Carnea de manzat si vitel este foarte apreciata în bucataria romaneasca. Exista multe metode de preparare, de macerare si de condimentare a acesteia.
In general se recomanda sa maceram acest tip de carne inainte de folosire, pentru a fi mai moale si mai gustoasa, dar reteta de mai jos nu are nevoie deloc.
INGREDIENTE :
(pentru 4 persoane)
750 g spata de manzat
5 cepe mari
10 linguri ulei de masline
180 g bulion
piper
sare
tarhon (dupa gust)
PREPARARE:
Spalam carnea si o portionam in felii subtiri. O punem intr-un vas termorezistent impreuna cu ceapa taiata marunt. Stropim cu ulei de masline, asezonam cu sare si piper, si dam la cuptor la 180°C pentru 15 minute, apoi la 150°C pentru aproximativ o ora.
Aceasta varianta este cea de friptura in suc propriu (doar zeama de la carne si ceapa), fara a se adauga apa. Din cand in cand intoarcem carnea de pe o parte pe alta , iar cand este fiarta de tot, adaugam bulionul si tarhonul tocat. Mai lasam in cuptor 5 minute pentru a se intrepatrunde aromele. Sosul astfel obtinut are un gust deosebit, mai ales daca tarhonul este conservat la borcan (cu otet). Se serveste cu diverse garnituri – eu am ales una din cartofi, morcovi si pastarnac pregatita natur, cu patrunjel.
Pofta buna!