Dulceata de caise cu rozmarin
Dulceata de caise cu rozmarin
Dulceata de caise cu rozmarin este o reteta inedita si delicioasa.
Aceasta aduce un plus de rafinament micului dejun sau deserturilor.
Are culoare frumoasa, gust si aroma placute.
Dulceata de caise cu rozmarin se face rapid si usor. Daca nu ai facut pana acum dulceata de caise nu trebuie sa te temi ca vei da gres.
Poate vi se pare ciudata combinatia, dar va spun ca este extrem de placuta.
Prima oara am alatura rozmarinul fructelor in reteta de piersici la gratar cu prosciutto.
Mi-a placut atat de mult incat mi-am spus ca trebuie sa incerc rozmarinul si in desert.
A fost o alegere foarte buna, caci merg de minune impreuna.
Cu zaharul gelifiant 1:1 Margaritar dulceata de caise cu rozmarin va iesi perfect.
Acesta este garantia dulceturilor bine legate. Se foloseste la o parte de fructe una de zahar.
Timpul foarte scurt de fierbere asigura pastrarea vitaminelor si gustului bun al fructelor.
Caisele sunt bogate in vitamine (A, C, E si complexul de B-uri), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu), beta-caroten si taninuri.
De curand am publicat doua retete de gem, in care am folosit zahar gelifiant 2:1 Margaritar.
Poti sa te inspiri si sa faci si tu retetele:
Poti sa folosesti dulceata de caise cu rozmarin alaturi de un platou de branzeturi sau pentru diverse deserturi.
La iarna poti sa inlocuiesti caisele dintr-o prajitura cu iaurt si vei avea parte de gustul verii chiar si in sezonul rece.
Cu siguranta o sa iti placa sa o folosesti si alaturi de friganele, gris cu lapte sau clatite.
Reteta de dulceata de caise cu rozmarin imbina gustul dulce acrisor al fructelor cu aroma intensa a rozmarinului, rezultand o delicatesa deosebita.
Iti las cateva sfaturi pentru a te bucura de cea mai buna dulceata:
- Foloseste caise coapte, dar ferme.
- Le speli foarte bine sub jet de apa, apoi le usuci.
- Pentru o dulceata fina tai caisele in cuburi mai mici
- Lasa dulceata sa se raceasca minim 6 ore
- Poti sa faci testul de gelifiere punand o lingurita din sirop pe farfurie. Lasi 2-3 minute, apoi verifici daca este legat.
- Aceasta va fi pastrata doar in borcane curate, sterilizate in prealabil.
Pentru inceput iti las reteta de dulceata de caise cu rozmarin in format video.
Mai jos gasesti explicatiile scrise pas cu pas.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Am spalat caisele foarte bine, apoi le-am taiat in jumatati si am indepartat samburii. Fiecare jumatate de caisa am taiat-o in cuburi de marime potrivita. Daca vreti o textura mai fina le puteti taia mai mici.
- Am pus caisele intr-o cratita mai mare. Am adaugat zaharul gelifiant Margaritar 1:1. Acesta este garantia dulceturilor bine legate. Se foloseste la o parte de fructe una de zahar. Am amestecat si am lasat caisele 30 minute sa lase sirop.
- Dupa acest interval am taiat lamaia si am stors sucul de la o jumatate direct peste fructe.
- Am pus cratita pe foc. Cand a inceput sa fiarba a facut spuma, asa ca am indepartat-o. La 2 minute din momentul in care a inceput sa fiarba am pus crenguta de rozmarin. Am continuat sa iau spuma pana nu s-a mai format.
- Dulceata se leaga in 4 minute de fierbere, la foc mare, dar a mea a avut nevoie de 5 minute caci fructele mele au lasat foarte mult lichid. Am oprit focul si am indepartat crenguta de rozmarin.
- Am facut proba de gelifiere punand putin sirop pe o farfurie. Pentru ca acestal arata bine legat am acoperit cratita cu un prosop de bucatarie umed si am lasat-o pana a doua zi.
- Am pus borcanele foarte bine spalate la sterilizat. Le-am lasat 15 minute la 100°C. Am pus dulceata in borcane si le-am sigilat cu capace. Au iesit 3 borcane de 370 ml si un castron pe care il voi manca la micul dejun zilele viitoare.
Notă
Dulceata se pastreaza foarte bine in loc racoros si intunecat. Poti pastra borcanul deschis in frigider pana il termini.