fbpx

RETETE RECENTE

SPAETZLE CU BRANZA SI CEAPA

June 24, 2022 | CATEGORIA

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita a

Spaetzle cu branza – käsespätzle – este o reteta foarte simpla, usor de facut, inspirata din bucataria bavareza. Este un preparat simplu, vegetarian si foarte gustos.

Trebuie sa impartasesc cu voi aceasta reteta savuroasa caci este un deliciu special si o sa va arat cat de usor se pregatesc aceste paste acasa.

Acestea pot fi servite pe post de garnitura, dar si ca fel principal cu o salata alaturi.

Ce imi place la reteta de käsespätzle este nu doar ca ai ingredientele pentru paste in casa, dar si faptul ca etapele merg cursiv, rapid, fara efort.

 

Daca reusesti sa le sincronizezi in 30 de minute te poti aseza la masa.

Am folosit branzeturi original bavareze pentru ca mi se pare ca nimic nu merge mai bine cu aceste paste: Goldsteig Emmentaller, Aplenhain Brie si Fromage Bleu de la Paladin.

Mi se pare ca este combinatia perfecta de branzeturi pentru aceasta reteta.

Noi am mancat aceste spaetzle cu branza la cina, dar sunt perfecte si pentru pranz.

 

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita o

 

Exista mai multe retete de spatzle cu branza, unele cu smantana, altele cu crema de branza, insa, din documentarile pe care le-am facut pe inetrnet, reteta traditionala bavarez este cu branzeturi si paste in straturi, la cuptor.

Ceapa prajita crocanta aduce un plus de gust, asa ca ar fi pacat sa nu o incercati.

Ca sa iasa crocanta trebuie sa o pudrezi cu faina inainte sa o pui la prajit.

 

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita Divainbucatarie BV V

In mod traditional, langa spaetzle cu branza – käsespätzle –  merge o bere, asa ca am avut grija sa pun pe masa bere bavareza.

Ar fi pacat sa nu pastrez o atmosfera de sarbatoare si sa ii fac pe ai mei sa se simta fie in vacanta, in Bavaria, fie la Oktoberfest.

Pe mine m-a inspirat faptul ca zilele acestea este in desfasurare evenimentul “Zilele Bavareze”, iar informatiile despre acesta le-am lasat deja pe pagina de facebook intr-un mic filmulet.

Este un eveniment pe care nu l-am ratat in ultimii ani.

Iata ce am mai pregatit cu branzeturi bavareze:

Puteti citi mai multe despre branzeturile bavareze daca apasati aici. 

Inainte sa iti arat cum se face trebuie sa iti las si cateva sfaturi:

  • * faina indicata este 404 sau 450, dar poti folosi si faina alba cu 1 lingurita de gris in ea.
  • * nu uita sa adaugi sare in aluat, dar si in apa in care fierbi pastele.
  • * se recomanda 1 ou la 100 g faina.
  • * apa minerala face pastele mai pufoase.
  • * marimea oualor influenteaza cantitatea de apa adaugata. Adaugi cat este nevoie pentru a obtine un aluat vascos si usor curgator.

Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de spaetzle cu branza – käsespätzle:

 

INGREDIENTE:

(pentru 4 persoane)

Pentru spaetzle: 

400 g faina

1 lingurita sare

4 oua

100-200 ml apa minerala

Branzeturi original bavareze:

150 g Goldsteig Emmentaller

70 g Aplenhain Brie

70 g Fromage Bleu de la Paladin

In plus:

2 cepe medii

150 ml ulei

2 linguri varfuite faina

20 g unt

sare

piper proaspat macinat

1/4 lingurita nucsoara macinata

Pentru decor:

chives sau ceapa verde

PREPARARE:

Pentru ca totul sa mearga rapid mi-am pregatit ingredientele la indemana.

Am pus o oala mare cu 3 l de apa si 1 lingura de sare pe foc.

Intr-un bol am amestecat faina cu sare si oua.

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 1 spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 2

Am adaugat apa minerala treptat, pana am ajuns la consistenta dorita. Trebuie sa fie un aluat cu o consistenta mai moale, sa cada de pe lingura, dar sa fie vascos.

Daca este prea tare mai adaugi apa minerala.

Acesta va sta sa se odihneasca 10-15 minute.

In acest moment am preincalzit cuptorul la 200°C, cu ventilatie.

Pentru a forma spaetzle se foloseste o razatoare speciala, dar daca nu ai poti folosi un cutit.

Vei taia aluatul formand pastele direct peste oala si le lasi sa cada in apa.

Cand apa a dat in clocot, cu ajutorului cutitului, am realizat pastele.

Treaba aceasta am realizat-o foarte rapid, astfel incat acestea sa fie gatite uniform, in acelasi timp.

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 3 spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 4

Le-am lasat sa fiarba pana s-au ridicat la suprafata.

Le-am scurs, dar am pastrat 100 ml din apa in care au fiert si am adaugat 20 g unt in lichidul fierbinte.

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 5 spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 6

Cat timp pastele au fiert m-am ocupat de branzeturile bavareze. Am ras emmentaler-ul, iar restul le-am taiat cuburi.

Am pus un strat de paste intr-un vas de fonta. Peste acesta am aranjat jumatate din compozitia de branzeturi, am presarat putina sare, piper proaspata macinat si foarte putina nucsoara rasa, apoi am repetat operatiunea.

Am terminat cu un start de spaetzle, apoi am turnat lichidul in care au fiert amestecat cu untul (care s-a topit intre timp).

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 7 spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita 8

Am copt timp de 20 minute (sau pana cand a prins o culoare aramie deschisa).

In acest timp am feliat ceapa si am presarat faina peste felii.

Le-am prajit pana s-au rumenit si au devenit crocante.

 

spaetzle cu branzeturi si ceapa prajita v

 

Intre timp s-a copt spaetzle cu branza – käsespätzle.

Am pus ceapa prajita peste ele si putin chives tocat marunt. Poti folosi si verdeturi (patrunjel, cimbru, lamaita, oregano).

Doamne ce bine miros si cat de cremoase sunt!

Sper ca o sa le incerci si tu cat mai curand.

 

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *