Cozonac 3 magi de la rasarit – cozonac pentru epifanie

4 ianuarie 2020Diva in Bucatarie

Cozonac 3 magi de la rasarit – cozonac pentru epifanie. Cozonac 3 Magi de la Rasarit – cozonac pentru Epifanie – cozonac special pentru boboteaza – este intalnit in mod special in Germania, Elvetia, Spania, Franta, Anglia.

Cozonac 3 Magi de la Rasarit – cozonac pentru Epifanie – cozonac special pentru boboteaza – este intalnit in mod special in Germania, Elvetia, Spania, Franta, Anglia.

Retetele difera de la o tara la alta, dar desertul cu aluat dospit este cel mai intalnit. In Spania cozonacul este in forma de inel si se numeste Roscon de Reyes.

Are umplutura de frisca si este decorata cu fructe confiate. Si aceasta are ascuns un bob de fasole sau figurina ceramica, asa cum au si Galette des rois sau acest cozonac „3 Magi de la Rasarit”. 

Boboteaza este ziua in care un membru al familiei poate deveni rege.

Doar cel care gaseste migdala, bobul de fasole sau figurina ceramica poate fi rege, iar restul familiei vor fi supusii lui si ii vor indeplini dorintele.

Epifania este o sarbatoare crestina, sarbatorita in 6 ianuarie. Aceasta ii sarbatoreste pe Craii de la Rasarit care au asistat la nasterea lui Isus.

Conform bisericii romano-catolice Melchior, Baltazar si Gaspar sunt considerati sfinti si sunt sarbatoriti in aceasta zi.

Cei trei Crai de la Rasarit au fost condusi de steaua de la Rasarit catre locul in care s-a nascut Isus, iar acestia i s-au inchinat si i-au daruit aur, smirna si tamaie. Relicvele celor Trei Magi sunt pastrate in Domul din Koln.

In multe tari cu majoritate romano-catolica se spunea ca cei Trei Magi aduceau cadouri copiilor, Mos Craciun fiind un personaj importat destul de recent.

In ziua de Boboteaza se termina sarbatorile de iarna si multi strang bradul in aceasta zi.

Copilul meu este botezat catolic, eu sunt catolica, asa ca sarbatorim Boboteaza cu acest cozonac.

Pregatim si Galette Des Rois, un desert pe care l-am descoperit acum cativa ani, cand vecinii nostri ne-au invitat la ei in seara de 6 ianuarie.

Cozonacul este foarte pufos. Nu are umpluturi complicate.

Pot fi folosite stafide aromate cu rom, picaturi de ciocolata sau coji de lamaie sau portocale rase sau confiate.

Eu il fac ceva mai dulce decat reteta originala. Ne place sa avem cozonac aromat si gustos, pe post de desert, desi il putem manca si la micul dejun, cu o cana de lapte langa el.

Mai multe retete de cozonac pregatite de mine veti gasi in aceasta postare (dati click pe textul scris cu rosu).

Bucata cu boaba de migdala am nimerit-o eu, asa ca eu voi fi „regina” in aceasta zi.

Ma bucur  ca am apucat sa fac aceasta poze, sa va pot arata cat de pufos este cozonacul „3 Magi de la Rasarit”.

Merita sa pregatiti acest aluat oricand veti dori sa pregatiti un cozonac tare gustos si pufos. Secretul acestui cozonac este sa aveti ingredientele pregatite din timp, sa stea la temperatura camerei cu o ora inainte de preparare.

Stafidele vor fi puse in apa calda, iar peste ele se pune o lingura de rom (alcool) sau 1 lingurita de esenta.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac „3 Magi de la Rasarit”:

Ingrediente cozonac 3 Magi de la Rasarit

520 g faina

25 g drojdie proaspata

100 g zahar

1 ou

300 ml lapte

60 g unt moale

50 g stafide

1 lingura rom

Pentru uns:

1 ou

20 ml lapte

1 lingurita gem caise

Zahar granulat

fulgi de migdale

Mod de preparare cozonac 3 Magi de la Rasarit:

Pentru inceput am pus stafidele in apa calda, cat sa fie acoperite, apoi am turnat o lingura de rom.

Am inceput pregatirea aluatului punand drojdia cu zahar, o lingura faina si 60 ml lapte la dospit si le-am lasat pana in momentul in care a crescut cat sa iasa din bol.

Am pus drojdia peste faina. Am dizolvat zaharul in restul de laptele caldut, am mixat apoi oul cu laptele cald si indulcit si le-am turnat peste faina.

Am amestecat aluatul apoi am incorporat untul treptat, cate un cubulet, urmatorul cub fiind adaugat doar dupa ce a fost primul a fost complet absorbit.

Am framantat aluatul, apoi am adaugat sare si stafidele foarte bine scurse si am mai framantat putin, pana s-au incorporat toate stafidele.

Am lasat aluatul acoperit cu o folie alimentara sa creasca timp de o ora, apoi am format 8 bile de 85 g, iar restul de aluat l-am format intr-o alta bila mare.

Aluatul este foarte moale si lipicios, asa ca ar trebui sa aveti mainile unse cu ulei sau tapetate cu faina cand prelucrati bilele.

Fiecare bila va fi rotunjita intre palme. In mijlocul unei bile am ascuns o migdala.

Am pus in mijlocul unei tavi mare de copt (tava cuptorului) bila mare, apoi in jurul ei am aranjat bilele mici. Am aplatizat usor bilele mici.

Am batut un ou cu lapte si o lingura de gem de caise si am uns cozonacul.

Am presarat fulgi de migdale pe bilele mici si pe marginea bilei din mijloc, iar in mijlocul bilei mari am modelat o coronita din zahar granulat.

M-am gandit sa fie ceva deschis la culoare, caci cozonacul se va rumeni, iar zaharul va ramane alb.

Am copt cozonacul 3 Magi de la Rasarit timp de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Simplu si bun!

Veti fi foarte incantati de gustul acestui cozonac delicios.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Paginamea  de Facebook este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *