Cozonac felii cu scortisoara si nuca
Cozonac felii cu scortisoara
Cozonac felii cu scortisoara si nuca, intalnit sub denumirile de pull apart bread sau cozonac evantai, este un cozonac delicios si frumos, cu o prezentare speciala. Pentru un astfel de cozonac nu vei avea nevoie de un cutit. Feliile se rup/ desprind usor.
Cozonac felii cu scortisoara si nuca am pregatit dupa ce am vazut cateva poze pe un portal special cu poze de mancare, unde postez si eu din cand in cand, respectiv foodgawker.
Dupa ce le-am vazut aici, am descoperit pe Pinterest cat este de popular in afara.
Cozonac felii cu scortisoara si nuca spectaculos ca mod de prezentare.
Am cautat sa vad cum se pregateste si o sa va explic mai jos toate etapele.
Reteta aluatului pentru cozonac felii cu scortisoara si nuca este cea pe care o pregatesc in general pentru retetele mele de cozonac. Daca aveti o reteta care va iese bine si va place, pe aceea o puteti folosi. Singurul lucru pe care l-am luat din retetele din afara a fost metoda de impachetare, care este absolut banala, asa cum veti vedea din descrierea din etape.
Cozonacul meu este pufos si se rupe in fasii. Poza de mai jos va demonstreaza ca ce va spun nu sunt doar cuvinte.
Eu ador scortisoara. Scortisoara imi da binete uneori in aroma din cafea, pe la amiaza imi terezeste simturile in prajituri si iata ca acum am reusit sa gasesc cozonacul perfect.
Il pot manca dimineata sau pe post de gustare mai tarziu, caci este atat de bun incat imi inventez motive sa mai iau o felie.
Un pahar de lapte este tot ce mai avem nevoie si ziua este mai frumoasa, nimic nu o poate strica.
Reteta de cozonac felii poate fi adaptata la preferintele voastre.
Daca nu va place scortisoara o puteti elimina si o inlocuiti cu seminte dintr-o pastaie de vanilie, cu coaja rasa de portocala (bio) sau de lamaie. Daca vreti sa folositi alune de padure sau migdale o puteti face inlocuind nuca macinata.
Am pregatit si o varianta sarata de pull apart bread cu rosii uscate, pesto si parmezan. Doamne ce buna a iesit si aceasta! O puteti vedea in aceasta postare.
Mai multe retete de cozonac cu nuca gasiti in aceasta colectie – aproape 20 retete diferite ca umplutura si mod de prezentare.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac felii cu nuca si scortisoara.
Ingrediente:
500 g faina + 2-3 linguri pentru intins aluatul
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
1 praf de sare
250 ml lapte
30 g drojdie proaspata
30 ml ulei
1 lingura coaja rasa de portocala
1 fiola estenta de vanilie
Pentru uns:
60 g unt topit
1 lingura scortisoara
2-3 linguri nuca macinata
Mod de preparare:
Pregatire aluat
Am pus 1 lingura de faina cu drojdia si 50 ml lapte cald intr-o cana, am amestecat pana s-a lichefiat drojdia si am lasat-o sa dospeasca 15 minute – pana creste si da sa iasa din cana.
Am turnat maiaua peste restul de faina amestecata cu un praf de sare (cu grija ca drojdia sa nu intalneasca direct sarea).
Peste acestea am pus galbenusurile batute, zaharul, esenta, coaja rasa de portocala, apoi laptele cald.
Am framantat bine cu podul palmei pana aluatul a devenit elastic si nu s-a mai lipit de maini.
Daca aveti o masina de pregatit paine in casa o folositi pentru a va usura treaba.
Dospire
Am lasat aluatul sa creasca la loc cald timp de o ora. La mine si-a triplat volumul, sau chiar mai mult de atat.
Modelare
Am intins aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei.
I-am dat o in forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 1 cm.
Am uns foaia cu untul topit si racit, am presarat scortisoara si nuca cat mai uniform, apoi am taiat aluat in 3 fasii pe lungime, iar pe acestea la randul lor in 5 felii patrate.
Este important sa tineti cont de latimea tavii cand calculati marimea dreptunghiului mare.
Latimea trebuie sa fie de 3 ori cat baza tavii.
Feliile de aluat vor fi puse una peste alta, apoi vor fi mutate in tava.
Este indicat ca feliile sa fie de aceeasi forma si marime.
Vor creste oricum in directii diferite, dar sa nu arate mult prea ciudat.
Coacere
Am copt cozonacul felii cu scortisoara si nuca in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50 minute( este posibil sa fie gata in 40 min). Am avut grija sa il acoper dupa ce s-a rumenit (dupa primele 20 min) pentru a nu se inegri.
Delicios!!!
Super, arata splendid, la asa o bunatate, chipurile portionata, foarte usor intreci masura !!!
Multumesc, Mirela!
Stiu ca e foarte bun,l-am facut si eu.Doar ca nu mai gasesc pozele 😀 !Arata minunat.Te pup Cris ! <3
Te pup, Flory!
E fain. E gata feliat .
😉
Minunat arata!!! Si stiu sigur ca-i tare bun ptr ca l-am facut si eu de curand 🙂
🙂