fbpx

RETETE RECENTE

PIERSICI LA GRATAR CU PROSCIUTTO SI ROZMARIN

August 28, 2019 | CATEGORIA

Incet, incet se duce vara, dar petrecerile la gratar vor continua, asa ca va propun sa aveti in vedere o reteta delicioasa de piersici la gratar cu prosciutto si rozmarin, innobilate cu cateva picaturi de  reductie de otet balsamic ce le va transforma pe loc in cel mai fain aperitiv, prezentat elegant. Pot fi servite pe post de aperitive la mese festive dar si la o simpla masa cu prietenii.

Combinatia aceasta de dulce-sarat ma fascineaza. Nu stiu cat de mult va place si voua, dar va rog sa ii dati o sansa acestei retete de piersici la gratar cu prosciutto si rozmarin, caci mi se pare mult prea interesanta atat din punct de vedere al gustului, dar si din punct de vedere al prezentarii simple si spectaculoase in acelasi timp.

Texturi, culori, gusturi, arome diferite contribuie la reusita acestei retete.

Multe persoane acompaniaza piersicile la gratar cu inghetata, miere sau iaurt, preferand ca aceste fructe delicioase sa ramana doar pentru desert.

Eu m-am gandit sa le pun alaturi de celebrul prosciutto italian, inlocuind reteta clasica cu pepene galben. Cred ca am facut o alegere inspirata, plina de savoare.

Imi place mult si pepenele galben cu prosciutto, l-am avut si in meniu la nunta, dar mi-am spus ca ceva nou nu ar strica.

Pentru a face piersici la gratar cu prosciutto si rozmarin am folosit fructele rodite dintr-un pom ce a crescut dintr-un sambure aruncat pe terenul din fata casei mele, in prima vara dupa ce ne-am mutat.

Imediat dupa ce l-am aruncat m-am gandit ca ar fi frumos sa creasca totusi un pom din samburele acela si l-am ingropat usor. Aproape ca uitasem deacesta si de dorinta pe care mi-o pusesem, dar in anul urmator acolo crescuse ceva ce parea a fi un pom. Toata lumea a incercat sa ma descurajeze, spunandu-mi ca nu poate creste un piersic, si, daca prin absurd acest lucru se va intampla, el nu va face fructe.

Un pom ca sa rodeasca trebuie altoit. Ei bine, dupa 5 ani pomul meu a facut primele 5 piersici, iar acum crengile lui atarna sub greutatea fructelor. Acest pom rodeste fara ca eu sa il fi altoit, fara sa ii aplic tratamente de primavara, asa cum am facut cu alti pomi din curtea mea. Am crezut cu tarie in dorinta mea, intr-un sambure ce putea ajunge pierdut in neant, iar pomul m-a rasplatit.

Iata ca mi s-a confirmat ceea ce stiam: daca crezi in ceva foarte tare pana la urma va da rezultate.

“Piersici la gratar cu prosciutto si rozmarin” poate fi o idee de aperitiv pentru orice masa festiva.

Se folosesc doar varfurile crengutelor de rozmarin. Partea mai tare, lemnoasa, nu poate fi mancata. Puteti pune doar cateva ace, importanta este aroma data de aceasta verdeata mancata proaspata cu piersicile la gratar si prosciutto.

Eu zic ca este momentul sa las gratarul sa sfaraie, iar piersicile sa se rumeneasca frumos, caci o sa fiti incantati de acest aperitiv special.

Eu am folosit prosciutto crudo (l-am gasit la super pret), dar puteti sa il inlocuiti cu speck crud sau afumat, jamon. In loc de piersici puteti folosi nectarine. Rezultatul va fi acelasi si merita incercat, pana nu trece vara.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru piersici la gratar cu prosciutto si rozmarin:

INGREDIENTE:

2 piersici mari – foarte mari

8 felii de prosciutto crudo

8 varfuri de crengute de rozmarin

40 ml otet balsamic

30 g zahar

PREPARARE:

Iata piersicile din pomul meu, cele care devin vedetele acestei retete.

Am spalat fructele, le-am taiat in sferturi, apoi le-am rumenit pe gratarul incins.

Am pus un varf de rozmarin pe fiecare felie de piersica, apoi le-am imbracat in prosciutto.

Am pregatit reductia de otet balsamic fierband otetul cu zahar 2-3 minute, pana s-a ingrosat putin compozitia.

Am pus fructele pe gratarul incins pentru alte 30 secunde pe fiecare parte, apoi le-am aranjat pe un platou si am pus cateva picaturi din reductia de otet balsamic pe fiecare felie.

Simplu si bun, cu gust de vara.

 

Daca vreti sa incercati prosciutto cu fructe va recomand sa incercati si varianta cu smochine.

Este ceva de vis!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *