Prajitura Lamington

26 octombrie 2023Diva in Bucatarie

Prajitura lamington. Prajitura Lamington. Reteta Prajitura Lamington. Prajitura tavalita cu cocos. Kokuszkocka

Prajitura Lamington. Reteta Prajitura Lamington. Prajitura tavalita cu cocos. Kokuszkocka

Prajitura Lamington, cunoscuta ca prajitura tavalita prin ciocolata si nuca de cocos, este deliciosa si se face usor.

Reteta apartine bucatariei australiene, aceasta luand numele lordului Lamingtin, guvernator al statului Queensland intre 1896 si 1901.

Bucatarul lordului trebuia sa pregateasca rapid un desert pentru musafiri.

Avea in bucatarie un pandispan cu vanilie, bucati de ciocolata si nuca de cocos.

I-a venit ideea de a portiona pandispanul in cuburi, pe care le-a glazurat cu ciocolata si le-a imbracat apoi cu nuca de cocos.

A fost un mare succes, asa ca s-a cerut si alte evenimente, devenind in scurt timp celebra.

Alte retete din bucataria australiana:

Las mai jos cateva sfaturi pentru ca prajitura Lamington sa iasa perfect de fiecare data:

  • 1. Am folosit faina 000 de la Baneasa, faina mea preferata. Este singurul secret al prajiturilor care imi ies perfect de fiecare data.
  • 2. Pentru ca blatul sa iasa foarte pufos am cernut faina.
  • 3. Albusurile batute spuma tare sunt de mare ajutor pentru a obtine un blat pufos.
  • 4. Exista retete ce folosesc bicarbonat. Te sfatuiesc sa nu il folosesti pentru ca va avea un miros intepator.
  • 5. poti pastra prajitura pana la 5 zile intr-o cutie inchisa etans.

Acum te las sa descoperi lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Lamington.

Ingrediente prajitura Lamington:

Pentru blat:

(tava 22*28 cm )

250 g faina 000 de la Baneasa

5 g praf de copt

200 g unt moale

4 oua de marime medie

1 g de sare

200 g zahar tos

230 ml lapte

20 g fulgi de nuca de cocos

1 lingurita pasta de vanilie

Pentru glazura:

250 g ciocolata 50% cacao

180 ml lapte

100 g zahar pudra

150 g unt

Pentru decor:

200 g fulgi nuca de cocos

Cum se face prajitura Lamington?

Iti las pentru inceput reteta in format video.

Mai jos gasesti explicatiile scrise.

Primul pas in pregatirea prajiturii este ralizarea blatului.

Iata cum se face blatul pentru prajitura Lamington:

Am separat albusurile de galbenusuri, apoi am preiuncalzit cuptorul la 180°C.

Intr-un bol mare am mixat untul cu  170 g zahar zahar in jur de 5 minute.

Am incoroprat galbenusurile unul cate unul, adaugandu-l pe urmatorul doar dupa ce primul a fost incorporat complet.

Am adaugat pasta de vanilie, apoi 200 ml lapte in fir subtire. Am hidratat 20 g fulgi de nuca de cocos cu 30 ml lapte, apoi le-am pus in compozitia de unt.

Am mixat albusurile cu sare si 30 g de zahar pana am obtinut o spuma foarte tare, apoi am incorporat-o in trei etape, amestecand usor, de jos in sus.

Pentru ultima etapa de realizare a blatului am adaugat faina si praful de copt si am amestecat usor, cu spatula, astfel incat blatul sa ramana aerat.

Am turnat blatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt timp de 20 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Cand a fost gata l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Pregatire glazura de ciocolata. 

In acest timp am pregatit glazura. Am pus intr-o oala ciocolata, laptele, zaharul pudra si untul.

Le-am lasat pe foc pana cand s-au topit cicolata si untul. Am amestecat bine si am lasat compozitia sa se tempereze.

Am taiat marginile blatului, apoi l-am portionat in cuburi de 3*4 cm.

Am infipt un cub intr-un bat de frigaruie, l-am scufundat in glazura, apoi l-am tavalit prin fulgi de nuca de cocos.

Cuburile de prajitura tavalita vor sta pe un gratar pana se va intari glazura.

Servire prajitura Lamington

Eu nu am avut rabdare si am taiat doua cuburi ca sa va arat cat de moale si pufos este blatul.

Prajitura Lamington poate fi pastrata intr-o cutie inchisa etans pana la 5 zile.

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *