Tort Malakoff – tort fara coacere
Tort Malakoff – tort fara coacere
Tort Malakoff – reteta de tort fara coacere cu piscoturi insiropate cu rom si o crema delicioasa de vanilie cu migdale si frisca naturala. Este un tort simplu, foarte usor de pregatit,
Este un desert cu origini austiece. Desertul a fost realizat in cinstea maresaluilui francez Jacques Pelissier care a castigat batalia din razboiul din Crimeea in urma asedierii cetatii Malakow (in 1855).
Atunci cand m-am hotarat sa pregatesc acest tort Malakoff am tot studiat diverse site-uri austriece si nemtesti si am descoperit ca exista doua variante pentru acest tort: una fara coacere, doar cu piscoturi si una care presupune si un blat de pandispan, iar piscoturile se regasesc in straturile superioare. Am ales varianta fara coacere pentru ca trebuie sa recunosc ca am foarte multe zile in care vreau sa scap rapid din bucatarie, dar vreau sa le ofer si alor mei ceva delicios.
Pentru a pregati reteta de tort Malakoff nu aveti nevoie de ingrediente complicate. Etapele de pregatire se intind pe o perioada mai mare doar pentru ca trebuie sa asteptati sa se raceasca crema de vanilie.
Si, evident, aveti nevoie de vointa sa lasati tortul in frigider sa astepte pana se intareste crema, iar aromele se imprietenesc. Eu de cele mai multe ori il fac seara, ca sa stiu sigur ca nu imi cere cineva pana a doua zi sa il tai.
Iata cum arata in sectiune acest tort. Nu-i asa ca merita sa il incercati? Avand in vedere ca se apropie sarbatorile gasiti o colectie uriasa de retete de prajituri si torturi festiva daca apasati aici.
Dar, ca sa va iasa un tort perfect va las cateva sfaturi legate de gelatina. Am intalnit multe persoane care se tem sa lucreze cu gelatina pe motiv ca se taie sau nu se intareste crema. Ei bine, nu este nimic complicat.
- 1. folositi putina apa (20-30 ml) pentru a hidratata pudra de gelatina
- 2. puneti gelatina sub forma de pudra intr-un castron cu baza mai mare si turnati apa rece peste ea. O lasati 5 minute sa se hidrateze transformandu-se intr-o masa solida.
- 3. puteti dizolva gelatina la bain-marie sau o puneti intr-o crema sau lichid foarte cald si mixati bine pana cand aceasta se dizolva complet si nu raman cocoloase.
- 4. Pentru a fi integrata in anumite creme, cand o dizolvati la bain-marie adaugati putina crema peste gelatina si lasat ca si aceasta sa devina lichida, apoi turnati totul peste crema finala si mixati pana la omogenizare
- 5. se spune ca gelatina se poate taia in contact cu lichidul care fierbe. Din experienta va spun ca nu este adevarat!
- 6. daca folositi foi de gelatina le puneti la hidratat in apa rece, cat sa fie acoperite doar cu 5-8 minute inainte sa le folositi. Nu le lasati mult timp pentru ca isi pierd calitatile. Pe acestea le puneti in crema calda, la 2 minute dupa ce o luati de pe foc si mixati pana se dizolva si crema este omogena.
Pentru a decora tortul Malakoff am folosit fulgi de migdale. Aveti grija ca dupa ce ii rumeniti sa nu ii lasati in tigaie, caci aceasta fiind fierbinte va continua sa prajeasca si veti constata ca aveti fulgii arsi.
Veti constata ca am folosit esenta de rom pentru a aroma laptele in care am inmuiat piscoturile. Voi puteti folosi rom (alcool).
Reteta tortului Malakoff este una din retetele preferate ale familiei noastre de vreo 3-4 ani, dar nu am apucat sa ii fac poze pana acum, caci, asa cum spuneam il pregatesc seara/noaptea pentru ca sa il putem manca a doua zi.
Am profitat de faptul ca am fost invitata sa gatesc live intr-un curs online de gatit alaturi de Dr. Oetker Romania si am facut cateva poze cu etapele de prepare.
Daca vreti sa vedeti cum am pregatit tortul in cursul online puteti sa apasati aici.
Acestea fiind spuse va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort Malakoff.
INGREDIENTE:
(tava cu diametrul de 24 cm)
300 g piscoturi
1 lingurita esenta rom Dr. Oetker
200 ml lapte rece
30 g zahar pudra
Pentru crema:
500 ml lapte
5 galbenusuri
80 g zahar tos
80 g zahar pudra Dr. Oetker
50 g amidon Dr. Oetker
1 lingurita esenta naturala de vanilie Dr. Oetker
15 g gelatina Dr. Oetker+ 30 ml apa foarte rece
50-60 g migdale curatate de coaja si tocate fin
2-3 picaturi esenta migdale Dr. Oetker
400 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
400 ml smantana pentru frisca
40 g zahar pudra
100 g fulgi de migdale
100 g piscoturi sau 12 fursecuri limbi de pisica
Glazura de ciocolata neagra Dr. Oetker
PREPARARE:
Pentru inceput am pregatit crema. Am hidratat gelatina in apa rece. Am mixat ouale cu zaharul, am adaugat amidonul si am dizolvat compozitia cu 150 ml lapte rece. Am incalzit restul de lapte, apoi l-am pus peste oua si am mixat bine. Am intors totul in oala, la foc mic si am lasat pana compozitia a devenit groasa ca o budinca. Am amestecat foarte des pentru a nu se lipi de fundul oalei. Am luat de pe foc, am adaugat gelatina si am mixat bine, pana s-a dizolvat, apoi am adaugat esenta de vanilie.
Am adaugat esenta de migdale (2-3 picaturi sunt suficiente), am amestecat si am lipit o folie alimentara direct pe crema pentru ca aceasta sa nu faca pojghita. Am lasat sa se raceasca complet, apoi am indeparat folia am mixat compozitia si am adaugat migdalele macinate.
Am mixat putin, apoi am incorporat in cateva trase smantana pentru frisca si am mixat dupa fiecare in parte. Am pus crema in frigider pentru 15 minute, apoi am inceput montarea tortului. Am folosit o forma cu pereti detasabili.
Am turnat laptele intr-un blo suficient de lung incat sa intre un piscot, cu o adancime de min 1 cm. L-am amestecat cu rom si zahar pudra, apoi am inmuiat timp de o secunda piscoturile. Le-am aranjat in tava in asa fel incat sa acopar cat mai bine fundul tavii.
Am pus jumatate din crema peste piscoturi, iar peste crema am aranjat inca un strat de piscoturi. Am incercat sa pastrez modelul pus la baza si in al doilea strat de piscoturi, pentru ca atunci cand tai tortul sa imi fie usor sa urmez aceeasi linie.
Am terminat asamblarea tortului cu inca un rand de crema. In acest moment l-am pus la frigider.
Am taiat aproximativ 2 cm din cele 12 piscoturi pe care urma sa le folosesc pentru a decora tortul.
Pentru decor am mixat smantana pentru frisca cu zahar pudra, apoi am imbracat tortul cu aceasta. Am pastrat putina frisca si am realizat cu un pos 12 forme mici de frisca peste care am aranjat piscoturile decorate cu glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata neagra este foarte practica. Am pus plicul in apa fierbinte 5 minute. Continutul l-am turnat apoi intr-un castron si am inmuiat picoturile in glazura, apoi le-am lasat pe o tava tapetata cu hartie de copt pana s-a intarit glazura. Acest lucru se intampla rapid, in maxim 5 minute daca ati pus un strat subtire. Daca vreti sa inlocuiti glazura de ciocolata neagra puteti folosi ciocolata neagra topita la bain-marie cu 2 linguri de lapte.
Am prajit intr-o tigaie fulgii de migdale cat se rumeneasca putin. Trebuie sa aveti grija ca se ard rapid. Dupa ce ati inchis focul ii mutati intr-o farfurie, ca sa nu continue sa se gateasca in tigaia fierbinte.
Am imbracat marginea tortului cu fulgi de migdale, apoi am aranjat piscoturile cu ciocolata. In mijloc am presarat fulgii de migdale ce mi-au ramas dupa ce am imbracat marginea tortului si am pus si cateva migdale intregi.
Am pus tortul in frigider pentru o ora, apoi l-am feliat. Daca il lasati peste noapte este chiar mai bun!
Sper ca veti incerca si voi reteta! Este un tort delicios si foarte usor de pregatit!
Daca va place sa imparatsiti retetele voastre sau retetele pregatite de pe divainbucatarie.ro, va astept in grupul Gatesc cu Prietenii.
Ma gasiti si pe canalul de YouTube. Sper ca o sa va abonati. 🙂
Multumesc draga Carla Claudia pentru ca ai ales acest tort pentru aniversarea voastra!
Unde ai pus gelatina,ca nu o regăsesc în preparare decât în ingrediente?
Am luat de pe foc, am adaugat gelatina si am mixat bine, pana s-a dizolvat, apoi am adaugat esenta de vanilie….