fbpx

RETETE RECENTE

MANCARE DE URZICI CU USTUROI SI MAMALIGA

March 12, 2011 | CATEGORIA

Mancarea de urzici cu usturoi si mamaliga este preferata multor romani in fiecare primavara. Urzicile cu usturoi reprezinta o reteta traditionala, gustoasa, simpla, ieftina si sanatoasa. Unii le cunosc sub numele de urzici sleite sau urzici batute. Le puteti manca simple, ca in reteta mea, puteti adauga putin hrean ras sau puteti sa faceti un piure de urzici cu lapte si susturoi, asa cum il pregatesc pe cel cu spanac. reteta de piure de spanac o gasiti in acest link.

Mai multe retete cu urzici pregatite de mine gasiti in acest link.   Toate retete de verdeturi de primavera le-am grupat intr-o singura postare si le gasiti aici.

Se folosesc urzicile tinere, abia iesite, bune si fragede. Putem sa le culegem de la marginea drumului, le gasim si in padurice cand iesim la o plimbare la iarba verde, dar pentru cei care nu au timp le pot cumpara de pe tarabe in piata sau din supermarketuri. Desi este usor de cules si se poate gasi usor, pentru cei care ajung sa o valorifice poate fi o sursa de venit, caci la inceputul primaverii o vand la preturi foarte mari.

Daca aveti de gand sa le culegeti personal nu uitati sa va luati si niste manusi speciale de gradina, caci urzicile inteapa rau si veti avea senzatii de mancarime destul de neplacute.

Aveti grija sa cumparati o punga mare, daca aveti pofta si vreti sa faceti mancare de urzici cu usturoi, caci dupa ce le oparim acestea scad considerabil ca volum.

Mancarea de urzici cu usturoi este probabil cea care da tinul verdeturilor in bucatarie. Este semn ca primavara se instaleaza.

Secretul acestei retete este usturoiul folosit. Nu faceti economie. Eu pun usturoi atat in timpul pregatirii mancarii, cat si aproape de final final. Gustul si aroma acestuia sunt foarte importante. Usturoiul completeaza si da gust.

Apa in care fierb urzicile este foarte sanatoasa. O puteti bea caci ofera o doza de sanatate pentru rinichi. Este mai buna rece. Cu timpul veti invata sa o consumati, chiar daca nu va place din prima si probabil nu o sa va placa niciodata. Este sanatoasa si asta conteaza!

Verdeturile nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc – tocmai a inceput sezonul lor. Urzica are proprietati diuretice si antialergice, poate fi folosita in tratarea cistitelor, ajuta la eliminarea apei din organism, este buna in tratatrea artritei si eczemelor. Sunt perfecte si pentru persoanele dornice de retete de slabit. Dar, pe langa toate aceste lucruri, urzica este gustoasa si hranitoare.

Aveti grija sa spalati foarte bine urzicile, chiar daca par curate. Le spalati in mai multe ape si aveti grija sa nu ramana fire de iarba sau alte buruieni sau insecte.

Puteti opari urzicile si le pastrati in congelator, astfel incat sa va bucurati si in mijlocul iernii de gustul lor. Puteti usca urzici pentru ceaiuri. Eu folosesc adesea ceai de urzici (in combinatie cu alte 4 plante – coada soricelului, coada calului, matase de porumb si patlagina) pentru a elimina nisipul si pietrele de la rinichi. Functioneaza foarte bine!

Poza de mai jos este facuta la inceputurile blogului, cand nu stiam cum sa pun lumina, iar urzicile au iesit mai inchise la culoare decat in realitate.

Iata acum de ce aveti nevoie pentru a face mancare de urzici cu usturoi si modul de preparare:

INGREDIENTE:

1 kg de urzici

1 ceapa medie-mare

1 capatana usturoi (romanesc) sau 6 catei usturoi  foarte mari

1 lingura faina

30 ml ulei

sare

500 ml zeama in care au fiert urzicile

Pentru servit

mamaliga

PREPARARE:

Am curatat foarte bine urzicile, alegand frunzele tinere, apoi le-am spalat in mai multe ape.

Le-am oparit in apa clocotita cu sare pana cand coditele frunzele s-au inmuiat. Le-am pus in apa doar cand aceasat a inceput sa bolboroseasca.

Dupa ce le-am oparit aproximativ 5 minute, le-am scurs, dar nu am aruncat zeama in care au fiert. O parte o folosesc in mancare, restul o beau.

Le-am tocat cat mai marunt (mama mea le da prin masina de tocat, dar puteti folosi foarte bine un blender).

Am calit ceapa tocata marunt in ulei pana cand s-a inmuiat. Am adaugat 2 catei usturoi tocati la cutit, am lasat 30 secunde, apoi  pus urzicile, am presarat o lingura de faina si am amestecat.

Am turnat 500 ml din zeama in care au fiert urzicile, am adaugat sare si restul de usturoi dat prin presa.

Am lasat sa fiarba la foc mic, pana cand s-a evaporat lichidul. Am amestecat destul de des, astfel incat sa nu se lipeasca de fundul oalei.

Cand lichidul s-a evaporat si mancarea s-a ingrosat puteti opri focul. Gustati si adaugati sare sau usturoi dat prin presa.

Mancarea de urzici cu usturoi se mananca calda cu mamaliga.

Daca va place cu hrean, puneti si putin hrean ras.

Pofta buna!

 

Iata si cateva poze de la voi.

 

Valentina Corina

 

Ana Tudose

Angelica Ungureanu

 

Comentarii

  • multumesc pt reteta,cum ajung in piata,am sa-mi iau urzici si o sa-ti incerc reteta:)

  • Criss

    Foarte buna! Eu prepar urzicile la fel ca si spanacul, cu lapte.

  • Salut,te astept sa ridici un premiu de pe blogul meu.
    http://bucatepealese.blogspot.com/2011/03/premiu-de-la-mine-pentru-tine.html
    O zi placuta !

  • diva in bucatarie

    Draga mea Criss, si eu fac reteta aceea cand nu sunt in post! Imi place ff mult! Iti doresc o seara placuta!

  • diva in bucatarie

    Draga Goldie, astept si impresiile dupa ce gusti… Te pup

  • ion

    sant bune si pentru putere

  • ioana

    hmm imi plac la nebunie!!!

    • diva in bucatarie

      multumesc

  • Liana

    Ce bine arata!!! Salivez!!! Sint 20 de ani de cind n-am mai mincat asemenea bunatati: aici nu exista urzici :(((

    • Marilena

      Eu stau in Italia si le-am gasit..astazi le-am cules..

  • am facut astazi urzici dupa reteta voastra ,si vreau sa va spun ca a iesit o nebunie..mai ales daca este servita mincarica cu mamaliga….este o mincare potrivita mai ales ca sintem in post..va pup si bafta in tot ce va propuneti!!!D-na Valeria Petre-chicago USA

    • diva in bucatarie

      Multumesc!!!

  • Сamelia

    bunica ne pregatea cind eram copii. delicios. tin minte ca era cu usturoi si cu maliguta, exact ca in receta.

  • Mihaela

    Exact aceeasi reteta (cu exact aceleasi cuvinte) si aici:
    http://www.dev.divainbucatarie.ro/mancare-de-urzici-cu-usturoi-si-mamaliga

  • lucretia

    incercati cu hrean proaspat ras pus peste piureul de urzici!

  • mihai

    excelent , dar… dupa ce fierbi urzicile 5 minute e bine sa arunci urzicile si sa bei zeama ; in urzici ramane numa celuloza , pe care n-o digera nici vacile; totul se duce in ceaiul de urzici; pune-le crude direct in ulei , in rest ok ;
    ps : nici tocatul nu-si are rost

  • Constantin

    Nu aș folosi niciodată făina în mâncăruri (nici la ciulama!). S-ar pune ca „să lege” – se poate înlocui cu cartof ras, tot amidon e dar NU E FĂINĂ!!! În rest, gătesc verziturile de primăvară ca orice mâncare, cu ceapă (tăiată mai mare să o simți, fiartă înainte separat în apă, în loc de călire în ulei), usturoi, condimente după gust, nici urzicile nu le-aș toca mărunt, și nici nu le-aș opări, ci direct în tigaie cu capac, la foc mic (slow cooking), amestecând frecvent, apă / supă de legume (dacă e de post) / supă de carne – numai dacă e nevoie, ideal e să fie la temperatura de fiebere, nu rece… aș pune și usturoi granule, și boia (chiar afumată), de ce nu și bulion… Gătesc frecvent spanac congelat în acest mod. Ideea e să fie o mâncare gustoasă, de culoare verde-viu, nu negru-mort (la fierbere îndelungată la foc iute). Se poate combina și cu alte legume, morcov de exemplu (ras sau cubule / fâșii mici). Restul e magie / pardon, imaginație!

    • Florin

      e ok cum gatesti….ulei de masline la sfarsit, un piculet, de aroma, si mult usturoi !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *