Mancarea de urzici cu usturoi si mamaliga este preferata multor romani in fiecare primavara. Urzicile cu usturoi reprezinta o reteta traditionala, gustoasa, simpla, ieftina si sanatoasa. Unii le cunosc sub numele de urzici sleite sau urzici batute. Le puteti manca simple, ca in reteta mea, puteti adauga putin hrean ras sau puteti sa faceti un piure de urzici cu lapte si susturoi, asa cum il pregatesc pe cel cu spanac. reteta de piure de spanac o gasiti in acest link.
Mai multe retete cu urzici pregatite de mine gasiti in acest link. Toate retete de verdeturi de primavera le-am grupat intr-o singura postare si le gasiti aici.
Se folosesc urzicile tinere, abia iesite, bune si fragede. Putem sa le culegem de la marginea drumului, le gasim si in padurice cand iesim la o plimbare la iarba verde, dar pentru cei care nu au timp le pot cumpara de pe tarabe in piata sau din supermarketuri. Desi este usor de cules si se poate gasi usor, pentru cei care ajung sa o valorifice poate fi o sursa de venit, caci la inceputul primaverii o vand la preturi foarte mari.
Daca aveti de gand sa le culegeti personal nu uitati sa va luati si niste manusi speciale de gradina, caci urzicile inteapa rau si veti avea senzatii de mancarime destul de neplacute.
Aveti grija sa cumparati o punga mare, daca aveti pofta si vreti sa faceti mancare de urzici cu usturoi, caci dupa ce le oparim acestea scad considerabil ca volum.
Mancarea de urzici cu usturoi este probabil cea care da tinul verdeturilor in bucatarie. Este semn ca primavara se instaleaza.
Secretul acestei retete este usturoiul folosit. Nu faceti economie. Eu pun usturoi atat in timpul pregatirii mancarii, cat si aproape de final final. Gustul si aroma acestuia sunt foarte importante. Usturoiul completeaza si da gust.
Apa in care fierb urzicile este foarte sanatoasa. O puteti bea caci ofera o doza de sanatate pentru rinichi. Este mai buna rece. Cu timpul veti invata sa o consumati, chiar daca nu va place din prima si probabil nu o sa va placa niciodata. Este sanatoasa si asta conteaza!
Verdeturile nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc – tocmai a inceput sezonul lor. Urzica are proprietati diuretice si antialergice, poate fi folosita in tratarea cistitelor, ajuta la eliminarea apei din organism, este buna in tratatrea artritei si eczemelor. Sunt perfecte si pentru persoanele dornice de retete de slabit. Dar, pe langa toate aceste lucruri, urzica este gustoasa si hranitoare.
Aveti grija sa spalati foarte bine urzicile, chiar daca par curate. Le spalati in mai multe ape si aveti grija sa nu ramana fire de iarba sau alte buruieni sau insecte.
Puteti opari urzicile si le pastrati in congelator, astfel incat sa va bucurati si in mijlocul iernii de gustul lor. Puteti usca urzici pentru ceaiuri. Eu folosesc adesea ceai de urzici (in combinatie cu alte 4 plante – coada soricelului, coada calului, matase de porumb si patlagina) pentru a elimina nisipul si pietrele de la rinichi. Functioneaza foarte bine!
Iata acum de ce aveti nevoie pentru a face mancare de urzici cu usturoi si modul de preparare:
INGREDIENTE:
1 kg de urzici
1 ceapa medie-mare
1 capatana usturoi (romanesc) sau 6 catei usturoi foarte mari
1 lingura faina
30 ml ulei
sare
500 ml zeama in care au fiert urzicile
Pentru servit
mamaliga
PREPARARE:
Pentru inceput las modul de preparare in format video.
Iata si explicatiile scrise:
Am curatat foarte bine urzicile, alegand frunzele tinere, apoi le-am spalat in mai multe ape.
Le-am oparit in apa clocotita cu sare pana cand coditele frunzele s-au inmuiat. Le-am pus in apa doar cand aceasat a inceput sa bolboroseasca.
Dupa ce le-am oparit aproximativ 5 minute, le-am scurs, dar nu am aruncat zeama in care au fiert. O parte o folosesc in mancare, restul o beau.
Le-am tocat cat mai marunt (mama mea le da prin masina de tocat, dar puteti folosi foarte bine un blender).
Am calit ceapa tocata marunt in ulei pana cand s-a inmuiat. Am adaugat 2 catei usturoi tocati la cutit, am lasat 30 secunde, apoi pus urzicile, am presarat o lingura de faina si am amestecat.
Am turnat 500 ml din zeama in care au fiert urzicile, am adaugat sare si restul de usturoi dat prin presa.
Am lasat sa fiarba la foc mic, pana cand s-a evaporat lichidul. Am amestecat destul de des, astfel incat sa nu se lipeasca de fundul oalei.
Cand lichidul s-a evaporat si mancarea s-a ingrosat puteti opri focul. Gustati si adaugati sare sau usturoi dat prin presa.
Mancarea de urzici cu usturoi se mananca calda cu mamaliga.
Daca va place cu hrean, puneti si putin hrean ras.
Pofta buna!
Poza de mai jos este facuta la inceputurile blogului, cand nu stiam cum sa pun lumina, iar urzicile au iesit mai inchise la culoare decat in realitate.
Iata si cateva poze de la voi.
Valentina Corina
Ana Tudose
Angelica Ungureanu
multumesc pt reteta,cum ajung in piata,am sa-mi iau urzici si o sa-ti incerc reteta:)
Foarte buna! Eu prepar urzicile la fel ca si spanacul, cu lapte.
Salut,te astept sa ridici un premiu de pe blogul meu.
http://bucatepealese.blogspot.com/2011/03/premiu-de-la-mine-pentru-tine.html
O zi placuta !
Draga mea Criss, si eu fac reteta aceea cand nu sunt in post! Imi place ff mult! Iti doresc o seara placuta!
Draga Goldie, astept si impresiile dupa ce gusti… Te pup
sant bune si pentru putere
hmm imi plac la nebunie!!!
multumesc
Ce bine arata!!! Salivez!!! Sint 20 de ani de cind n-am mai mincat asemenea bunatati: aici nu exista urzici :(((
Eu stau in Italia si le-am gasit..astazi le-am cules..
am facut astazi urzici dupa reteta voastra ,si vreau sa va spun ca a iesit o nebunie..mai ales daca este servita mincarica cu mamaliga….este o mincare potrivita mai ales ca sintem in post..va pup si bafta in tot ce va propuneti!!!D-na Valeria Petre-chicago USA
Multumesc!!!
bunica ne pregatea cind eram copii. delicios. tin minte ca era cu usturoi si cu maliguta, exact ca in receta.
Exact aceeasi reteta (cu exact aceleasi cuvinte) si aici:
http://www.dev.divainbucatarie.ro/mancare-de-urzici-cu-usturoi-si-mamaliga
daca observi era un “dev” in link. In acea perioada site-ul era in lucru in paralel. 🙂
incercati cu hrean proaspat ras pus peste piureul de urzici!
Super, super buna reteta ta!
e ok cum gatesti….ulei de masline la sfarsit, un piculet, de aroma, si mult usturoi !