fbpx

RETETE RECENTE

VINETE MARINATE CU USTUROI SI VERDEATA

August 12, 2019 | CATEGORIA

Vinete marinate cu usturoi si verdeata, reteta delicioasa din bucataria italiana, sunt perfecte in perioada verii pana toamna tarziu, dar chiar si iarna cand avem pofta de vinete bune sau in perioada postului.

Un aperitiv pregatit in varianta rapida, pentru cei care iubesc retetele cu vinete, poate fi servit si pe post de cina.

Daca puneti vinete coapte la borcan pentru iarna, fie reteta simpla, fie in sos de rosii, daca faceti zacusca sau salata simpla de vinete, cumparati 2-3 vinete in  plus pentru a face aceste vinete marinate cu usturoi si verdeata.

Vinetele merg foarte bine cu usturoi, iar pe blog gasiti cateva idei gustoase. Acum imi dau seama ca nu am actualizat de ceva vreme colectia de retete cu vinete, asa ca zilele viitoare ma voi ocupa de acest lucru.

Ingrediente simple si bune si-au dat intalnire in aceasta reteta delicioasa de vinete marinate cu usturoi si verdeata, ce se pregateste foarte usor, fara sa fie nevoie sa ai cine stie ce experienta in ale gatitului. Nici macar pentru plating nu va fi nevoie de aranjamente speciale. Le puteti manca direct din castron, puteti rula feliile de vinete, le puteti pune pe o felie de paine prajita sau cine stie ce idee o sa va vina pentru a face un platou gourmet, numai bun sa va impresionati familia sau prietenii.

Reteta de vinete marinate cu usturoi si verdeata are nevoie insa de putin timp pentru asteptare din momentul in care este gata si pana la momnentul in care vinetele vor fi mancate. Le veti lasa intre 8 si 24 de ore. Cu cat stau mai mult, cu atat se marineaza mai bine.

Eu am mancat prima oara in viata mea vinete marinate in Italia, cand eram in vacanta pe insula Capri. O sa fac o mica paranteza si o sa spun ca este unul din locurile as reveni. Am stat 3 nopti acolo si 3 nopti in Sorento, apoi am plecat sa vizitam Roma impreuna cu prietenii nostri Diana, Tudor si copilul lor, Victor. In Capri am vazut cele mai mari lamai din viata mea. Erau aproape cat capul copilului meu de 7 ani, ba chiar mai mari.

Mi-a ramas gandul la vinetele marinate cu usturoi si verdeata pe care le-am mancat la o terasa frumoasa, plina de verdeata si copaci, ca o mica oaza intr-un orasel plin de turisti, putin cam agitat chiar si la ore tarzii din noapte.

Cand am revenit din vacanta am cautat reteta si am incercat pana mi-au iesit la fel de bune ca cele de acolo.

Pentru a face vinete marinate cu usturoi si verdeata puteti sa le prajiti ca mine pe tigaia grill, dupa ce le-ati stropit cu putin ulei de masline, dar le puteti praji si direct in ulei sau pe gratarul cu carbuni. Eu am ales prima varianta, pentru ca mi se pare ca vinetele desi sunt pregatite la gratar nu se usuca si nici nu absorb excesiv de mult ulei.

Eu le-am pregatit pentru cina zilele trecute, asa ca sper sa va inspir si sa le pregatiti si voi.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru vinete marinate cu usturoi si verdeata.

INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)

3 vinete medii

150 ml ulei de masline

1 capatana usturoi

sare

50 ml otet

50 ml apa

2 lingurite rase zahar

1/2 legatura patrunjel verde

1 mana frunze de menta

pentru decor:

pulpa de rosii sau ardei copt

verdeata

PREPARARE:

Am taiat vinetele in felii nu foarte subtiri, dar nici groase. Le-am pus in apa cu sare si le-am lasat 20 minute, apoi le-am sters si le-am pus sa se prajeasca pe tigaia grill stropita cu putin ulei de masline. Le-am prajit pe ambele parti, in mai multe transe. Fiecare transa de felii de vinete scoasa din tigaie a stat in cuptorul preincalzit la 180° timp de 5 minute si apoi oprit, astfel incat sa fie toate feliile la aceeasi temperatura cand incep sa le marinez

Intre timp am calit 2 catei usturoi in restul de ulei de masline incins, doar cat sa prinda miros, fara sa se prajeasca.

Am pregatit marinata din otet, apa si zahar, apoi am tocat verdeturile si 5-6 catei usturoi.

Am pus intr-un vas adanc un rand de vinete. Am presarat usturoi tocat, verdeata, putina sare, ulei aromat si putina marinata. Am pus alt rand de vinete si am repetat  operatiunea pana am terminat vinetele, verdeata, usturoiul si uleiul. Daca este nevoie de mai mult ulei vom cali rapid inca 2 catei ustroi in alti 100 ml ulei masline.

Cand am terminat toate vinetele am acoperit vasul cu o folie alimentara. Le-am pus la frigider pana a doua zi, apoi le-am mancat cu pofta.

Am folosit pe post de decor un ardei copt (dar puteti pune si cuburi de rosii), verdeata (patrunjel si menta) si ulei de masline.

Sper ca v-am facut pofta si veti incerca si voi reteta.

Va las aici o poza cu portul din Capri. Am facut poza imediat cum am coborat de pe vasul care ne-a adus din Sorento.

Daca vreti sa va inspirati din retetele mele pregatite in varianta video va invit pe canalul de YouTube. 

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *