Vinete cu rosii si usturoi
Vinete cu rosii si usturoi
Vinete cu rosii si usturoi, reteta de post
Vinete cu rosii si usturoi la cuptor este o reteta de post simpla, gustoasa si usor de pregatit. Imi place foarte mult cum se combina ingredientele, aroma pe care o aduc usturoiul si patrunjelul, dar si gustul sosului in care inmoi felia de paine.
Avand in vedere ca aceste legume sunt prezente in rafturile magazinelor pe toata perioada anului, nu va fi o problema sa o pregatim chiar si in postul Craciunului.
Si, daca iarna nu gasititi rosii dulci si bune puteti sa le inlocuiti cu cele din conserve, caci se gasesc conserve naturale/bio cu rosii. Va asigur ca nu veti sesiza diferenta.
Pe langa faptul ca se prepara foarte repede vinetele coapte cu rosii sunt delicioase si gustoase. Daca nu tineti post puteti sa presarati parmezan sau smantana cu usturoi.
Nu va ganditi prea mult la cantitatea de ulei folosita. Folositi ulei bun de masline si veti vedea ca obtineti o mancare cu o savoare deosebita, desi nu ati folosit condimente sau ingrediente speciale sau scumpe.
Puteti folosi aceste vinete cu rosii si usturoi pe post de aperitiv (le puteti servi aranjand rondelele de vinete ca un mic turn), dar pot si un fel de sine statator.
Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de post puteti alege una din retetele din colectia mea daca apasati aici.
Daca alegeti vinetele ca ingredient principal va las mai jos cateva retete:
- 1. vinete umplute cu rosii si ceapa
- 2. paste picante cu vinete si menta
- 3. mancare de vinete cu rosii si usturoi
- 4. vinete marinate cu usturoi si verdeata
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru vinete cu rosii si usturoi la cuptor:
INGREDIENTE
Pentru 4-6 persoane:
2 vinete mari
4-5 catei de usturoi
6 rosii foarte mari
1 legatura de patrunjel
ulei de masline extravirgin
sare
piper
PREPARARE:
Am spalat vinetele si le-am taiat felii cu o grosime de 5-7 mm. Le-am crestat cu un cutit ca si cand as fi facut un careu pentru X si O, apoi le-am sarat. Le-am lasat aproximativ 30 de minute pe un carpator inclinat, astfel incat sa se scurga lichidul amar din acestea.
Intre timp am spalat rosiile si le-am taiat cuburi mici – daca folositi conserve gasiti cu rosii taiate astel.
Am tocat apoi patrunjelul si am pregatit mujdei de usturoi.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, am spalat vinetele sub jet de apa si le-am uscat.
Am aranjat intr-un vas termorezistent un strat de vinete. Le-am stropit cu ulei de masline, mujdei de usturoi, apoi am asezonat cu sare si piper, am pus un strat de rosii peste fiecare felie de vanata, apoi patrunjelul tocat.
Optional, puteti praji vinetele inainte sa le puneti in vas, dar in acest caz nu mai puneti ulei in vas, peste ele.
Oricum alegeti sa le gatiti va asigur ca rezultatul va fi la fel de bun.
Am repetat operatiunea respectand ordinea de mai sus pana am terminat feliile de vinete.
Am incalzit cuptorul la 200°C, apoi am introdus vasul si am copt acoperit in jur de 40 minute. Dupa acest interval am scos folia de aluminiu si am mai lasat 10-15 minute. Veti sti ca sunt gata cand vinetele sunt moi. Este posibil sa fie nevoie sa mai adaugati suc de rosii amestecat cu o lingurita de zahar (sau apa) in vas, daca vinetele absorb lichidul. Verificati din cand in cand daca este nevoie de lichid, pentru ca vinetele sa nu se lipeasca.
Doamne ce bine miroseau cand le-am scos din cuptor!
Noi le-am mancat imediat, dar sunt bune si dupa ce se racesc.
Pofta buna va doresc si voua, caci eu ma gandesc deja sa refac reteta si zilele viitoare!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.