Rulada tiramisu din clatite cu cacao
Rulada tiramisu din clatite

Rulada Tiramisu din clatite cu cacao – reteta de clatite cu cacao si crema mascrapone – rulada tiramisu de clatite cu mascarpone si cafea – reteta simpla si usor de pregatit perfecta pentru orice moment al zilei.
In aceasta postare va las si reteta de clatite cu cacao. Daca v-ati plictisit de clatitele clasice cu dulceata, este momentul sa incercati ceva nou si nu veti regreta.
Va propun sa incercati aceste clatite cu cacao, delicate si foarte gustoase. O sa va arat mai jos cum se face aluatul de clatite fragede si pufoase cu cacao, astfel incat acestea sa iasa fine si subtirele, fara sa fie uscate.
Clatitele cu cacao au aroma minunata dulce-amaruie, cu note de ciocolata.
Secretul acestui aluat sta in untul si apa minerala adaugate in compozitia aluatului.
Pudra de cacao influenteaza textura aluaturilor, asa ca untul va aduce finete, iar apa minerala le va face mai pufoase.
Ca si la clatitele simple,aluatul de clatite cu cacao are nevoie de odihna inainte de a fi folosit.
Il lasati minim 15 minute, apoi puteti trece la pregatirea acestora.
Pentru cei care au diverse alergii legate de lactate atuci acesta poate fi inlocuit cu lapte vegetal de soia, orez sau orez cu cocos. Untul poate fi inlocuit cu ulei.
Daca aveti intoleranta la gluten puteti inlocui faina cu una fara gluten.
Imi place sa transform clatitele in retete de desert speciale.
Alte retete:
- tort de clatite cu fructe de padure
- tort de clatite irish cream
- Cusma lui Guguta
- tort de clatite cu ciocolata si nuci caramelizate
Revenind la reteta pe care v-o propun azi, va las aici lista de ingrediente si modul de preparare pentru rulada tiramisu din clatite cu cacao, explicat pas cu pas.
INGREDIENTE:
Pentru 12 clatite:
230 g faina
30 g pudra neagra de cacao
3 oua
1 varf cutit sare
20 g zahar
500 ml lapte
20 g unt – topit si racit
30 ml apa minerala
2 linguri ulei pentru uns tava
Pentru crema:
250 g mascarpone
80 g zahar pudra
200 ml smantana pentru frisca – 30% grasime
20 ml cafea foarte tare
1 lingurita ness
Pentru decor:
50 g ciocolata cu lapte topita
PREPARARE:
Pregatire aluat clatite cu cacao.
Pentru inceput am pregatit o cafea tare (espresso0. Am masurat 20 ml si am dizolvat ness-ul in aceasta. Am lasat sa se raceasca.
Intr-un bol am mixat ouale cu un varf cutit de sare si zahar. Intr-un bol am cernut faina si pudra de cacao, apoi le-am amestecat pana cand compozitia s-a omogenizat.
Am incorporat treptat faina cu cacao, alternativ cu laptele.
La final am adaugat untul topit si racit si apa minerala si am mixat foarte bine.
Aluatul trebuie sa aiba in acest moment o consistenta lichida, astfel incat clatitele sa iasa subtirele.
Am lasat aluatul sa se odihneasca 20-30 minute.
Pregatire clatite
Am incins o tigaie, apoi am uns-o cu foarte putin ulei.
In continuare am amestecat aluatul de clatite, apoi am luat cu un polonic mare si am turnat in tigaie, iar printr-o rotatie rapida am acoperit fundul tigaii in strat subtire, uniform. Am pus tigaia pe foc si am prajit pana cand marginile clatitei au dat semne ca se desprind usor. Daca sunteti incepator acest lucru va fi posibil dupa aproximtiv 1 minut, cand vedeti ca marginile se deschid la culoare. Cu o paleta desprindeti clatita de tigaie.
In acest moment am intors clatita pentru a fi prajita si pe cealalta parte. In functie de indemanarea voastra le puteti rasuci in aer cu tigaia, dar puteti sa le intoarceti cu mana sau cu ajutorul unei spatule. Eu recunosc ca nu am exersat niciodata intorsul clatitei in aer.
Am uns tigaia cu ulei inainte de a turna aluat pentru fiecare clatita si am continuat operatiunea pana am terminat aluatul.
Mi-au iesit 13 clatite si inca una foarte mica, dar am folosit doar 12 pentru rulada.
Pregatire crema
Am mixat crema mascarpone, pastrata in frigider pana la folosire, cu zahar pudra.
Apoi am adaugat smantana pentru frisca in fir subtire si am continuat sa mixez pana cand crema s-a ingrosat.
In acest moment am adaugat cafeaua in care am dizolvat ness-ul. Am mai mixat cateva secunde, apoi trecut la asamblarea ruladei.
Montare rulada
Am luat 3 clatite sie-am pus pe un blat de lucru, suprapunand o parte din acestea (asa cum vedeti in poza de mai jos).
Desi ma gandisem ca ar fi fost utila o folie de staniol sau o foaie de copt, nu am folosit. Ar fi trebuit sa imi ascult primul gand, caci rularea ar fi mers mai usor, fara sa ma murdaresc pe maini.
Am uns clatitele in strat subtire cu crema mascarpone cu cafea.
Am pus crema chiar si sub partile care se suprapun, pentru ca toate trebuie sa se lipeasca intre ele. Aveti grija ca stratul de crema sa nu fie gros, ca sa ajunga pentru cele 4 straturi de clatite. Va trebui ca ultimul strat sa fie de crema, apoi puteti rula clatitele.
Le-am invelit in folie de staniol, strangand foarte bine rulada, dar si capetele foii de staniol ca sa nu ii dau voie sa se largeasca.
La frigider
Am pus rulada tiramisu din clatite cu cacao in frigider pentru 3 ore apoi am scos-o si am decorat-o cu ciocolata topita.
Nu am apucat sa las ciocolata sa se intareasca, caci ai mei isi doreau portia de desert cat mai rapid. Am apucat sa fac insa 4 poze.
Servire
Am feliat-o si ne-am bucurat un desert simplu si foarte gustos.
Nu am apucat sa las ciocolata sa se intareasca, caci ai mei isi doreau portia de desert cat mai rapid.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.