Oua umplute cu salata a la russe

1 decembrie 2020Diva in Bucatarie

Oua umplute cu salata a la russe. Salata originala a fost pregatita de Lucien Olivier in 1860 de catre cel care era chef si proprietar in acelasi timp al restaurantului Hermitage din Moscova.

Oua umplute cu salata a la Russe – reteta simpla cu aer festiv, perfecta pentru sarbatori sau alte evenimente importante. Este o reteta de aperitiv rece, elegant prin decorul frumos, gustos si usor de pregatit.

Salata a la Russe, cunoscuta si sub numele de salata Olivier (dupa numele celui care a creat-o), este o salata cu legume fierte si tocate marunt acompaniate de un sos de maioneza. Aceasta poate contine si carne (vita sau pui).

Salata originala a fost pregatita de Lucien Olivier in 1860 de catre cel care era chef si proprietar in acelasi timp al restaurantului Hermitage din Moscova.

La inceput acesta punea legumele in straturi si sosul deasupra, insa a observat ca cei mai multi dintre clienti le amesteca, asa ca si acesta a schimbat modul de preparare al retetei.

Olivier a tinut reteta ascunsa, dar unul din subalternii lui a observat la un moment dat ingredientele folosite de chef si a incercat alaturi de un client fidel sa reproduca salata in momentul in care restarantul a fost inchis in 1905 si cheful a plecat in Franta. Reteta a suferit foarte multe transformari de-a lungul timpului, renuntandu-se la ingredientele foarte scumpe, greu de procurat, iar locul lor a fost luat de sunca, mazare si castraveti murati.

Revenind la reteta de fata aveti grija sa fierbeti legumele in apa cu sare, dar gatirea lor nu trebuie sa fie excesiva, legumele devenind flescaite.

Daca puneti mazare congelata aceasta are nevoie doar de 3 minute. Fie o adaugati la final langa morcov si telina, fie o fierbeti separat.

Va invit sa faceti maioneza de casa. Daca nu ati facut pana acum veti gasi reteta explicata pas cu pas daca apasati aici si veti obtine fix cantitatea de maioneza de care aveti nevoie pentru aceasta reteta.

Nu va temeti ca se taie. Daca respectati indicatiile lasate de mine o sa va iasa o maioneza gustoasa si stabila.

In reteta de fata am folosit pentru salata doar legume si maioneza, dar daca adaugam si carne de vita as fi obtinut „oua umplute cu salata de boeuf”.

Am vrut sa fie mai simple, pentru ca sunt doar aperitivele unui meniu ce se anunta a fi copios.

Inainte sa va explic cum am pregatit aceste oua umplute cu salata a la Russe va las cateva sfaturi pentru a fierbe corect ouale:

  • 1. scoateti ouale din frigider cu minim 30 minute inainte sa le puneti la fiert pentru a nu le supune unui soc termic ce poate face ca acestea sa se crape.
  • 2. nu le fierbeti la foc tare. Lasati focul pe mic spre mediu
  • 3. cronometrati timpul de fierbere din momentul in care apa incepe sa clocoteasca
  • 4. pentru oua fierte de consistenta tare aveti nevoie de 8-10 minute
  • 5. dupa fierbere puneti ouale in apa rece ce va opri procesul de gatire

Am observat ca pe mesele romanilor de sarbatori nu lipseste salata de boeuf/ olivier/ a la Russe, asa ca reteta de oua umplute a la Russe va fi pe placul multora dintre voi.

Pentru decor am folosit maioneza in strat subtire, doar cat sa desenez cateva dungulite, iar culoarea si contrastul le-am adus presarand putina boia dulce de la Kotanyi si o frunza de patrunjel.

Mai multe retete de oua umplute gasiti daca apasati aici.

Lista de ingrediente poate fi adaptata dupa gustul vostru. Nu aveti nevoie de cantitati fixe. Puteti adauga carne de pui, carne de vita, radacina pastarnac.

Trebuie sa va spun ca am folosit condimente Kotanyi pentru ca acest aperitiv sa fie unul special cu Savori Romanesti, asa cum sunt si sarmalutele traditionale moldovenesti sau drobul din carne de curcan.

Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente orientativa si modul de preparare pentru oua umplute cu salata a la Russe. 

INGREDIENTE:

12 oua

2 cartofi medii fierti in coaja

1 morcov mediu sau 2 buc mici

2-3 linguri mazare congelata

1 felie telina – marime mica spre medie

1/2  gogosar murat -mic

1 castravete mic murat

220 g maioneza

Sare

Piper Kotanyi

Boia dulce Kotanyi – pentru decor

Patrunjel verde – pentru decor

Pentru maioneza:

1 galbenus de ou crud

1 lingurita mustar

sare dupa gust

200-250 ml ulei

15 ml suc lamaie

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit maioneza. Am pus galbenusul intr-un bol, cu mustar si putina sare si le-am amestecat pana s-au omogenizat.

Am adaugat cate putin ulei amestecand energic si rapid. Cand maioneza s-a ingrosat am adaugat mai mult ulei, turnandu-l pe marginea castronului.

In momentul in care am terminat de incorporat 200 ml ulei am mai adaugat sare si suc de lamaie si am amestecat.

In acest timp am pus la fiert legumele in apa cu sare. Cand au fost gatite le-am scurs, apoi le-am lasat sa se raceasca si le-am tocat in cuburi foarte mici.

Mazarea fiind congelata am fiert-o separat doar 3 minute. Am pus toate legumele fierte si tocate intr-un bol incapator.

Cat timp s-au gatit legumele am fiert si ouala astfel incat acestea sa aiba consistenta tare. Am curatat ouale fierte, le-am taiat in jumatate pe lungime si am scos galbenusurile.

Am tocat o parte dintre acestea ( de la 2 oua) si le-am adaugat in bolul cu legume tocate.

Am asezonat cu sare si piper, am adaugat 170 g maioneza si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am umplut jumatatile de oua cu salata obtinuta, apoi le- am decorat cu maioneaza pastrata si am presarat putina boia dulce.

Pentru decor am mai folosit cate o frunza de patrunjel verde pentru fiecare ou umplut.

Tare bune sunt aceste oua umplute cu salata a la Russe!

Daca le incercati va astept pozele.

Daca vreti sa imparatsiti retetele voastre va astept in grupul Gatesc cu prietenii.

Ma gasiti si pe canalul de YouTube. Va invit sa va abonati.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *