Roscon de Reyes cozonac spaniol pentru epifanie
Roscon de Reyes cozonac spaniol pentru epifanie
Roscon de Reyes, cozonac spaniol pentru Epifanie (Boboteaza), este un desert delicios, decorat cu fructe uscate sau confiate, ce ascunde in interior o surpriza despre care se spune ca aduce noroc celor care o gasesc in felia lor. Roscon de Reyes este cunoscut in Spania ca prajitura, ei nu folosesc termenul de „cozonac”. In traducere inseamna „inelul regilor”. Din acest motiv ca decor se foloseste o coroana ce va fi purtata de cel care gaseste surpriza ascunsa in aluat.
Se pregateste in mod traditional chiar in ziua de 6 ianuarie, cand catolicii sarbatoresc Epifania (Boboteaza).
Acest tip de desert este intalnit si in Portugalia sau in tarile din America Latina.
In Germania, Elvetia, Anglia este intalnita o alta forma de cozonac special pentru Boboteaza ce se numeste „cozonac 3 magi de la Rasarit„. Reteta o puteti citi daca apasati aici.
In Franta se face o prajitura senzationala din aluat de foietaj cu crema frangipane (migdale si oua), ce se numeste Galette des Rois, iar reteta o puteti citi daca apasati aici.
Aluatul pentru Roscon de Reyes se face foarte usor, fie ca folositi un robot, o masina de paine sau il lucrati de mana. Iese putin moale, daromogen, neted si elastic. Asta garanteaza ca va fi pufos si gustos.
Puteti gasi mai multe retete de rascon de reyes aici: https://roscondereyes.es/ – de la aluaturi simple, pana la variante cu dovleac, fara oua sau fara zahar.
Noi nu suntem fani aluat simplu dulce (ma duce cu gandul la paine dulce), asa ca am ales sa folosesc martipan pe post de umplutura. O parte din bucata de martipan cumparata inainte de sarbatori am folosit-o si pe post de decor.
Reteta originala nu prevede umplutura, asa ca aceasta este total optionala.
Exista retete de Roscon de Reyes ce pot fi umplute, insa trebuie sa le taiati in jumatate si sa obtineti doua blaturi ca pentru tort. Cremele pot fi de la frisca, crema de vanilie, crema caramel, crema de ciocolata (va recomand crema de ciocolata cu mascarpone – pentru reteta apasati aici).
Roscon de Reyes se decoreaza cu fructe confiate si zahar cristalizat inmuiat in apa de flori de portocale. Eu nu am avut in casa, asa ca am decorat doar cu cateva din feliile din portocala rasa pentru aluat, cirese confiate, zahar cristalizat si niste fulgi de migdale.
Sfaturi utile pentru ca aluatul sa va iasa pufos si bun:
- 1. toate ingredientele stau la temperatura camerei minim 2 ore
- 2. laptele trebuie sa fie usor caldut – nu fierbinte!
- 3. nu puneti mai multa drojdie decat este indicat in reteta pentru ca veti simti gustul acesteia si aluatul va avea un miros neplacut
- 4. cerneti faina de doua ori, la interval de o ora
- 5. sarea pusa in aluat potenteaza gustul, dar nu trebuie sa intalneasca drojdia
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru Roscon de Reyes – cozonac spaniol pentru Epifanie
INGREDIENTE:
(pentru un cozonac cu diametrul final de 28 cm)
500 g faina
1/4 lingurita sare
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
2 oua
150 g zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
150 ml lapte caldut
100 g unt la temperatura camerei
Pentru umplutura si decor :
200 g martipan – optional
2-4 felii portocale
8 cirese confiate / alte fructe confiate
4 lingurite zahar cristalizat
50 g fulgi de migdale
1 galbenus de ou
1 lingura lapte
Pentru feliile de portocale:
120 g zahar
200 ml apa
PREPARARE:
Pregatire aluat
Pentru a pregati Roscon de Reyes am pus faina in bolul robotului, apoi amestecat-o cu putina sare si am adaugat drojdia uscata – am avut grija ca drojdia sa nu intalneasca direct sarea.
Sunt persoane care hidrateaza si aceasta drojdie, dar nu este neaparat necesar sa faceti acest lucru.
Intr-un bol am baut ouale, apoi am incalzit putin laptele si am dizolvat zaharul in acesta.
Am turnat ouale peste faina, apoi laptele caldut indulcit.
Am lasat robotul sa mixeze putin, apoi am pus untul taiat in cuburi si coaja rasa de portocala. De curand am primit un robot de la Bosch – MUM serie 2 – si il folosesc cat de des pot pentru ca sunt foarte incantata de faptul ca nu mai trebuie sa framant eu aluatul.
Am pus robotul sa mixeze 5 minute la viteza medie si 4-5 minute la viteza maxima. Aluatul s-a desprins de peretii vasului si am stiut ca este gata.
Dospire
L-am mutat in alt bol pe care l-am uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.
Sirop
In acest timp am pus 5 felii de portocala la fiert cu 120 g zahar si 200 ml apa. Nu am stiut cate voi folosi, asa ca ce nu am folosit le-am mancat in timp ce asteptam sa se coaca Roscon de Reyes. Le-am fiert 20 minute, pana a scazut apa aproape complet.
V-am lasat si o poza cu martipanul pe care l-am folosit.
Modelare
Dupa o ora aluatul si-a dublat volumul, asa ca l-am intins foarte usor doar cu mainile. Am folosit 150 g din martipan pentru a face un snur subtire de latimea aluatului dospit.
Am rulat apoi aproape jumatate din aluat, am pus martipanul si o boaba mare de fasole neagra – este important sa fie vazuta usor, sa nu isi sparga cineva dintii cu boaba de fasole. Puteti folosi ca surpriza o migdala sau o aluna de padure.
In Spania, Franta sau alte tari ce pregatesc deserturi special pentru Epifanie se folosesc obiecte din portelan ce il reprezinta pe Isus Hristos. Am continuat sa rulez aluatul, am facut un cerc din el si l-am pus in tava mare a cuptorului tapetata cu hartie de copt.
Am uns aluatul cu un galbenus batut cu lapte, apoi l-am decorat.
Puteti folosi si alte fructe confiate, nu doar cirese, iar decorul depinde de imaginatia voastra.
Am copt Roscon De Reyes timp de 35 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. In functie de puterea cuptorului vostru acesta poate fi gata in 30 minute.
Diametrul intial al cozonacului a fost de 24 cm, iar dupa coacere a avut 28 cm.
Arata atat de bine si miroasea senzational cand l-am scos din cuptor!
L-am lasat sa se raceasca complet, apoi l-am taiat. Boaba de fasole nu am gasit-o in primele 5 felii, asa ca sansele pentru a deveni rege pentru o zi sunt inca egale, iar eu sper ca voi nimeri felia.
Nu ar strica sa fiu rasfatata intr-o zi si sa ii pun pe ai mei sa gateasca ceva bun.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept in grupul Gatesc cu prietenii.