveti de unde sa va inspirati.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru castraveti murati de vara – castraveti murati la soare

INGREDIENTE:

castraveti mai mici – proaspeti –  din gradina sau din piata
saramura (la 1 l apa punem 1 lingura cu varf sare grunjoasa)
tulpini cu flori de marar uscat
2 frunze visin
5 catei usturoi la un borcan de 2 kg
1 lingurita boabe piper

PREPARARE:

Alegem castraveti tineri si sanatosi. Ii spalam, ii aranjam in borcane cat mai compact, apoi punem peste ei usturoiul, piperul, frunzele de visin si mararul.

Castravetii pot fi usor crestati in capete (in forma de cruce) pentru aca saramura sa ii patrunda mai rapid. Cei care iubesc muraturile picante pot pune si un ardei iute.
Cat timp umplem borcanele punem la fiert saramura. O turnam fierbinte peste castraveti.

Nu umplem borcanele complet, turnam doar cat sa acoperim castravetii.

Cand vor fermenta nu vor da pe afara daca borcanul este umplut pana sus. Putem lasa borcanul la soare pentru 2-3 zile.

In acest timp vom vantura apa de mai multe ori. Se acopera cu o farfurie, nu se sigileaza cu capac pana fermenteaza.

Asa trebuie sa arate dupa ce fermenteza.

Tatal nasului fiului meu  pune 2 felii de paine peste castraveti pentru a grabi fermentarea. Puteti incerca si voi. Este metoda saseasca din zona Aradului.

Acestia se numesc castraveti covasiti.

Dupa ce au fermentat punem borcanele cu castraveti murati la rece.

Daca nu ii consumam destul de repede si vedem ca apare floare in borcane, curatam floarea si vanturam saramura pentru a nu apare miros si gust neplacut.

Se recomanda sa ii servim vara, dar daca avem conditii adecvate de temperatura ii putem pastra si pe perioada iernii.

Pofta buna!

Cu castraveti murati de vara pregatesc o salata extraordinar de racoritoare, foarte buna cu fasole cu carnati su chiar cu cartofi prajiti.

Sper sa o incercati si voi – gasiti link in introducere – apasati pe textul cu titlul retete si veti fi redirectionati la aceasta.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. am facut doar castraveti in otet dar cu siguranta am sa pun si la murat.arata tare bine si cred ca-s deliciosi mai ales langa o friptura.
    o zin minunata!

  2. Mie imi place și puțin tarhon ,au un gust și aromă deosebită.Niu trebuie mult pentru că este parfumat și la o ciorba de fasole uscata acrita cu zeama dela castraveți este o nebunie.

  3. Buna seara!
    As dori un sfat, daca e posibil.
    Am murat castravetii intr-un borcan mare insa pentru a putea sa ii punem in frigider i-am transferat in borcane mai mici. Problema e ca nu este suficienta zeama pt toate borcanele.
    Intrebarea e: se poate prepara un supliment de saramura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *