fbpx

RETETE RECENTE

CHEC DE POST CU CACAO SI NUCI

April 2, 2019 | CATEGORIA

Un chec de post cu cacao si nuci atat de pufos, aromat si delicios zau daca veti mai gasi. Reteta se face foarte usor si extrem de rapid.

In general, prajiturile de post nu au nevoie de mult timp pentru etapele de pregatire. Neavand in compozitie oua ce trebuiesc mixate pana isi maresc volumul, acestea se realizeaza doar primi amestecarea ingredientelor solide cu cele lichide in acelasi bol.

Pentru ca un chec/ o prajitura de post sa fie afanata se foloseste ca agent de crestere praful de copt.

In cazul prajituilor de dulce nu este necesara folosirea prafulului de copt daca albusurile sunt mixate suficient de mult incat sa devina o spuma tare, ce va asigura afanarea si cresterea blaturilor.

Reteta checului de post cu cacao si nuca se va tine minte usor. Cifra 3 este repetitiva pentru cantitatile cele mai importante: faina, lapte vegetal, cacao.

Am folosit lapte vegetal de soia, dar poate fi si inlocuit de lapte de orez cu cocos, lapte de cocos, lapte de orez, lapte de mei. Folositi ce va place mai mult si ce aveti in casa. Sigur, se poate pune si apa, dar in acest caz se micsoareaza cantitatea cu 20 ml.

Consistenta aluatului este destul de groasa, dar in final aluatul este pufos si delicios.

Aroma acestui chec de post cu cacao si nuci am asigurat-o folosind pudra de coaja de portocale (poate fi si coaja proaspat rasa de portocale), esenta de rom si scortisoara. Folosesc adesea scortisoara langa pudra neagra de cacao pentru a-i “imblanzi gustul puternic.

Un chec de post cu cacao si nuci nu foloseste ingrediente complicate, pe toate le gasim in supermarketul de la coltul blocului.

Acesta este ideal si pentru persoanele care au ales un stil de viata vegetarian/vegan, renuntand la oua, lapte si carne.

Mai multe retete de deserturi de post puteti gasi aici, iar toate retetele de post (grupate pe categorii: aperitive, supa, mancare, desert) o veti gasi aici.

Reteta de chec de post cea mai cautata si mai apreciata este cea cu mere rase si stafide, urmata de reteta de tort de biscuiti cu mere.

Va las acum sa vedeti care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pentru chec de post cu cacao si nuci.

INGREDIENTE:

(pentru 12-16 portii)

300 g faina

1 varf cutit sare

200 g zahar tos

30 g pudra neagra de cacao

1/4 lingurita pudra de scortisoara

1 lingurita pudra de coaja de portocale (coaja rasa de portocale/ esenta portocale)

1 plic praf de copt

300 ml lapte de soia

100 ml ulei

1 lingurita rom (esenta rom)

2 linguri ulei pentru tapetare forma

3 linguri faina pentru tapetare forma

Pentru decor – optional:

60 g zahar

40 ml apa

30 g nuci macinate

1 varf cutit scortisoara

1/2 lingurita zahar pudra

 

PREPARARE:

Am pus intr-un bol incapator toate ingredientele solide. In alt bol am turnat laptele de soia cu ulei si rom (esenta de rom).

Am lasat in poza laptele vegetal pe care il folosesc in mod obisnuit nu pentru a-i face reclama, ci pentru ca am primit foarte multe intrebari legate de laptele vegetal folosit de mine.

Pandesc perioadele in care Bio Mania are reduceri si atunci ma aprovezionez cu un stoc mai mare.

 

Am amestecat fiecare bol in parte pana s-au omogenizat compozitiile, apoi am turnat ingredientele lichide peste cele solide si am amestecat foarte bine compozitia finala. Am adaugat jumatate din cantitatea de nuci in aluat.

 

Tapetam forma cu ulei si faina, apoi turnam aluatul in 3 etape. Dupa ce acoperim fundul formei presaram o parte din nuca tocata pastrata, mai punem un strat de aluat, peste care presaram restul de nuca ramasa. Acoperim cu ultimul strat de aluat.

 

Coacem checul de post cu cacao si nuci timp de 30-35 minute in cuptorul preincalzit la 180°C, apoi il lasam sa se raceasca primele 15 minute in tava. Daca tapetarea s-a facut uniform checul va fi rasturnat cu usurinta. Se poate tranti forma de chec de masa, de la aproximativ 5 cm. In acest moment se desprinde checul de fundul tavii, dar si de marginile ondulate.

In momentul in care am scos checul din cuptor am pus zaharul cu 20 ml apa intr-o craticioara si l-am lasat pe foc pana s-a caramelizat. Am luat oala de pe foc, am pus restul de apa si am intors oala pe foc, amestecand pentru a dizolva zaharul cristalizat.

Am uns cu acest sos gros checul, apoi am lipit nuca tocata amestecata cu scortisoara si zahar pudra.

 

Cand s-a racit complet am taiat checul. Mi-a placut felia pufoasa si aromata plina de bucati de nuca.

Sper ca o sa va placa si voua la fel de mult cat mi-a placut mie.

Daca vreti sa va inspirati pentru alte retete simple si rapide, va invit sa va abonati la canalul de YouTube  Diva In Bucatarie.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Daca vreti sa imparatsiti retetele voastre si altora va astept pe grupul Gatesc cu Prietenii.

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *