Cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale

6 aprilie 2023Diva in Bucatarie

Cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale. Reteta cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale. Cum se face cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale?

cozonac cruffin reteta diva in bucatarie A

Reteta cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale. Cum se face cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale?

Reteta cruffin cu aluat de cozonac. Cozonac cruffin, inspirat de reteta australiana. Cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale pentru sarbatori. 

cozonac cruffin reteta diva in bucatarie A

Se apropie sarbatorile si m-am gandit sa va aduc o reteta noua: cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale.

Este spectaculos ca prezentare, delicios, perfect pentru a deveni una din retele preferate. Umplutura de fistic, coaja de portocala confiata si ciocolata este senzationala!

Chiar daca pare mai indesat, se rupe in fasii si este pufos.

cozonac cruffin reteta diva in bucatarie

Pentru cele mai bune rezultate am folosit faina pentru cozonac de la Baneasa. Cozonacii ies eaxct asa cum imi doresc de fiecare data!

Iar acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale este mai mult decat perfect din punct de vedere gust si textura.

Cu faina superioara 000 de la Baneasa am pregatit foarte multe retete de cozonac. Cele mai cautate in ultima luna au fost:

cozonac cruffin reteta diva in bucatarie pb

Daca esti incepator in ale gatitului sau ti-e teama ca nu o sa iti iasa cozonacul iti las cateva sfaturi utile:

  • 1. Foloseste ingrediente de calitate: faina, drojdie si unt cu minim 80% grasime.
  • 2. Toate ingredientele vor sta la temperatura camerei minim 1h inainte de a le prelucra.
  • 3. Faina trebuie cernuta.
  • 4. Lasi aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
  • 5. Nu deschizi usa cuptorului in primele 20 minute.

Cruffin este un hibrid intre briosa si croissant si poate fi umplut cu diverse creme.

Primul cruffin (scris uneori croffin) a fost creat de Kate Reid in Melbourne, Australia.

Cozonacul cruffin este mai degraba asemanator cu panetone italian sau kulich rusesc, ambele variante fiind coapte in forme rotunde inalte.

Umplutura am ales-o in asa fel incat sa am culori, texturi si gusturi diferite.

Reteta mea de cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale imbina cu succes metodele traditionale cu cele moderne.

cozonac cruffin reteta diva in bucatarie felie textura

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale:

Ingrediente cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale:

(forma cu diamterul de 20 cm)

400 g Faina superioara pentru cozonac 000 Baneasa

20 g drojdie proaspata

110 g zahar

1 plic zahar vanilat Bourbon

3 galbenusuri

150 ml lapte

80 g unt topit si racit

1 lingurita esenta portocale

4 g sare

Pentru umplutura:

60 g unt foarte moale

1/2 lingurita pudra scortisoara

60 g fistic

80 g ciocolata cu lapte pentru cofetarie

50 g coaja de portocale confiata

Pentru decor:

sirop coaja de portocala confiata sau miere

1 lingura zahar granulat pentru decor

Mod de preparare:

Pentru inceput las reteta in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.

Pentru inceput am cernut faina intr-un bol mare.

cozonac cruffincozonac cruffin 2

Am pus drojdia cu 10 g zahar si 30 ml lapte caldut si am amestecat pana cand aceasta s-a lichefiat.

Am lasat-o sa dospeasca in jur de 10 minute.

Am pus drojdia peste faina, apoi am adaugat pe rand restul ingredientelor: zahar, galbenusuri, untul topit si racit, lapte usor caldut, zahar vanilat bourbon, esenta de portocale si coaja rasa de lamaie.

cozonac cruffin 3cozonac cruffin 4

Am amestecat la inceput cu o spatula, am adaugat sare, apoi am framantat cu mana pe masa unsa cu ulei.

Am trantit aluatul de cateva ori de masa pentru a activa mai bine reteteaua de gluten.

Cand a devenit neted si elastic l-am pus intr-un bol, l-am acoperit si l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.

cozonac cruffin 5cozonac cruffin 6

In acest timp am pregatit umplutura. Am tocat fisticul in bucati mai mari. Am taiat coaja de portocala confiata in cuburi mici. Poti folosi si coaja de portocala din dulceata.

Dupa ce aluatul a crescut l-am intins intr-un dreptunghi de 35*45 cm.

Am intins 60 g unt foarte moale cat mai uniform si mai subtire.

Am presarat putina pudra de scortisoara, fisticul tocat, cuburi mici de ciocolata si coaja de portocala.

cozonac cruffin 7cozonac cruffin 8

Am rulat, dar nu foarte strans, apoi am strans putin ruloul. L-am taiat pe lungime, dar nu pana la capat.

Am inceput sa rulez una din jumatati.

Cand am ajuns la capat am venit cu a doua jumatate peste partea rulata si am procedat  la fel, avand grija ca sectiunea cu umplutura sa ramana in exterior.

cozonac cruffin 9cozonac cruffin 10

Am pus aluatul pentru cozonac cruffin intr-o forma cu diametrul de 20 cm. Daca folositi o forma mai mica va creste mai inalt.

L-am lasat 30 minute sa dospeasca, apoi l-am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 60 minute.

In functie de puterea cuptorului poate fi gata mai repede.

Cand a fost copt l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

cozonac cruffin 11cozonac cruffin 12

L-am uns cu siropul in care pastrez portocala confiata si am presarat zahar granulat pentru decor.

Pot spune ca acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale este deosebit, extrem de gustos, cu umplutura savuroasa.

Daca vreti o reteta noua, speciala, este momentul sa incercati aceast cozonac!

Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *