fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE URZICI CU OREZ

April 15, 2014 | CATEGORIA

Ciorba de urzici cu orez – RETETA DE POST – este o ciorba traditionala si cred ca este pregatita in familia mamei de multe generatii. Are legume, leustean si este acrita cu bors. In zona Ardealului nu se foloseste bors, asa ca puteti incerca sa acriti cu suc de lamaie.

Reteta de ciorba de urzici cu orez este simpla, ieftina si usor de pregatit si este in acelasi timp sanatoasa si gustoasa.

Cele mai bune urzici sunt cele proaspete, de la inceputul primaverii. As spune ca nu doar ghioceii ne semnalizeaza venirea primaverii, ci si tigancile din piete sau cele care se plimba printre masini prin intersectiile mari ale capitalei, cu pungi de urzici.

Urzicile sunt bogate in fier, vitamine si le-as recomanda tuturor dupa o iarna in care s-au consumat mai multe produse de origine animala. La un moment dat avem nevoie de o pauza. Fie ca este postul Pastelui, fie ca eset o perioda de detoxifiere a organismului.

Urzica poate fi aliment si medicament in acelasi timp. Contine substante ce ajuta organismul sa se intareasca. Este o planta ce poate fi culeasa de oriunde, fiind intalnita frecvent in flora spontana pe terenuri de pe langa paduri, pe langa gardurile tanailor, pe marginea apelor –  in general pe terenuri fertile. Dar, trebuie cautate zone care nu sunt poluate, mai ales cele de la marginea soselelor.

Daca vreti sa va culegeti singuri urzicile alegeti unele micute, pana la 30 cm inaltime, care nu au apucat sa infloreasca. Alegeti urzici cu frunze fragede. Trebuie sa va puneti manusi de gradinarit si o bluza cu maneca lunga.

Prin gatire proprietetile acesteia nu se pierd total, asa cum se inatmpla la alte plante. Se pare ca este un bun aliat pentru cei care sufera de anemii, dar si pentru cei care au afectiuni ale cailor respiratorii, reduc inflamatiile, tensiunea arteriala si mentin sanatatea ficatului.

Sunt considerate plante medicinale inca din antichitate.

ciorba-de-urzici-cu-orez

Baietii mei nu mananca urzici deloc. Dar,  eu si mama le mancam cu mare placere. Nu imi pot imagina primavara fara mancare de urzici cu usturoi si mamaliga, fara piure de urzici cu suc de rosii  ce poate fi mancat simplu in perioada postului, sau cu ou ochi.

Pentru un pranz usor si gustos de primavera, ciorba de urzici cu orez este perfecta.

Iata cum poti sa faci cea mai delicioasa ciorba de urzici cu orez:

INGREDIENTE:

500 g frunze de urzici
1 l supa legume
3 linguri orez
1 ceapa mare
1 morcov mediu
1 radacina mica pastarnac
1 catel usturoi
2 linguri ulei
sare
piper proaspat macinat
1 lingura leustean tocat
1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt
500 ml bors/ suc de la o lamaie

PREPARARE:

Am spalat foarte bine urzicile sub jet de apa rece, le-am oparit, apoi le-am tocat mai mare, nu fin ca pentru piure.

ciorba-de-urzici-cu-orez -1

Am calit  ceapa tocata marunt cu 1 morcov mic ras, apoi am turnat supa legume peste acestea

ciorba-de-urzici-cu-orez -2

Am pus  la fiert pastarnacul tocat cuburi mici, orezul si un catel de usturoi. Cand s-a fiert orezul am adaugat urzicile si borsul fiert in prealabil, sare, piper, leusteanul si patrunjelul.

Am mai lasat la foc mic inca 3 minute sa fiarba apoi am luat de pe foc si am gustat pentru a adauga sare sau piper daca mai era nevoie.

Simplu si bun.
Pofta buna!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *