Tocanita de galbiori cu smantana si usturoi
Tocanita de galbiori cu smantana si usturoi
Tocanita de galbiori cu smantana si usturoi
Tocanita de galbiori cu smantana si usturoi este foarte gustoasa, iar reteta este foarte simpla, rapida si usoara.
Aceasta mancare de ciuperci are un sos cremos aromat cu usturoi si merge de minune cu o mamaliguta calda, dar puteti sa o mancati si cu paine sau paste.
Galbiorii sunt ciupercile mele preferate, dar imi plac si hribii si ghebele, iar cand nu le gasesc pe acestea ma multumesc cu champignon, care se potrivesc mai bine in alte tipuri de retete.
Din fericire supermarketurile au galbiori din vara pana in iarna, asa ca va puteti face pofta oricand doriti.
La genul acesta de mancare recurg adesea cand vreau sa pregatesc ceva rapid pentru pranz sau cina.
Alte retete cu smantana si usturoi:
Pentru tocanita de galbiori cu smantana si usturoi folosesc ciuperci proaspete. Se spune ca au miros si gust dulce de caisa, dar cred ca mirosul se simte cand sunt proaspat culese.
Chiar daca este o ciuperca usor de recunoscut, aceasta poate fi confundata cu un alt tip de ciuperca otravitoare (din familia Omphalotus: Omphalotus olearius, respectiv Omphalotus olivascens).
Pentru ca nu sunt o mare cunoscatoare si tin la sanatatea mea si a celor dragi, prefer sa le cumpar din piata sau supermarket.
Acum cativa ani, cand am fost in Bucovina, am cumparat doua ladite de ciuperci de la o firma mica ce distribuia hribi si galbiori in afara tarii.
Atunci nu am reusit sa fac poze si la aceasta tocanita de galbiori cu smantana si usturoi, caci s-a mancat aproape din tigaie, dar am lasat pe blog reteta de supa crema de galbiori, galuste de paine cu sos de ciuperci si ciuperci marinate.
Azi am profitat de faptul ca am refacut reteta de tocanita de galbiori cu smantana si usturoi si va las si voua lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas, cu poze:
INGREDIENTE:
800 g galbiori proaspeti
2 cepe mari sau 3 medii
4 linguri ulei
50 g unt
15 g faina
200 ml lapte
200 g smantana grasa
2 catei de usturoi dati prin presa
sare
piper proaspat macinat
patrunjel verde pentru decor
PREPARARE:
Pregatire
Pentru a pregati tocanita de galbiori smantana si usturoi am spalat cu 5 ore inainte ciupercile si le-am lasat sa se usuce pe prosoape de hartie.
Dar, chiar si asa, nu s-au uscat complet, asa ca cel mai bine le spalati cu o seara inainte sa va apucati de gatit.
Am tocat ceapa foarte marunt si am calit-o in 2 linguri ulei. Galbiorii i-am taiat in bucati de marime potrivita, iar cei care erau deja micuti i-am lasat intregi.
Galbiori
Intr-o alta tigaie, foarte mare, larga si adanca, am topit untul impreuna cu 2 linguri de ulei.
Am pus galbiorii sa se prajeasca.
Am incercat pe cat posibil sa nu amestec des.
In acest timp am dizolvat faina cu lapte, apoi am adaugat smantana grasa (24% grasime) si am amestecat foarte bine, pana s-a omogenizat compozitia.
Galbiorii au lasat apa, asa ca i-am lasat pe foc, la flacara mare, pana cand s-a evaporat lichidul. Pentru o cantitate destul de mare de ciuperci lichidul nu a fost prea mult.
Daca ciupercile voastre lasa prea multa apa, puteti sa scurgeti cea mai parte, dar adaugati inca o lingurita de unt!
Ciupercile nu se gatesc timp indenlungat si nu doriti sa le fierbeti ca pentru supa!
Cand lichidul s-a evaporat se poate adauga ceapa calita.
Smantana
In acest moment se poate adauga si smantana cu lapte si faina, sare si piper proaspat macinat.
Am lasat pana cand a ajuns la punctul de fierbere, am adaugat usturoiul dat prin presa si am mai lasat cateva minute sa fiarba, timp in care am amestecat de cateva ori in tigaie.
Cand sosul a dat semne ca se ingroasa am oprit focul.
In acest moment am presarat patrunjel verde tocat. Puteti opri cateva frunze si pentru decor in farfurie.
Tare gustoasa este aceasta tocanita de galbiori cu smantana si usturoi!
Sper ca o veti incerca si voi si imi veti spune cat de mult v-a placut.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.