Salata de castraveti murati si proaspeti
Salata de castraveti murati si proaspeti. Salata de castraveti murati si proaspeti. reteta Salata de castraveti murati si proaspeti. Salata de castraveti

Salata de castraveti murati si proaspeti este salata de castraveti din copilaria mea, pe care o mancam in fiecare vara in vacantele petrecute la tara, in Vrancea.
Sora mamei mele pregatea aceasta salata senzationala ce insotea adesea iahnia de fasole sau omleta.
Salata de castraveti murati si proaspeti are gusturi si texturi surprizatoare. Se folosesc doar castraveti murati de vara, in saramura.
Dressingul este realizat din zeama castravetilor cu putin ulei masline (matusa mea mea nu punea deloc ulei) si apa.
Nu stiu cum sa va spun, dar nu imi imaginez vara fara castraveti murati, iar cand am borcanul in fata imi aduc aminte de matusa mea si aceasta salata.
Era cea mai mare dintre cei 6 frati, iar mama cea este cea mai mica.
Parca as vrea sa dau putin timpul inapoi sa fiu copil fara griji ce se catara pe fantana (iar matusa ingheta de frica), alerga cat era ziua de lunga cu copiii din sat, apoi se catara in prun cautand fructele cele mai mari, dar inca crude.
Vacantele de vara le imparteam intre matusa din Gugesti si nasa mea din Dumbraveni. La Dumbraveni stateam cea mai mai mare perioada de timp, dar nasa mea nu facea salata aceasta sau nu mai tin minte sa o gustat-o si la ea.
Pentru a face salata de castraveti murati castraveti proaspeti nu exista cantitati prestabilite.
Fiecare isi va face salata dupa propriul gust, dar eu va recomand sa incercati cantitati egale de castraveti murati si castraveti proaspeti, zeama de muraturi si apa.
Imi place sa mananc aceasta salata rece. O las in frigider pret de 2- 3 ore, timp in care aromele se imprietenesc. Ceapa o pun de la inceput in salata.
Mararul este cel care aduce aroma finala. Nu omiteti nimic din lista de ingrediente. Adaptati cantitatile.
Si, daca respectati indicatiile matusii mele, salata asta are nevoie de lingura, nu se mananca cu furculita. In lingura, pe langa castraveti ajunge si zeama.
Neaparat sa o incercati cu fasole! Sunt insitenta, dar chiar imi place combinatia.
Daca va plac salatele de castraveti va invit sa inceracti si salata de castraveti cu feta si seminte de pin, salata de castraveti cu marar sau sosul tzatziki.
Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru salata de castraveti murati si proaspeti.
INGREDIENTE:
6 castraveti murati de vara – de marime medie
6 castraveti proaspeti de marime medie
100 ml zeama din borcanul de castraveti
100 ml apa
2 lingui ueli masline
1 ceapa rosie mica
cateva fire de marar
PREPARARE:
Am taiat catravetii murati si pe cei proaspeti rondele.
I-am pus intr-un bol, am adaugat ceapa tocata Julien, apa, zeama de castraveti, marar tocat si ulei de masline.
Le-am amestecat, am acoperit cu o folie alimentara si am pus bolul in frigider pentru 2 ore.
Este buna, racoritoare, asa ca va invit sa o incercati si voi.
Daca vreti sa pregatiti si alte retete simple, va invit sa vedeti cateva retete video si poate va abonati la canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram.
Daca vreti sa impartasiti retele voastre va astept si in grupul Gatesc cu Prietenii
Mi-ati starnit amintiri tare placute… si eu mancam aceasta salata la bunicii mei din Vrancea / Ciorasti….cu un colt de paine caci carne se manca numai duminica si apoi fuga la joaca…… tot in acea perioada bunica mea facea inca o „salata” stranie, pe care nu am mai intalnit-o nicaieri, niciodata dar pe care le-am servit-o tuturor prietenilor mei si am avut de fiecare data un real succes!!!!!din usturoi verde taiat in bucati mai mici, presat foarte bine in piua de usturoi pana cand si tulpina si cozile isi lasau seva si aroma apoi transferat intr-un castron peste care se pune sare si ( minunatul ) bors facut in casa . Astazi, imbunatatesc reteta si cu cateva linguri de ulei de masline….Unde esti copilarie…….