Gulas de vita cu galuste si cartofi
Gulas de vita cu galuste si cartofi. Gulas de vita este una din cele mai bune si mai populare retete din bucataria maghiara, cu care aproape ca se identifica.
Gulas de vita este una din cele mai bune si mai populare retete din bucataria maghiara, cu care aproape ca se identifica.
Gulas de vita – Gulyás – reteta gustoasa, satioasa cu carne in sos aromat si picant, cu galuste de faina si cartofi. Este un fel de mancare cunoscut si in afara granitelor Ungariei. Daca in restul tarilor aceasta aduce mai mult a tocanita ingrosata, in Ungaria are mai mult consistenta unei supe ingrosata de amidonul natural al cartofilor.
Mancarea ungureasca este foarte gustoasa, iar aceasta reteta este una din preferatele familiei noastre, asa cum este si gulasul din carne de porc (puteti citi reteta aici) pe care il pregatim mai des.
Poate fi pregatit atat din carne de vita, cat si din carne de porc sau folosind amestec de vita si porc.
Chiar si ungurii spun ca exista multe moduri pentru a pregati gulasul, fiecare gospodarie adaugand o aroma sau un tip de carne preferat, mai putin picant sau foarte picant.
Am inceput sa caut retete unguresti inca de cand mi-am cunoscut sotul, iar aceasta a fost prima pe care am ales sa o fac.
In timp a suferit modificari, dar un lucru a fost constant: ceapa si semintele de chimen pe care le-am fiert separat si am adaugat acel „ceai de chimen” in mancare.
Pe vremuri se gatea in ceaun, insa in zilele noastre majoritatea gospodinelor il fac in oala. Acum cateva sute de ani ciobanii gateau aceasta mancare in camp, in ceaun, dar acum iata ca este cunoscuta si indragita in toata lumea.
Am mai pregatit gulas si in crock pot express, asa cum puteti vedea daca apasati aici.
O alta reteta din bucataria maghiara, care nu lipseste din meniul nostru, este papricasul de pui cu galuste de faina si smantana.
Revenind la reteta de gulas de vita va recomand sa folositi o paprika ungureasca daca aveti de unde cumpara. Aroma ei este esentiala pentru gustul final. Cineva glumea la un moment dat, cand am fost in Ungaria la bai (am stat o saptamana la Igal), spunand ca oricata paprika as citi eu ca se pune intr-o reteta, ungurii dubleaza cantitatea.
Este o reteta satioasa si este posibil sa nu mai ai nevoie de alt fel de mancare la acea masa. Carnea frageda de vita, cartofii si galustele, dar si morcovii si ardei aduc consistenta.
Bogatia aromelor date de ingredientele folosite fac ca aceasta mancare sa fie extrem de gustoasa.
Nu se face greu, dar are nevoie de timp de gatire la foc mic, astfel incat toate aromele sa se imbine, iar carnea sa fie foarte frageda.
Pe vremuri ciobanii gateau reteta de gulas de vita la ceaun, dar in zilele noastre cei mai multi au renuntat la acest mod de a gati gulasul.
Reteta de gulas de vita nu necesita foarte multe ingrediente si nici etape complicate. Daca va pregatiti totul la indemana va merge foarte rapid.
In alta ordine de idei, eu am gasit acum peste 20 de ani o reteta in care se folosea untura pentru a cali ceapa si carnea si am ramas la aceasta, dar voi puteti sa o inlocuiti cu ulei.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cel mai bun gulas de vita:
Ingrediente gulas de vita:
1.2 kg carne de vita
60 g untura porc sau 120 ml ulei
2 cepe foarte mari sau 3 medii
5 cartofi medii
3 morcovi medii
1 ardei gras sau jumatatile de la 2 ardei colorati diferit
2 tulpini cu frunze de telina
2 frunze mici de dafin sau 1 mare
3 catei usturoi
sare
piper proaspat macinat
1/2 sau 1 lingurita fulgi de ardei iute (in functie de cat de picant mancati)
2 linguri paprika ungureasca
2 l supa clara de vita
Pentru galuste:
1 ou
1 varf cutit sare
10 ml apa minerala rece
4 lingurite varfuite faina
Mod de preparare gulas de vita:
Am taiat carnea de vita in cuburi de marime potrivita si le-am tapetat cu faina. Am calit ceapa tocata marunt in untura pana a devenit moale si sticloasa, apoi am adaugat fulgi de ardei iute, paprika si usturoiul dat prin presa.
Am pus semintele de chimen in 200 ml apa si le-am fiert timp de 2 minute dupa ce au dat in clocot.
Am pus carnea peste ceapa calita si am prajit-o pe toate partile.
Am turnat „ceaiul de chimen” peste carne, am lasat sa fiarba putin, apoi am turnat supa si am adaugat frunzele de dafin.
Am pus un capac si am lasat sa fiarbala foc mediu spre mic in jur de o ora sau pana cand carnea a fost aproape fiarta.
Am avut un vitel tanar si s-a fiert destul de repede, dar timpul de gatire poate creste daca folositi carne de vita pana la 90 minute.
In acest moment am adaugat cartofii taiati cuburi, ardeii, morcovii si telina. Daca este nevoie puteti completa cu apa.
Am lasat sa fiarba inca 30 minute.
In acest timp am pregatit galustele de faina. Le-am adaugat in gulas in ultimile 10-15 minute.
Am pus 1 l apa la fiert cu 1 lingurita de sare.
Am spart oul, am adaugat putina sare si am inceput sa il bat. Am adaugat apa minerala rece si la final faina.
Dupa ce s-a omogenizat compozitia, am lasat aluatul sa astepte 10 minute. Am format galustele intre 2 lingurite, dar se poate folosi o lingurita ce a fost introdusa in prealabil in apa fierbinte.
Incercati sa folositi o lingurita cu maner lung, daca vreti sa lasati galustelee de faina direct pe fundul oalei.
Le-am lasat sa fiarba aproximativ 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata, apoi le-am scos cu o strecuratoare.
Va las modul de preparare pentru galustele de faina si in format video si va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Dupa ce am oprit focul am lasat gulasul sa se odihneasca cateva minute cu capacul pus.
Consistenta supei se mai ingroasa putin, dar ramane lichida, nu este groasa ca o tocanita.
Carnea de la gulas este frageda, iar sosul este gustos, aromat si usor picant. Sotul meu isi mai pune in farfurie fulgi de ardei iute.
Noua ne place foarte mult reteta de gulas de vita!
Langa acesta avem mereu si o paine de casa cu cartofi coapta in oala.