fbpx

RETETE RECENTE

HUMMUS LIBANEZ FIN SI CREMOS

September 20, 2022 | CATEGORIA

hummus libanez fin si cremos diva in bucatarie v

 

Hummus libanez fin si cremos. Reteta humus libanez. Reteta rapida de hummus cu naut din conserva. Pasta de naut cu tahini. Crema din naut – reteta rapida. Reteta simpla si rapida de aperitiv libanez.

Humus inseamna in araba “naut”, acesta fiind ingredientul de baza al preparatului.

Suntem mari iubitori ai bucatariei libaneze, iar hummus cred ca am putea manca la orice masa sau gustare.

 

hummus libanez fin si cremos diva in bucatarie o

Se pare ca este unul din primele preparate ale lumii, fiind consumat inca din antichitate.

Am citit ca prima oara reteta de hummus in varianta de pasta din naut cu pasta de tahini a fost realizata prima oara in Cairo, a fost preluata de restul bucatariilor orientale, apoi a fost adoptata de tot mapamondul.

Acesta a devenit popular si in tara noastra.

Pe blogul meu gasesti multe retete de hummus, dar varianta aceasta rapida nu a apucat sa fie pozata niciodata.

Daca vrei sa te inspiri si sa pregatesti hummus si in alte variante, adaugand diverse ingrediente sau condimente. Iti las mai jos cateva propuneri.

Poti citi retetele daca apesi pe titlul care te inspira:

Toate retetele din bucataria libaneza le-am strans intr-o singura postare pe care o poti citi daca apesi aici.

 

Revenind la reteta de hummus libanez fin si cremos, pregatit cu naut din conserva, iti las cateva sfaturi pentru ca sa te bucuri de un hummus gustos, bogat si textura placuta:

  • 1. Indeparteaza pe cat posibil cojile de pe boabele de naut. Nu trebuie sa iei la mana bob cu bob! Placerea de a pregati hummusul va disparea, pentru ca iti vei pierde rabdarea.
  • 2. Pentru a indeparta usor cojile boabelor fie puneti nautul din conserva in apa calda spre fierbinte si frecati boabele intre palme, fie fierbeti nautul in apa cu bicarbonat in jur de 15 minute.
  • 3. Este important sa folosesti pasta tahini (pasta de susan) de calitate.
  • 4. Uleiul de masline trebuie sa fie de cea mai buna calitate/
  • 5. Nu arunca lichidul din conserva! Il vei folosi pentru a blendui boabele de naut, dar adaugi treptat, astfel incat sa obtii textura pe care o consideri perfecta pentru tine.
  • 6. Pentru ca hummusul sa fie fin vei blendui cat este nevoie, in functie de tipul si puterea aparatului pe care il folosesti (mixer, blender, robot).
  • 7. Lamaia este un ingredient important pentru a echilibra gustul, asa ca vei folosi suc proaspat stors, nu sare de lamaie sau suc cumparat.
  • 8. Usturoiul poate fi omis din reteta, dar daca vrei sa ai aroma lui in hummus, nu vei folosi usturoi granulat ci un catel mic. Aroma trebuie sa fie discreta.

Poti sa pregatesti hummus folosind naut uscat (caz in care timpul de preparare se mareste considerabil), dar poti opta si pentru cel din conserva, prefiert si gata de transformat in mezze.

Hummusul nu este doar cremos si gustos, ci si un preparat ce vine la pachet cu o multime de avantaje pentru organism; proteine, fibre, grasimi sanatoase. Este satios, asa ca te vei satura rapid si nu iti va influenta dieta.

Nu iti mai retin atentia si iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru hummus libanez fin si cremos.

 

INGREDIENTE:

1 conserva naut

1 lingura varfuita pasta tahini

sucul de la jumatate lamaie

10 ml ulei masline extra virgin

1 catel mic usturoi

½ lingurita chimion macinat (NU CHIMEN!)

sare dupa gust

90-120 ml lichid din conserva

Pentru decor

20-30 ml ulei masline extravirgin

Cateva boabe de naut fierte

Patrunjel sau coriandru proaspat

Optional: boia dulce, Za’atar

 

PREPARARE:

Pentru inceput iti las modul de preparare in format video. Te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.

 

Iata si explicatiile scrise:

Am scurs nautul conservat, dar am pastrat lichidul.

Am pus nautul intr-un bol cu apa calda, apoi am frecat boabele intre maini. Coaja se va dezlipi de cele mai multe boabe.

Este esentiala indepartarea acesteia pentru ca hummusul sa fie fin si cremos.

Daca ramane pe cateva boabe nu va fi o mare tragedie. Am pus boabele de naut intr-un robot vertical, apoi am adaugat 90 ml din lichidul pastrat (dar poti pune mai mult), 1 lingura varfuita pasta tahini, sucul de la ½ lamaie, chimion pudra, optional 1 catel mic de usturoi, sare si ulei masline.

Am mixat pana compozitia a devenit omogena.

Am pus hummusul intr-un bol, apoi l-am aranjat pentru a-l decora cu ulei de masline, boabe de naut si patrunjel verde.

Pentru textura mai cremoasa puteti adauga mai mult lichid.

Atat de simplu si atat de bun! Este gata in 10 minute!

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *