Mancare de praz cu masline

18 martie 2019Diva in Bucatarie

Mancare de praz cu masline

mancare de praz cu masline A

Mancare de praz cu masline

Mancare de praz cu masline, reteta delicioasa de post. Reteta clasica de mancare de praz cu masline. Reteta olteneasca mancare de praz cu masline. Cum se face mancarea de praz cu masline. Cea mai buna reteta de mancare de praz cu masline.

Despre reteta

Mancare de praz cu masline sau tocanita de praz cu masline este o mancare traditionala romaneasca, din zona Olteniei.

Imbina perfect aroma dulceaga a prazului cu aroma sarata a maslinelor, rezultand o mancare bogata si aromata, in acelasi timp reconfortanta si satioasa.

In aceasta postare veti decoperi ingredientele cheie care ii dau arome unice si veti fi ghidati pas cu pas cum sa pregatiti o delicioasa tocanita de praz cu masline.

Este buna si se face usor, cu ingrediente putine, ieftine, la indemana oricui.

Este delicioasa si poate fi consumata pe tot parcursul anului, nu doar in perioadele de post.

Amintiri din copilarie

Cand locuiam la bloc vecina mea de palier era olteanca. Locuia doar cu tatal ei.

Nu am stiut niciodata ce se intamplase cu mama ei, daca traia sau nu.

Tot ce stiam, copil fiind, era ca Mihaela (care era cu 10-15 ani mai mare ca mine) terminase facultatea de constructii civile si lucra pe santier cu tatal ei.

Dealtfel, in blocurile din cartierul meu majoritatea barbatilor lucrau pe santier sau alte servicii conexe contructiilor, locuintele fiind repartizate de catre cei care lucrau in acest domeniu.

Mihaela dadea  de pomana vecinilor pentru bunica ei de 2-3 ori pe an, iar mancarea de praz cu masline era printre bucatele pe care le punea pe tava, alaturi de coliva. De Sarbatorile Pascale ne aducea stufat de pui.

Parintii mei nu se omorau nici dupa mancarea de praz, nici dupa stufatul de pui, dar eu si fratele meu terminam si portiile lor.

Ingrediente folosite

Reteta de mancare de praz cu masline  am gasit-o si in cartea lui Radu Anton Roman „Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti”.

Reteta pe care v-o propun mai jos are in plus fata de reteta originala un morcov si o felie de ardei gras gras rosu.

Acestea aduc mai multa consistenta si savoare, dar si putina culoare in farfurie.

Sucul de rosii si maslinele sunt importante pentru a echilibra gustul dulce dat de ceapa, praz si morcov.

Daca va hotarati sa faceti mancarea asta in mijlocul verii sucul de rosii il veti putea inlocui cu 4-5 rosii mari, carnoase, bine coapte, proaspat culese din gradina.

O contribuitie importanta o are si sucul de lamaie, asa ca nu il omiteti.

Radu Anton Roman recomanda sa inlocuim sucul de lamaie cu vin alb.

In postul Pastelui se foloseste vinul doar in zilele de dezlegare la acesta.

Am folosit prazul si in alte retete de post delicioase: orez cu praz, tocanita de ciuperci cu praz, spaghetti cu praz si broccoli, etc.

Mai multe retete de post veti gasi daca apasati aici,

Retete cu masline pregatite de mine:

  1. mancare de limba cu masline
  2. mancare de pui cu masline.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare:

Ingrediente:

(pentru 4 persoane)

3 buc. mari de praz sau 5-6 bucati subtiri

1 ceapa mare

4-5 rosii mari coapte sau 400 g pulpa de rosii

80-100 ml ulei

200 ml apa

1 morcov subtirel

1 felie ardei gras rosu

3 catei usturoi pisati

150 g masline negre (cu sau fara samburi)

1 lingura suc lamaie sau 50 ml vin alb

sare

piper proaspat macinat

1 frunza dafin

1/2 legatura marar

Mod de preparare mancare de praz cu masline:

Calire ceapa, morcov si ardei

Intr-o tigaie sau oala incapatoare incingem uleiul si calim ceapa pana devine sticloasa.

Adaugam morcovul taiat rondele si ardeiul rosu tocat cuburi mici.

Le lasam sa se caleasca la foc mic, amestecand din cand in cand.

Pregatire praz

Intre timp tocam prazul (doar partea alba) in rondele mai groase (1-1.5 cm) si il punem si pe acesta sa se caleasca.

Daca folosim praz subtire il taiem in bucati de 4-5 cm lungime, nu rondele.

Fierbere mancare

Stingem totul cu sucul de la pulpa de rosii pasata si suc de lamaie sau vin alb.

Adaugam sare si piper proaspat macinat, frunza de dafin, usturoiul pisat si apa.

Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba in jur de 15 minute la foc mediu.

Dupa acest interval adaugam maslinele si mai lasam pe foc 5 minute, dar fara capac.

Iubitorii de mancaruri cu sos mai subtire mai pot adauga 50-100 ml apa in momentul in care se pun maslinele in oala.

Servire mancare de praz cu masline.

Cand mancarea de praz cu masline este gata oprim focul si adaugam mararul tocat marunt.

Se mananca calda cu paine sau mamaliga.

Mancarea de praz cu masline este un preparat delicios si aromat.

Poate fi servita atat pe post de garnitura, cat si ca fel principal.

Este o optiune excelenta pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post.

Modul de preparare simplu va aduce in farfuria voastra un fel de mancare gustos si sanatos.

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

8 răspunsuri

  1. Mîine o gătesc…am preferat aceasta mîncare pentru ca fiind in sezonul legumelor e normal sa pui mai multe feluri…de legume…mersi de sugestie cu vin …nu am incercat pina acum..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *