Risotto de post cu dovleac

15 noiembrie 2023Diva in Bucatarie

Risotto de post cu dovleac, reteta simpla. Risotto de post cu dovleac, cremos si delicios.

Reteta de post de risotto cu dovleac. Risotto vegan. Risotto cu dovleac, Retete vegane de dovleac.

Retete sarate cu dovleac. Risotto fara lactate. Risotto de toamna.

Acest risotto de post cu dovleac este minunat toamna, cand leguma este in sezon si aduce un gust minunat preparatului.

In reteta originala orezul se stinge cu vin, dar pentru ca este reteta de post nu am folosit.

Am preferat sa cumpar ingredientele ce inlocuiau parmezanul si untul. Erau deja probate si nu aveam cum sa dau gres cu acestea.

Cele mai multe retete din online sunt de risotto gatit cu piure de dovleac.

Voi face si aceasta reteta, dar mi s-a parut mai apetisant sa vad bucatile de dovleac in farfurie.

Exista in magazine vin fara alcool dar nu am fost tentata sa il cumpar, asa ca va fi risotto fara vin.

Am folosit orez Arborio. Poti folosi si orez Carnaroli.

Aceste tipuri de orez sunt indicate pentru retetele de risotto, caci contin mai mult amidon si nu absorb lichid atat de mult in comparatie cu restul tipurilor de orez.

Daca ai nevoie de inspiratie pentru a pregati si alte retete de post cu orez iti las cateva sugestii:

Iti las cateva sfaturi pentru ca reteta de risotto de post cu dovleac sa iasa delicioasa:

  • 1. Ai nevoie de supa concentrata de legume. O poti face dupa reteta de aici sau cumperi cuburi bio de supa de legume.
  • 2. Supa se toarna peste orez fierbinte.
  • 3. Aceasta se adauga treptat, de fiecare data dupa ce transa anterioara a fost complet absorbita.
  • 4. Nu fierbe excesiv orezul si nu adauga mai mult lichid decat am indicat, pentru ca trebuie sa fiert, dar al dente.
  • 5. Daca nu gasesti parmezan vegan poti folosi drojdie nutritiva.
  • 6. Poti sa folosesti si alt tip de orez, dar nu va iesi un risotto la fel de cremos.

Daca esti familiarizat cu retetele de risotto, atunci vei descoperi ca reteta aceasta are o textura cremoasa si placuta, chiar daca nu are lactate (unt si parmezan).

Orezul ramane bob cu bob, fix asa cum trebuie sa fie gatit.

Acestea fiind spuse iti las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de risotto de post cu dovleac:

Ingrediente risotto de post cu dovleac:

200 g orez Arborio sau Carnaroli

1 lingura ulei de floarea soarelui

2 linguri ulei masline

1 ceapa medie

250-300 g dovleac curatat

50 ml apa

650 ml supa legume

1/2 lingurita turmeric

optional 1 varf cutit pudra de scortisoara

cateva frunze de salvie

2 linguri parmezan vegan (de post), ras – parmezan clasic daca nu tii post

80 g crema de orez cu cocos sau crema de orez

sare supa gust

piper proaspat macinat dupa gust

Cum se face:

Pentru inceput am curatat si tocat marunt o ceapa de marime medie. Poti folosi ceapa galbena sau rosie.

Am pus si supa de legume la fiert, astfel incat sa fie fierbinte cand va fi adaugata.

Am spalat coaja dovleacului, apoi l-am taiat in jumatate lungime.

Am indepartat semintele si filamentele, apoi am taiat o felie mare.

Am indeparat coaja de pe felie si am taiat-o in cuburi. Restul dovleacului il voi coace asa cum am aratat aici.

Mod de preparare risotto de post cu dovleac:

Am incins uleiul si am sotat ceapa pana s-a inmuiat si avea aspect translucid.

Am adaugat cuburile de dovleac si le-am calit in jur de 5 minute, amestecand din cand in cand.

Am pus orezul peste acestea si am continuat sa calesc la foc mic, in jur de 2 minute, pana cand a fost complet acoperit de grasime.

Am turnat cate 1 polonic mare din supa calda peste orez si am continuat sa gatesc la foc mic.

Urmatoarea transa de lichid am adaugat-o doar dupa ce a fost absorbita complet cea anterioara.

Inainte de a pune ultimul polonic am pus cateva frunze de salvie.

Dupa ce am adaugat lichidul am pus si crema de cocos.

Am oprit focul si am adaugat parmezan vegan. Il puteti inlocui cu drojdie nutritiva.

Risotto cu dovleac va fi savuros chiar daca  nu folosesti parmezan vegan sau drojdie nutritiva.

Iti las aici 2 tipuri de parmezan de post (vegan).

 

Servire risotto de post cu dovleac:

A iesit atat de gustos, incat mi-am pus o portie mai mare decat obisnuiesc sa mananc.

Risotto de post cu dovleac este minunat proaspat, cat este inca cald.

Daca iti ramane poti sa-l pastrezi in frigider, dar cand il vei incalzi adaugi putina supa de legume sau apa.

In acest mod ii readuci umiditatea si cremozitatea.

Sunt convinsa ca o sa iti placa si tie cremozitatea si aromele pe care le vei regasi in acest risotto de post cu dovleac.

Daca il faci da-mi de veste si spune-mi parerea ta sau trimite-mi o poza.

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *