Vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt
Vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt
Vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt
Vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt, reteta simpla si sanatoasa.
Se poate manca ca aperitiv, alaturi de alte preparate din bucataria libaneza sau turceasca.
Se face foarte usor si rapid, cu ingrediente simple, destul de ieftine.
Daca vrei sa pregatesti si alte retete de aperitive din bucataria Orientului Mijlociu iti las mai jos cateva sugestii:
- Pasta picanta de ardei cu nuci
- Tabouleh – salata de patrunjel
- Hummus libanez
- Falafel – chiftelute din naut
Revenind la reteta de vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt iti las cateva sfaturi:
- Poti sa folosesti orice soi de vinete iti plac sau gasesti in piata/ supermarket.
- Iti recomand sa lasi vinetele cu sare in strecuratoare, astfel incat lichidul amar sa se scurga.
- Iti recomand sa faci sosul cu iaurt grecesc.
- Daca ai sanse sa cumperi sau faci in avans labneh rezultatul este si mai gustos.
In functie de tipul de friteuza folosit timpul de coacere poate fi diferit.
Cu ce poti manca vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt?
Daca le servesti alaturi de alte aperitive libaneze iti recoamnd sa ai alaturi lipii sau pitta.
Poti sa le pui peste paste simple sau cu carne tocata.
Merg de minune cu legume la cuptor, la gratar sau la tigaie. Nu uita sa pui alaturi si o salata verde.
Pentru a praji vinetele am folosit Breville in varianta mica, dar intr-un Air Fryer XXL timpul de coacere va fi mai mic cu minim 5 minute.
Gasesti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare, explicat pas cu pas, pentru reteta de vinete prajite la Air Fryer cu sos de iaurt.
Ingrediente
- Sos de iaurt
Instrucțiuni
- Am spalat si uscat vinetele. Le-am taiat in felii groase de 1 cm, apoi in cuburi mari. Acestea isi vor miscosra volumul foarte mult dupa coacere.
- Am presarat sare peste ele, le-am amesteact, apoi le-am lasat 20-30 minute. Lichidul amar se va scurge. Le-am spalat, apoi le-am uscat prin tamponare cu prosop de hartie sau prosop de bumbac foarte curat. le-am pus intr-un castron larg si am turnat ulei peste ele. Am amestecat bine astfel incat sa fie toate unse cu acesta.
- Le-am copt timp de 20 minute la 200°C. Dupa 10 minute am schimbat tavitele intre ele si am intors fiecare bucata de vanata, astfel incat sa ma asigur ca se prajesc uniform. Partea care intra in contact cu hartia de copt tinde sa ramana mai putin prajita. Daca folosesti o friteuza XXL este posibil ca vinetele sa fie gata in 12-15 minute. Le intorci dupa 7 minute. Vei sti ca sunt gata in momentul in care sunt moi si varful cutitului intra si iese extrem de usor. Daca nu se intampla acest lucru prelungesti coacerea 2-3 minute, verfificand dupa fiecare minut daca sunt gata. Le scoti din tavite, presari sare dupa gust si verdeata proaspat tocata. Se mananca imediat, dar sunt bune si peste o ora, daca le pastrezi la temperatura camerei.
- Intr-un bol adanc am amestecat iaurtul cu tahini, ulei de masline, usturoiul dat prin presa, sare si suc de lamaie. Am intins sosul de iaurt pe un platou, apoi am pus vinetele prajite la friteuza. Am decorat cu patrunjel verde si seminte de rodie.
Notă
Le poti pastra in frigider 20-30 minute inainte sa le mananci.