Madeleine de post cu ciocolata

12 martie 2025Diva in Bucatarie

Madeleine de post cu ciocolata

Madeleine de post cu ciocolata A
Porții: 1 Portie Dificultate: Usor Timp prep: 5 Min Timp gatire: 15 Min Timp total: 20 Min

Madeleine de post cu ciocolata, desert elegant si delicios

Aceste madeleine de post cu ciocolata sunt alegerea perfecta pentru cei care isi doresc un desert rafinat, elegant, fara igrediente de origine animala.

Sunt prajiturele mici, ce isi au originile in Franta, foarte apreciate pentru forma si gustul lor.

Ies pufoase, usor umede si merg de minune alaturi de cafea sau ceai, dar si pe post de desert.

Pentru ca aceste madeleine de post cu ciocolata sa iasa perfect iti las cateva sfaturi:

  1. Ai nevoie de un  timp mare de asteptare intre pregatirea aluatului si coacere (minim 8 ore).
  2. Vei incepe coacerea cu o temperatura foarte mare, pentru ca acestea sa creasca.
  3. Scazi temperatura si lasi sa se coaca minim 10 minute din acest moment.
  4. Forma trebuie bine unsa cu ulei, astfel incat acestea sa nu se lipeasca de forma.
  5. Nu deschizi usa cuptorului in primele 12 minute de coacere

Pentru un plus de arome poti folosi ingredientele preferate: vanilie, rom, coaja rasa de portocala sau lamaie.

madeleine de post cu ciocolata B

Vei observa ca am folosit la ingrediente doar grame.

Asta pentru ca nu am mutat bolurile de pe cantar cand am adaugat ingredientele.

Reteta am refacut-o de patru ori pana a iesit corect.

Am modificat atat ingredientele, cat si timpii de asteptare si de coacere.

Retetele de dulciuri de post sunt probabil cele mai „imprumutate”, fara ca cei care le preiau sa specifice sursa de inspiratie.

Pentru ca aceasta reteta sa imi iasa pana la urma asa cum trebuie si eu m-am inspirat din metoda de coacere a indicata aici.

La mine nu au functionat timpii indicati de acesta (poate si pentru ca am ales un aluat cu cacao), dar macar am avut o baza de la care am plecat.

Mai multe retete de dulciuri de post gasesti daca apesi aici. 

Daca nu tii post sa incerci si alte retete de madeleine:

  1. Reteta clasica
  2. Cu levantica si lamaie
  3. Cu nuca de cocos

Madeleine de post cu ciocolata C

Le poti lasa simple, dar decorate cu glazura de ciocolata si fistic tocat la cutit vor fi pur si simplu de nerefuzat.

Daca iti plac deserturile fine, atunci reteta de madeleine de post cu ciocolata te vor ajuta sa te rasfeti cu delicii minunate.

Ma gasesti si pe Youtube. 

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/14 Ingrediente
  • Decor

Instrucțiuni

0/4 Instrucțiuni
  • Pentru inceput am dizolvat zaharul in laptele vegetal de orez cu cocos. Am adaugat uleiul, otetul, esenta de rom si extractul natural de vanilie. In alt bol am amestecat faina cu cacao, un varf cutit de sare, praf de copt si bicarbonat. pentru aroma am pus si o lingurita coaja rasa de lamaie.
  • Am turnat ingredientele lichide peste cele solide si am amestecat. Dupa ce s-a omogenizat compozitia am pus bolul in frigider si l-am lasat pana a doua zi sau pentru minim 8 ore. Am incercat sa le pregatesc cu un timp de racire de 4 sau 6 ore si nu au crescut cum ar fi trebuit.
  • Dupa 8 ore am pus forma in care voi pune madeleinele in congelator pentru 15 minute. Am preincalzit cuptorul la 230°C, fara ventilatie. Dupa ce s-a incalzit cuptorul am scos forma din congelator, am uns-o bine cu ulei, folosind o pensula de patiserie, apoi am pus in fiecare forma cate o lingura de aluat. Nu l-am intins! Am copt timp de 5 minute la 230 grade, apoi am scazut temperatura la 180°C si am continuat sa coc timp de 10 minute. Am scos forma si am lasat-o putin la temperatura camerei. Dupa 2 minute am scos madeleinele din forma ajutandu-ma de un cutit de plastic in zonele in care erau mai lipite. Din pacate trei dintre acestea s-au rupt usor. Probabil nu am uns foarte bine zona in care am pus aluatul.
  • Le-am lasat pe un gratar. Pentru decor am pus ciocolata la bain marie. Cand s-a topit am adaugat o lingura ulei, apoi una de lapte vegetal si am amestecat bine. Am uns fiecare prajiturica cu aceasta, si am presarat fistic tocat la cutit. Poti sari peste aceasta etapa si doar le pudrezi cu zahar. Au iesit moi, pufoase si fosrte gustoase.
Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *