Chec cu ricotta si lamaie

7 ianuarie 2020Diva in Bucatarie

Chec cu ricotta si lamaie. Mi se pare ca este cea mai simpla reteta de chec. Nu pierzi timp sa bati albusurile spuma. In maxim 10 minute poti pune checul in tava si astepti doar sa fie gata.

Chec cu ricotta si lamaiecel mai bun si mai parfumat chec cu ricotta si lamaie. Este un chec pufos si aromat, care se pregateste foarte usor si rapid, cu ingrediente destul de ieftine, usor de procurat.

Mi se pare ca este cea mai simpla reteta de chec. Nu pierzi timp sa bati albusurile spuma. In maxim 10 minute poti pune checul in tava si astepti doar sa fie gata.

Iubesc deserturile pe baza de citrice. Au o prospetime si o aroma deosebita. Am o multime de retete cu lamaie pe blog.

Cred ca cel mai apreciat chec cu lamaie de catre cititori a fost checul cu unt, mac si lamaie, apoi cel cu iaurt si lamaie dar la fel de mult si cel cu nuca de cocos insiropat cu lamaie.

Toate retetele mele de chec le gasiti in aceasta postare.

Chec cu ricotta si lamaie divainbucatarie o

Prajitura cu mac, crema de branza si lamaie a trecut rapid la favorite in randul celor care imi urmaresc blogul.

Sunt bucuroasa ca au apreciat si retetele de cheesecake, retetele de tort si restul de prajituri, madlene, briose, in care lamaia este vedeta.

Ricotta este o branza dulce, ce aduce usor cu urda noastra, dar nu este acelasi lucru. Ricotta se obtine din resturile de la alte branzeturi (mascarpone sau provolone), dar si din cheagul laptelui separat de zer.

In general se foloseste lapte de oaie, dar exista si ricotta din lapte de bivolita.

Eu folosesc acest tip de branza in deserturi, dar si in retete sarate (paste, clatite cu spanac, chec aperitiv). Aceasta trebuie scursa daca are zer mult, altfel poate sa influeneteze textura checului.

Checul cu ricotta si lamaie o sa va placa mult daca iubiti deserturile simple, cu blaturi pufoase si aromate.

Planuisem sa folosesc branza pentru un cheesecake, dar nu am ajuns sa il mai fac pentru ca aveam deja facute placinte si clatite.

Azi, cand m-am uitat la termenul de expirare mi-am dat seama ca mai am doar cateva zile in care pot folosi ricotta (iar maine plec intr-o scurta vacanta), asa ca  am pregatit acest chec pufos si delicios.

Mi s-a parut ca a iesit mare, dar intr-o ora am ramas doar cu jumatate din el. Restul il iau cu mine la Brasov. O sa mananc o felie de chec cu ricotta si lamaie langa ceasca de cafea maine dimineata.

A iesit asa de bun!! Cum sa ii rezist?

Daca vrei sa vezi cum poti sa faci cel mai gustos chec cu ricotta si lamaie iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas:

INGREDIENTE:

Forma rotunda cu diam. de 25 cm si gaura in mijloc

500 g ricotta

360 g zahar

4 oua mari

1 lingura coaja rasa lamaie

1 lingurita coaja rasa portocale – optional

50 ml suc lamaie

4 linguri ulei floarea soarelui

1/2 lingurita esenta lamaie naturala

480 g faina

1 plic praf de copt – 10 g

Pentru decor: 

1 albus de ou

150 g zahar pudra

5 ml suc lamaie

PREPARARE:

Am scurs ricotta. Chiar si dupa scurgere a mai lasat putin lichid in bol, asa ca inclinand bolul l-am scurs si pe acesta.

Am adaugat zaharul si am mixat foarte bine, pana cand au disparut toti bulgarasii, iar compozitia a capatat textura usoara, fluida.

Am adaugat ouale unul cate unul, doar dupa ce a fost bine amestecat ou anterior, am adaugat coaja rasa de lamiae si putina coaja rasa de portocale, sucul de lamaie si uleiul.

Am mixat bine, apoi am incorporat faina si praful de copt. Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am copt checul cu ricotta si lamaie timp de 45 min. in cuptorul preincalzit la 180°C.

Dupa acest interval de timp am lasat checul sa se raceasca in tava primele 15 minute, apoi l-am scos si l-am lasat pe un gratar.

Pentru decor puteti pregati royal icing (amestecati albusul cu zahar si suc de lamaie) sau pudrati simplu cu zahar. Eu am preferat glazura din albus cu zahar si suc de lamaie, peste care am presarat decor din zahar si am folosit si cateva frunze de menta pentru mai multa culoare.

Va invit sa vedeti si retetele mele pregatite in format video.

Ma gasiti si pe instagram aici.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *