fbpx

RETETE RECENTE

MANCARE DE PRAZ CU MASLINE

March 18, 2019 | CATEGORIA

Mancare de praz cu masline, reteta delicioasa de mancare de post, este buna si se face usor, cu ingrediente putine, ieftine, la indemana oricui. Aceasta reteta face parte din categoria retetelor traditionale, originile ei fiiind in zona Olteniei.

Este delicioasa si poate fi consumata pe tot parcursul anului, nu doar in perioadele de post. In maxim 30 de minute putem savura aceasta mancarica delicioasa, un fel de tocanita olteasca de praz.

Cand locuiam la bloc vecina mea de palier era olteanca. Locuia doar cu tatal ei. Nu am stiut niciodata ce se intamplase cu mama ei, daca traia sau nu, tot ce stiam, copil fiind, era ca Mihaela (care era cu 10-15 ani mai mare ca mine) terminase facultatea de constructii civile si lucra pe santier cu tatal ei.  Dealtfel, in blocurile din cartierul meu majoritatea barbatilor lucrau pe santier sau alte servicii conexe contructiilor, locuintele fiind repartizate de catre cei care lucrau in acest domeniu.

Mihaela dadea  de pomana vecinilor pentru bunica ei de 2-3 ori pe an, iar mancarica aceasta era printre bucatele pe care le punea pe tava, alaturi de coliva. De Sarbatorile Pascale ne aducea stufat de pui. Parintii mei nu se omorau nici dupa mancarea de praz, nici dupa stufatul de pui, dar eu si fratele meu terminam si portiile lor. Eram incantati de gustul dulceag al mancarii. Cand am mai crescut am intrebat-o cum le pregatea si am inceput si eu sa mi le gatesc singura.

Reteta a fost facuta cunoscuta si de Radu Anton Roman in cartea “Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti”.

Reteta pe care v-o propun mai jos are in plus fata de reteta originala un morcov si o felie de ardei gras gras rosu. Acestea aduc mai multa consistenta si savoare, dar si putina culoare in farfurie.

Sucul de rosii si maslinele sunt importante pentru a echilibra gustul dulce dat de ceapa, praz si morcov. Daca va hotarati sa faceti mancarea asta in mijlocul verii sucul de rosii il veti putea inlocui cu 4-5 rosii mari, carnoase, bine coapte, proaspat culese din gradina.

O contribuitie importanta o are si sucul de lamaie, asa ca nu il omiteti. Radu Anton Roman recomanda sa inlocuim sucul de lamaie cu vin alb, dar in postul Pastelui se foloseste vinul doar in zilele de dezlegare la acesta.

Am folosit prazul si in alte retete de post delicioase: orez cu praz, tocanita de ciuperci cu praz, spaghetti cu praz si broccoli pe care le veti gasi in postarea aceasta, ce contine peste 300 retete de post, dar si retete de dulce precum conopida gratinata cu praz, quiche cu praz, pui cu praz si ciuperci, ficatei cu praz, placinte, supe-creme. Le gasiti pe toate daca dati o cautare dupa cuvantul “praz”.

 

Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru mancare de praz cu masline:

INGREDIENTE:

(pentru 4 persoane)

3 buc. mari de praz sau 5-6 bucati subtiri

1 ceapa mare

4-5 rosii mari coapte sau 400 g pulpa de rosii

80-100 ml ulei

200 ml apa

1 morcov subtirel

1 felie ardei gras rosu

3 catei usturoi pisati

150 g masline negre (cu sau fara samburi)

1 lingura suc lamiae sau 50 ml vin alb

sare

piper proaspat macinat

1 frunza dafin

1/2 legatura marar

PREPARARE:

Intr-o tigaie sau oala incapatoare incin gem uleiul si calim ceapa pana devine sticloasa. adaugam morcovul taiat rondele si ardeiul rosu tocat cuburi mici.

 

Le lasam sa se caleasca la foc mic, amestecand din cand in cand. Intre timp tocam prazul (doar partea alba) in rondele mai groase (1-1.5 cm) si il punem si pe acesta sa se caleasca. Daca folosim praz subtire il taiem in bucati de 4-5 cm lungime, nu rondele.

 

Stingem totul cu sucul de la pulpa de rosii pasata. Adaugam sare si piper proaspat macinat, frunza de dafin, usturoiul pisat si apa. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba in jur de 15 minute la foc mediu.

 

Dupa acest interval adaugam maslinele si mai lasam pe foc 5 minute, dar fara capac. Iubitorii de mancaruri cu sos mai subtire mai pot adauga 50-100 ml apa in momentul in care se punm maslinele.

 

Cand mancarea de praz cu masline este gata oprim focul si adaugam mararul tocat marunt.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde voi posta curand retete noi, simple si delicioase.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *