fbpx

RETETE RECENTE

BROCCOLI CU CARTOFI SI SOS DE BRANZA

January 3, 2020 | CATEGORIA

Daca vrei o reteta savuroasa cu broccoli, atunci trebuie sa incerci broccoli cu cartofi si sos de branza. Se pregateste foarte usor si rapid si este tare gustoasa.

Reteta mea de broccoli cu cartofi si sos de branza poate fi o idee pentru o cina usoara, mai ales acum, dupa sarbatori. O reteta vegetariana apetisanta este bine venita in orice moment al zilei.

Ieri am fost special la cumparaturi si mi-am umplut cosul cu legume. Am luat trei buchetele de broccoli, zucchini, rosii, ardei si multe salate verzi.  Desi nu am exagerat de sarbatori, de doua zile simt nevoia sa mananc ceva mai simplu, fara carne.

Broccoli este bogat in fibre, vitamine si nminerale si este recoamandat de nutritionisti pentru o alimentatie cat mai sanatoasa.

Exista mai multe metode in care puteti gati aceasta leguma: gatit la aburi, fiert, la gratar sau prajit. Eu il prefer fiert.

Desi am fiert broccoli, observati ca acesta si-a pastrat culoarea verde intensa, tare si frumoasa. Ca sa obtineti si voi acelasi rezultat va sfatuiesc sa cumparati broccoli proaspat, cu tulpina tare si ferma, cu florile bine stranse in jurul tulpinilor. Cand spalati florile le puteti lasa in  apa rece cu sare sau apa rece cu putin otet. In acest mod va asigurati ca nu raman insecte in flori, caci acestea nu ies mereu la o simpla spalare sub jet de apa.

Broccoli se pune la fiert in apa cu sare cand apa clocoteste, apoi focul se reduce si se acopera cu un capac. Timpul de gatire (fierbere) depinde de marimea florilor de broccoli ce ajung in oala (de la 5 la 8 sau chiar 10 min pentru un buchet mare, intreg).

Reteta de broccoli cu cartofi si sos de branza completeza colectiile retetelor pe care le-am pregatit de-a lungul timpului cu broccoli (gasiti aici toate retetele cu broccoli), dar si cele cu cartofi. Am atat de multe retete cu cartofi pe blog, incat am simtit nevoia sa realizez o categorie speciala pentru acestia.

Cele mai apreciate retete cu broccoli pregatite de mine sunt supa crema, reteta de gratin de ficatei de pui cu broccoli si frittata cu broccoli.

Va las acum sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru broccoli cu cartofi sos de branza. 

INGREDIENTE:

800 g broccoli

400 g cartofi fierti in coaja

1 lingurita sare

Pentru sos de branza:

50 g unt

20 g faina

250 ml lapte

150 g branza emmentaler rasa (sau cascaval)

1/4 lingurita nucsoara

1/4 lingurita piper proaspat macinat

sare

optional – cateva fire de patrunjel verde

PREPARARE:

Am pus apa cu sare in doua oale si in momentul in care apa a dat in clocot am pus in fiecare cate o lingurita de sare. Am pus broccoli spalat sub jet de apa dupa ce l-am tinut in apa cu sare 10 minute in oala mai mare si cartofii cu coaja (spalati si acestia in prealabil) intr-o oala putin mai mica. Cartofii au ajuns in oala primii, dar au fiert mai mult. Au avut nevoie de 25 minute, pana cand furculita a intrat usor in ei. In acest moment I-am luat de pe foc, I-am scos din apa si i-am curatat de coaja fierbinti, caci asa se curata usor. Broccoli a avut nevoie de 5-6 minute de fierbere, la foc mic cu capac (pana cand furculita intra usor, dar tulpina ramane ferma), apoi am scos floricelele si le-am pus in apa cu gheata 30 secunde. Le-am scurs apoi. Cartofii I-am taiat rondele.

Cat timp s-au fiert cartofii am pregatit sosul. Intr-o tigaie incapatoare am topit untul, am adaugat faina si am amestecat bine, am lasat cateva secunde sa se gateasca, apoi am adaugat treptat laptele si am dizolvat compozitia. Am lasat sa fiarba in jur de 2 minute, la foc mic, apoi am adaugat branza rasa, sare, nuscsoara si piper proaspta macinat. Am amestecat bine, am lasat pe foc pana cand s-au topit branza, apoi am oprit focul.

Am pus buchetelele de broccoli si cartofii feliati intr-un vas termorezistent. Am presarat sare peste legume, apoi turnat sosul peste acestea.

Am ridicat usor legumele, astfel incat sosul sa le acopere cat mai bine, apoi am mutat vasul in cuptor pentru 5 minute.

Nu am lasat mai mult pentru ca dupa acest interval de timp incepea gratinarea legumelori, iar eu nu imi doream decat sa le acopar de sos si sa ma asigur ca acesta se lipeste de ele.

Am scos vasul din cuptor, am presarat putin patrunjel verde proaspat tocat, apoi am impartit broccoli cu cartofi si sos de branza in 4 farfurii.

A fost tare, tare bun!

Va invit sa imi urmariti si retetele simple si rapide pregatite si pe canalul de YouTube

 

 

Va astept si pe intagram aici:

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *