Dovlecei cu sos de iaurt si feta
Dovlecei cu sos de iaurt si feta

Dovlecei in sos de iaurt si feta, reteta simpla si gustoasa.
Reteta de dovlecei cu sos de iaurt si feta este un preparat racoritor, perfect pentru dieta sau cine lejere de vara.
Aceasta reteta cu dovlecei la grill si dressing din iaurt cu usturoi, aromata cu coaja de lamaie, menta si marar este atat de buna incat o vei face toata vara. Mi se pare ca merge perfect la cina, dar o poti manca si pe post de gustare sau aperitiv.
Pentru a pregati aceasta reteta nu ai nevoie de cantitati exacte. Vei folosi cati dovlecei, iaurt si feta doresti.
Indiferent de cantitate rezultatul va fi la fel de savuros, caci vei alege dupa gustul tau.
Pentru acesta reteta am folosit dovleceii cu coaja din toate culorile (zucchini verzi si galbeni si dovlecel autohton), dar poti folosi orice fel de dovlecei ai la indemana si iti plac.
Iaurtul trebuie sa fie gros si cremos, asa ca am folosit “iaurt grecesc”.
L-am pus in strecuratoare pentru ca toata apa sa se scurga. L-am lasat cateva ore in frigider, inainte de a incepe pregatirea retetei de dovlecei cu iaurt si feta.
Dovleceii cu sos de iaurt si feta sunt sanatosi. Acestia nu au multe calorii, fiind indicati in toate dietele. Iaurtul este probabil unul din produsele lactate apreciate si de nutritionisti, iar usturoiul este un fel de antibiotic natural, cu proprietati exceptionale pentru organism.
Branza feta aduce un plus de gust si te trimite cu gandul la vacanta in Grecia.
Alte retete cu dressing de iaurt :
- 1. salata de dovlecei cu iaurt si usturoi
- 2. salata de morcovi cu iaurt si usturoi
- 3. salata dietetica de pui cu telina
- 4. salata dietetica de oua cu iaurt
Peste 100 retete dietetice am strans intr-o singura postare, pe care o poti descoperi daca apesi aici.
Iata de ce ai nevoie si cum se prepara reteta de dovlecei cu sos de iaurt si feta:
Ingrediente:
dovlecei (cat mai colorati)
ulei de masline
sare
usturoi dat prin presa
iaurt grecesc
paprika afumata/ boia dulce
1 lingurita coaja rasa de lamaie
marar
frunze de menta
branza feta
Mod de preparare dovlecei cu sos de iaurt si feta:
Am spalat foarte bine dovleceii, apoi i-am taiat pe lungime in felii de aproximativ 5-6 mm.
Nu am indepartat coaja dovleceilor pentru ca aceasta contine cele mai multe vitamine.
In functie de grosimea dovleceilor se pot obtine 3-6 felii.
Cel mai bine ar fi sa folosesti dovlecei tineri, subtiri, de lungime medie.
Am stropit grilul de fonta pentru aragaz cu ulei de masline si am l-am pus la incins. Puteti folosi orice tigaie tip grill.
Fiecare felie de dovlecel a fost pulverizata cu ulei de masline, si presarata cu sare.
Cand grilul s-a incins bine am pus dovleceii sa se prajeasca. I-am lasat in jur de 4 minute pe fiecare parte, la foc mare.
Daca sunt mai batrani sau taiati mai grosi pot sta 5 minute. Ii lasi pe gratar pana devin moi si sunt gatiti.
In acest timp am dat prin presa usturoiul si l-am frecat cu sare si putin ulei de masline. La 2 catei mari de usturoi am folosit 1 lingura ulei masline si 300 g iaurt grecesc.
Am pus iaurtul peste usturoi si am amestecat bine, pana s-a omogenizat compozitia.
Cum se servesc dovleceii cu sos de iaurt si feta?
In functie de cat de multe felii pregatesti si cat de mare este platoul/ farfuria, vei pune iaurtul ca prim strat in farfurie, dar poti sa pastrezi sa pui si intre straturile de dovlecei.
Poti sa pui si direct in farfuriile celor care stau la masa un strat de iaurt cu usturoi, iar peste acesta aranjezi feliile de doveleci prajite la gratar.
Eu am folosit un platou foarte mare in care am pus un strat gros de iaurt, felii de dovlecei, am presarat sare, putina coaja rasa de lamaie bio si parika afumata, apoi am pus peste acestea putin iaurt si putina branza feta zdrobita in mana.
Am pus inca un strat de felii de dovlecel.
Am presarat putina sare, coaja rasa de lamaie bio (netratata), paprika afumata, si am pulverizat foarte putin ulei de masline.
Am taiat frunzele de menta si mararul si le-am presarat peste dovlecei. La final am pus branza feta zdrobita in mana, dar poti sa o razi daca nu iti plac bucatile mai mari.
Poti manca dovleceii cu sos de iaurt si feta imediat sau ii poti lasa in frigider 30 minute.
Sunt perfecti simpli, pe post de cina lejera de vara sau pentru dieta, dar pot si fi garnitura sanatoasa.
Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.
Te astept in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde poti posta ceea ce gatesti.
Ma gasesti si pe Instagram – daca apesi aici.
Foarte bun
multumesc!