Gris cu lapte

6 martie 2011Diva in Bucatarie

Gris cu lapte

gris cu lapte reteta diva in bucatarie B

Iti este dor de un gris cu lapte ca in copilarie?

Il poti face simplu si usor, cu doar cateva ingrediente.

Este iubit de toata familia, de la mic la mare.

Este desertul care mi-a indulcit copilaria si ma face sa ma gandim cu nostalgie la trecut.

Probabil iti aduce aminte de vocea mamei sau a bunicii care te chema la masa, iar tu te simteai rasfatat.

Pentru a pregati reteta de gris cu lapte ai nevoie de ingrediente simple.

Ingrediente folosite:

  1. Lapte integral gras – min. 3,5% grasime. Poti inlocui o parte din cantitatea de lapte cu smantana pentru frisca. 
  2. Gris de grau. Desi exista gris din orez sau din mei, reteta iese buna cu cel din grau
  3. Zahar tos dupa gust
  4. Sare pentru a potenta aroma si gustul
  5. Extract sau seminte de la o pastaie de vanilie sau o lingurita pasta de vanilie

INGREDIENTE GRIS CU LAPTE:

500ml lapte min 3,5% grasime
50g gris
2 linguri zahar

Pentru topping:
scortisoara sau dulceata sau sirop de zahar ars

PREPARARE:

Am pus laptele la fiert intr-o cratita antiaderenta sau cu fund dublu.

Daca vreti sa folositi si smantana pentru frisca o veti pune inca de la inceput, impreuna cu laptele. 

Am adaugat sarea, pasta de vanilie si zaharul si am amestecat pentru a se dizolva.

In momentul in care laptele sta sa dea in clocot am adaugat grisul in ploaie.

Am amestecat foarte bine cu un tel de mana pe toata perioada procesului de fierbere.

Va sta pe foc pana capata consistenta. 

Timpul de fierbere poate fi influentat de tipul de gris folosit.

Cand am oprit focul era cremos, usor moale, fara cocoloase.

Cand se va raci consistenta se schimba, devenind mai tare.

Daca vrei sa folosesti grisul pentru prajituri poti pune o folie alimentara peste el imediat cum il iei de pe foc.

Daca il servesti il poti pune in boluri.

Servire gris cu lapte

Este delicios daca il mananci caldut cu putina scortisoara presarata peste acesta.

Poti sa pui si orice tip de dulceata iti place sau sos de zahar ars, de ciocolata sau fructe.

L-am mancat chiar si cu sos de caramel sarat si a fost absolut senzational.

In cazul in care vrei sa il folosesti ca umplutura pentru prajituri iti las cateva sugestii.

Prajituri cu creme cu gris

  1. prajitura cu foi cu suc de rosii
  2. tort cu mere si crema fina de gris
  3. placinta greceasca

Daca vrei sa te intorci in copilarie iti recomand si reteta de orez cu lapte

Iata si o poza cu reteta pregatita pe vremea cand abia invatam cum se deschide aparatul. 🙂

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *