Panna cotta cu zmeura la pahar
Panna cotta cu zmeura la pahar. Panna cotta cu zmeura la pahar este un desert elegant, fin si catifelat, racoritor si foarte delicios. Reteta de panna cotta cu zmeura este foarte simpla si foarte usor de facut.
Panna cotta cu zmeura la pahar este un desert elegant, fin si catifelat, racoritor si foarte delicios. Reteta de panna cotta cu zmeura este foarte simpla si foarte usor de facut.
Dar intai, ce este panna cotta? Este o budinca italiana facuta cu smantana dulce, adesea acompaniata de fructe si/sau dulceata. Tradusa ad literam din italiana inseamna “crema coapta”. Aceasta este originara din nordul Italiei, zona Piemont.
Pe langa textura sa fina, ceea ce iubesc la acest desert este faptul ca il poti personaliza: fie prin a-i da gust de cafea sau chiar ciocolata, fie prin a-l servi cu gem, dulceata sau fructe proaspete.
Panna cotta este un desert foarte versatil. Una dintre versiunile mele preferate este panna cotta cu zmeura, care pastreaza totodata gustul original. Cel mai usor mod de a o servi este la pahar. Astfel, este si simplu de pregatit si arata elegant.
Prima data am mancat panna cotta intr-o excursie in Italia. Printre campurile de maslini si cladirile vechi, imi amintesc de un mic restaurant care ne-a incantat si unde ne-am oprit pentru a lua masa.
Dupa feluritele mancaruri italienesti pe care le-am incercat, a urmat sa ne alegem desertul. Meniul oferea traditionala inghetata si desertul casei. Curioasa sa vad ce desert original italienesc ofera restaurantul, am intrebat cum se numeste inainte de a-l comanda.
“Panna Cotta”, a fost raspunsul ospatarului. Dupa cateva minute, l-am vazut cum se intorcea cu niste pahare umplute cu o budinca alba, ornata cu un sos rosu si zmeura proaspata.
Arata delicios, abia asteptam sa il gust. Am fost tare placut surprinsa: un gust dulce, racoritor si delicat.
De atunci, am inceput sa pregatesc si eu acest desert la mine acasa.
Daca vreti sa incercati si alte retete de desert la pahar, fara coacere, va recomand sa va inspirati din retetele de mai jos (apasati pe titlul retetei si veti fi redirectionati catre aceasta):
Asadar, cum se face panna cotta? Astazi va voi oferi reteta mea preferata de panna cotta la pahar cu zmeura.
Sper sa va placa cel putin la fel de mult cum imi place mie, atat voua cat si celor dragi!
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas:
INGREDIENTE:
400 ml smantana dulce
250 ml lapte
100 g zahar
8 g gelatina pudra sau 4 foi
Sos de zmeura (coulis):
250 g zmeura
70 g zahar
2-3 picaturi suc lamaie
Pentru decor:
100 g zmeura
4 frunze de menta
PREPARARE:
Am pus foile de gelatina intr-un vas cu apa rece sa se hidtrateze pentru 10-15 minute. Pentru aceasta reteta prefer foile de gelatina.
Am pus laptele si smantana la incalzit, impreuna cu zaharul si o lingurita pasta de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie.
Le-am lasat pana au ajuns aproape de punctul de fierbere, fara sa le las sa fiarba.
Am luat de pe foc, am pus foile de gelatina si am amestecat pana cand s-au topit.
Am pus paharele intr-o forma ce le permitea sa stea inclinate, dar puteti sa renuntati la aceasta idee daca vi se pare complicat.
Am impartit panna cotta in cele patru pahare, apoi am pus cu grija forma cu pahare in frigider.
Le-am lasat sa se raceasca, iar crema sa se intareasca pentru minim 4 ore. In acest timp am pregatit sosul de zemura.
Am fiert zmeura cu zahar, am adaugat 2 picaturi suc lamaie. Cand sosul obtinut a capat putina consistenta am luat de pe foc si l-am trecut prin strecuratoare.
Am frecat cu o lingurita pentru ca toata pulpa fructului sa ajunga in sos, iar in strecuroatoare sa ramana doar semintele.
In momentul in care sosul s-a racit iar panna cotta s-a intarit am putut sa torn sosul in pahare.
Am decorat cu zmeura proaspata.
Atat de simplu si atat de bun!
Am mancat panna cotta cu zmeura cu mare pofta, ceea ce va doresc si voua.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.