fbpx

RETETE RECENTE

TORT DE CLATITE IRISH CREAM

March 17, 2019 | CATEGORIA

Tort de clatite cu crema de mascarpone, frisca si Irish Cream (eu am folosit Baileys) este desertul cu care mi-am rasfatat familia zilele trecute.

Avand in vedere ca se apropia 17 martie, ziua in care irlandezii sarbatoresc St. Patrick, iar crema mea avea gustul deliciosului  lichior irlandez Baileys, am realizat un decor special pentru acest tort, un trifoi cu patru frunze.

Trifoiul cu patru frunze este asociat Sf.-ului Patrick, primul misionar al crestinismului in Irlanda, inca din secolul V. In legendele irlandeze se spune ca acesta a descoperit acest trifoi cu patru foi, iar semnificatiile frunzelor reprezentau simbolul Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh), iar a patra frunza era Harul lui Dumnezeu.

Sarbatoarea Sf Patrick a fost introdusa in calendarul catolic in secolul al XVII-lea, iar din 1903 a devenit sarbatoare nationala.

Revenind la clatitele noastre, trebuie sa recunosc ca desi imi plac foarte mult nu le fac destul de des. Asta pentru ca mi se pare ca trebuie sa stai prea mult langa aragaz si acestea dispar prea repede. Dar recuperez de fiecare data pauzele mari, facand teancuri de clatite.

Daca va plac si voua clatitele, merita sa incercati acest tort. Am pregatit si in trecut alte tipuri de torturi din clatite: cu ciocolata, nuci caramelizate si frisca, cu fructe de padure si bezele, Mihaela a pregatit pentru proiectul “Gatesc cu prietenii” un tort cu origini rusesti/moldovenesti “Cusma lui Guguta”, dar am si o reteta de tort sarat de clatite, pe care v-o recomand din tot sufletul.
In pastarea de fata va las in etape si modul in care pregatesc clatitele, asa cum am invatat de la mama mea. Pentru cei care tin post, am si reteta de clatite simple de post, dar nu puteti pregati acest tort cu ele.

Va las mai jos lista ingredientelor si modul de preparare, prezentat pas cu pas pentru tortul de clatite Irish Cream.

INGREDIENTE:

(pentru 15-16 buc.)

130 g oua (2 oua foarte mari marimea XL sau 3 oua mici)

1 varf cutit sare

400 g faina

15 g pudra neagra de cacao

500 ml lapte

250 + 30 ml apa minerala

Pentru crema:

300 g mascarpone

70-100 g zahar pudra

300 g smantana pentru frisca

60 ml Irish Cream (wisky cream)

1 lingurita ness

Pentru prajit – optional:

50 -60 ml ulei

 

PREPARARE:

Spargem ouale intregi si le mixam bine cu un varf cutit sare. Adaugam laptele si omogenizam usor.

 

Incorporam faina, fara sa insistam foarte tare pentru a obtine un aluat omogen. Turnam apa minerala si amestecam bine, pana se omogenizeaza compozitia si sa nu avem cocoloase de faina, aluatul urmand sa fie fin, matasos, cu o consistenta lichida.

 

Impartim compozitia in mod egal in doua boluri. Unul il lasam simplu, in al doilea adaugam pudra de cacao si 30 ml apa minerala, urmand sa amestecam foarte bine. Lasam aluatul din amebele boluri sa se odihneasca 30 minute la temperatura camerei, apoi incingem o tigaie antiaderenta si incepem sa prajim clatitelele. Tigaile vechi, au nevoie de putin ulei pe fundul lor  pentru prajire, dar cele noi (cum ar fi cele de la Tefal) nu au nevoie absolut deloc de ulei. Turnam aluatul in tigaie si printr-o rotatie rapida acoperim fundul tigaii in strat subtire, uniform. Prajim clatita pana cand marginile ei devin usor aurii. In acel moment intoarcem clatita pe cealalta parte pentrua a fi prajita uniform.

 

Le scoatem din tigaie si le punem in farfurie una peste alta, apana terminam aluatul din ambele boluri.

Le lasam sa se raceasca, timp in care realizam umplutura: amestecam mascarpone cu zahar pudra. Dizolvam ness-ul cu Irish Cream, apoi le turnam peste crema de mascarpone si amestecam.

Mixam smantana pentru frisca pana se intareste, apoi o incorporam in crema cu mascarpone mixand usor, pana se omogenizeaza compozitia.

 

Punem 1/4 din crema separat pentru a imbraca tortul de clatite, urmand sa asamblam tortul: punem o clatita cu cacaco, o ungem cu putina crema, apoi punem o clatita simpla ce va fi la rnadul ei unsa cu crema. Continuam astfel pana terminam clatitele si crema, urmand apoi sa imbracam tortul cu crema pastrata.

 

Il decoram dupa propria imaginatie. Eu am ales un model special cu trifoiul norocos al irlandezilor, dar am folosit si cateva ornamente de zahar nou lansate pe piata.

Sper sa va placa ideea acestui tort si sa il incercati si voi.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube unde veti gasi retete simple si delicioase.

In cazul in care aveti cont de Instagram ma gasiti aici.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag pe facebook  in grupul Gatesc Cu Prietenii

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *