Madeleine – reteta clasica
Madeleine

Madeleine
Madeleine, reteta clasica. Madeleine, reteta frantuzeasca. Cum sa faci rapid si usor reteta de madeleine.
Madeleinele sunt prajiturele cu aluat de pandispan cu unt, avand originile in Commercy (regiunea Lorraine, din nord-estul Frantei).
Vei descoperi reteta clasica a acestor prajiturele moi, pufoase, aromate si foarte gustoase.
Se coc in forme speciale ce le da forma unor scoici. Sunt versatile. Poti adauga arome de citrice, ciocolata, mac, fructe, miere de albine, cafea.
Daca nu ai facut pana acum, ar fi pacat sa nu le dai o sansa.
Cand le-am pregatit prima oara am fost tentata sa le consider fursecuri.
Dar textura si ingredientele m-au convins sa le trec in caietul meu ca fiind prajituri.
Sunt convinsa ca o sa va indragostiti de aceste madeleine pufoase si umflate, asa ca trebuie sa va spun secretul meu: folosesc faina superioara 000 de la Baneasa. Deserturile mele ies perfect cu aceasta.
Un alt secret este ca aluatul de madeleine sa stea la rece o ora. Dar nu mai mult, pentru ca se va pierde din textura pufoasa a aluatului.
Si nu in ultimul rand un sfat foarte util: ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei o ora inainte de a le folosi.
Vei observa ca folosesti putine, ingrediente, asa ca ai grija ca acestea sa fie de calitate: faina superioara 000, unt de grasime 80%, extract sau pasta de vanilie si oua proaspete.
Untul va da gust minunat, dar si aspect stralucitor dupa coacere.
Il vei pune mai usor in forme si se va umfla mai mult in timpul coacerii.
Alte retete de madeleine publicate pe site:
- 1. Madeleine cu lamaie
- 2. Madeleine cu levantica si lamaie
- 3. Madeleine cu lamaie si mac
- 4. Madeleine cu lamaie si zmeura
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Este important sa coci madeleine in forma speciala ce da aspect de cochilie. Daca esti pasionat de prajiturit chiar merita aceasta investitie.
Forma metalica transfera caldura mai bine, dar poti si forma de silicon.
Daca nu forme si vrei totusi sa le pregatesti poti sa folosesti forme de briose.
Sunt convinsa ca iti vei cumpara forma de madeleine dupa ce le vei gusta.
Pentru decor nu ai nevoie decat de zahar pudra, dar pentru evenimente sau petreceri le poti glazura cu ciocolata.
Acestea fiind spuse iti las mai jos liste de ingrediente si modul de preparare pentru madeleine, reteta clasica:
Ingrediente madeleine – reteta clasica:
180 g faina superioara 000 de la Baneasa
1 varf cutit de sare
120 g zahar
120 g unt 80% grasime
4 oua
5 g praf de copt
5 g extract de vanilie
20 g unt topit pentru uns tava
Cum sa faci madeleine – reteta clasica:
Pentru inceput iti las modul de preparare in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.
Ingredientele au stat la temperatura camerei timp de o ora.
In primul rand am topit untul la baine-marie. Acesta trebuie sa se raceasca pana in momentul in care va fi folosit.
Am spart ouale intr-un bol incapator.
Am adaugat putina sare si zaharul si am mixat pana au devenit o spuma ce si-a dublat volumul.
Cu cat le mixezi mai mult, cu atat mai pufoase vor fi.
Am adaugat extractul de vanilie si am mai mixat putin.
Desi o sa vi para tentant sa folositi faina cu agent de crestere, la madeleine este bine sa folositi faina superioara 000, ce trebuie cernuta.
Am pus peste compozitia de oua faina si praful de copt si am continuat sa amestec usor cu un tel. In acest mod aluatul va ramane mai aerat.
La final am incorporat untul topit si racit. Am amestecat usor pana s-a omogenizat compozitia.
Am pus aluatul in frigider pentru o ora.
Am pornit cuptorul la 180 °C apoi am uns tava speciala de madeleine cu unt topit.
Daca ai spray cu ulei functioneaza si acesta pe post de antiaderent.
Am pus intr-un posh jumatate din aluatul de madeleine si am umplut formele doar ¾ din volumul lor.
Daca nu ai posh poti o folosi o punga mai groasa (cum ar fie cea pentru congelator) si tai un colt.
Poti folosi si o lingura, dar ai grija sa pui aproximativ aceeasi cantitate.
Cat timp s-a copt prima transa aluatul ramas a stat la rece.
Timpul de coacere pentru madeleine este de aproximativ 12 minute. In functie de puterea cuptorului pot fi gata si in 10 minute.
Servire madeleine:
Am lasat madeleinele sa se raceasca complet, apoi le-am pudrat cu zahar.
Iata cat de pufoase sunt!
Sunt delicioase si miros atat de bine!
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Arata foarte bine si par usor de pregatit❤️. Aveti idee daca pot folosi miere in loc de zahar (pentru bebe) si daca da, aceeasi cantitate?
Multumesc in avans
Buna! Poti folosi dar nu stiu sa iti spun ce cantitate, caci nu le-am facut niciodata cu miere de albine. In mod sigur ar trebui si putina faina in plus.