Hummus cu leurda

3 aprilie 2019Diva in Bucatarie

Hummus cu leurda. Hummus cu leurda, reteta de aperitiv asezonat la primavara

Hummus cu leurda, reteta de aperitiv asezonat la primavara este cea mai buna alegere pentru a avea un mic dejun gustos si sanatos.

Servit ca aperitiv sau gustare, acesta poate fi servit alaturi de lipie sau pita plata si este insotit uneori de legume proaspete.

Este consistent si poate inlocui chiar si cina.

Hummus-ul, preparat din bucataria araba este consumat in Orientul Mijlociu, Israel, Turcia, Maroc, Grecia si Africa de Nord, dar s-a raspandit in toata lumea.

hummus cu leurda

Ingredientele puse alaturi de naut sunt: ulei de masline (de buna calitate), suc de lamaie, tahini si usturoi.

Toate ingredientele folosite in acest hummus cu leurda aduc numeroase beneficii pentru sanatate, aducand un aport de acizi grasi esentiali Omega 3 ce protejeaza sistemul cardiac, dar asigura si un aport de vitamina B6, acid folic si minerale.

Nautul asigura o multime de proteine importante in dieta vegetariana. Uleiul de masline, la randul sau, asigura doar grasimi sanatoase, iar usturoiul si sucul de lamiae sunt antioxidanti ce intaresc sistemul imunitar.

In locul usturoiului clasic am folosit leurda, ce a adus nu doar un gust bun ci si aceasta culoare frumoasa. Leurda se gaseste in aceasta perioada pe toate tarabele din piata, dar si in supermarketuri.

Planta aceasta cu frunze mici, cu un verde inchis si gust usturoiat, are multiple proprietati pentru organism daca este consumata proaspata in perioada primaverii.

Pentru a profita de toate proprietile acesteia (curata sangele, ficatul si stomacul) o introduc in diverse preparate, cel mai mult in salate. Leurda este un puternic antioxidant, iar cura de leurda in primavera ne face mai sanatosi.

Pentru a ma bucura de  acest preparat si pentru a-i oferi prezentari si gusturi de sezon, am adaugat leurda (de primavara), dar am pregatit  hummus cu ardei coptsau sfecla fiarta.

Se poate adauga, dupa gust boia, paprika, menta, rosii uscate.

Imi plac retetele bucatariei libaneze, asa ca puteti sa va inspirati din colectia pe care o puteti citi daca apasati aici. 

Imi place ca atunci cand imi vin prietenii in vizita sa organziez mese tematice, asa ca pregatesc adesea retete libaneze.

Am pregatit si live pe facebook cu prietenul meu din Liban o reteta de pui libanez cu orez, muhammara si falafel.

Hummusul este un preparat delicios, nutritiv, care se pregateste in maxim 5 minute daca folosim nautul din conserva.

Nu trebuie decat sa sfaram boable de naut pentru a obtine o crema de consistenta unui piure. Avem nevoie si de lichidul din conserva, asa ca nu il aruncam cand scoatem boabele.

Hummusul este unul din cele mai consumate aperitive in perioada postului, asa ca reteta aceasta va fi pe gustul multora dintre voi.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru hummus cu leurda.

INGREDIENTE:

1 cutie naut fiert

3 legaturi leurda

1 lingura rasa tahini

3 legaturi leurda

suc de la 1/2 lamaie mare sau 2-3 linguri

3 linguri ulei masline

sare

Pentru servit:

1 lingura ulei masline

fulgi de ardei iute

PREPARARE:

Pentru a face un hummus cremos si gustos se scurge nautul, dar nu se arunca zeama.

Am sapalat leurda bine si am oparit-o in apa fierbinte timp de cateva secunde (10 sec. sunt suficiente)

Initial am pus doar 2 legaturi, dar am adaugat inca una pe parcurs pentru ca nu aveam culoarea dorita si gustul de leurda pe care il doream in hummus.

In vasul mixerului vertical am pus boabele de naut, sare, pasta tahini, ulei de masline, 2 linguri suc lamaie si am adaugat treptat lichid din conserva pastrat.

Se adauga lichidul in care a stat nautul in conserva pana ajunge la o consistenta moale, cremoasa, dar sa nu fie curgator.

Un mic sfat: hummusul iese mai fin daca boabele sunt curatate de coaja. Se pun in apa fiarta si se lasa sa se raceasca pana suporta mana temperatura.

Se curata bob cu bob, asa cum se poate observa in video de la final.

Leurda oparita am pus-o in apa rece cu gheata, timp de 10-15 secunde, pentru a ma asigura ca isi pastreaza culoarea.

Am tocat-o (dar nu foarte marunt) si am pus-o peste boabele de naut.

Am continuat sa mixez pana s-a omogenizat compozitia.

In acest moment am gustat si am mai pus 1 lingura suc lamaie si sare.

Am mutat hummus-ul cu leurda intr-un castronel, am  pus putin ulei de masline si am presarat cativa fulgi de ardei iute.

L-am mancat cu felii de lipii. Minunat!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Daca vreti sa imparatsiti retetele voastre si altora va astept pe grupul Gatesc cu Prietenii.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *