Sarmalute traditionale moldovenesti

5 decembrie 2019Diva in Bucatarie

Sarmalute traditionale moldovenesti. Sarmalele moldovenesti sunt cele mai bune. Acrisoare, aromate, cu gust extraordinar de bun.

Sarmalute traditionale moldovenesti in foi de varza murata, cu afumatura si suc de rosii, sunt deosebit de gustoase. Nelipsite de Craciun de pe mese, acestea sunt preferate de majoritatatea romanilor si pentru noaptea de revelion, dar si pentru Sarbatorile Pascale sau alte evenimente importante. Majoritatea meniurilor de nunta au in meniu si sarmalute, iar sarmalutele traditionale moldovenesti sunt preferate de majoritatea romanilor pentru ca sunt mai micute, mai delicate si sunt foarte gustoase.

Chiar si socrii mei, destul de tradionalisti in ceea ce priveste mancarea ardeleneasca, le-au apreciat si le-au mancat cu mare pofta in fiecare an, de sarbatori. Singurul lucru la care nu au renuntat este painea ce insoteste sarmalele, nu mamaliga, asa cum mancam noi. Eu nu concep sa nu am mamaliga langa sarmale. De altfel, sarmalele traditionale moldovenesti sunt insotite de mamaliga si smantana, eventual si ardei iute. Chiar daca nu am ardei iute proaspat, il voi folosi pe cel conservat in otet in toamna.

Sarmalele moldovenesti sunt cele mai bune. Acrisoare, aromate, cu gust extraordinar de bun.

Sarmalutele traditionale moldovenesti sunt micute si fragede de parca se topeste carnea cand le mananci. Acest lucru se intampla pentru ca se gatesc incet, la cuptor, dupa ce au fost date in fiert pe aragaz.

Sosul de rosii si vinul contribuie la gustul final. Dar se folosesc cu grija, in cantitati potrivite, in functie de acra este varza, pentru a nu le face nici exagerat de acre. Din acest motiv, varza murata se desface si se spala bine in cateva ape, apoi se lasa in apa minim 30 minute – pentru a fi siguri ca obtineti ce trebuie puteti schimba apa dupa 10 minute. Acest lucru este necesar pentru ca ii mai ia din acreala si lasa sucul de rosii si vinul sa isi puna amprenta fara sa acreasca excesiv preparatul final, caci, asa cum spuneam totul se face cu masura, fara exagerare.

Pentru sarmale moldovenesti se aleg foile cele mai fine de la varza murata. Sarmalele sunt foarte micute si atunci cand sunt impachetate foile groase si nervurile le-ar modifica aspectul. O sarma obisnuita (nici prea mare dar nici prea mica), ar fi cam cat 2  sarmalute moldovenesti.

Frunzele groase si nervurile se pastreaza pentru a fi tocate, impreuna cu resturile de la frunzele folosite la impachetare.

Sarmalele in varza murata sunt cele mai bune, dar la gustul bun al acestora contribuie din plin si condimentele folosite. In carnea tocata pun obligatoriu marar. In mijlocul iernii gasesc destul de greu marar proaspat, care sa arate bine, de cele mai multe ori este ofilit deja. Din acest motiv prefer sa folosesc marar uscat, cimbru uscat si de curand am inceput sa folosesc si condimentul special pentru sarmale, toate de la Kotanyi.

Carnea de porc folosita pentru a face sarmale moldovenesti trebuie sa fie cu grasime. Nu se foloseste cotlet sau muschiulet! Veti folosi pulpa de porc in amestec cu piept de porc. Ca sa fie bune trebuie sa fie si carne grasa.

Cand sarmalele au fost gata si am ridicat capacul nu am rezitat tentatiei si am mancat doua bucati fierbinti si as mai fi mancat daca nu ar fi trebuit sa aranjez masa caci asteptam musafiri.

M-am bucurat sa vad ca prietena mea Mihaela a mai cerut inca o portie de sarmale in varza acra. Ea mi-a povestit ca in Republica Moldova sarmalele au cantitatea de orez si cea de carne in proportie diferita de cum obisnuim noi sa punem, orezul fiind cel dominant, iar carnea in cantitate mult mai mica. Din acest motiv nu au nevoie de paine sau mamaliga langa sarmalute.

Dar, reteta mea este despre sarmalute moldovenesti de la noi. Saramalute micute, delicate si extrem de gustoase.

Acum ca las lista de ingrediente si modul de preparare pentru sarmalute traditionale moldovenesti:

INGREDIENTE:

(50-60 sarmale cu lungimea de 4.5 cm si diametrul de 1.5 cm)

500 g carne de porc

200 g carne de vita

70 g orez

1 kg varza murata

300 g afumatura

1 lingurita putin varfuita de sare

1 linhurita rasa piper

1 lingurita rasa marar uscat Kotany

1/2 lingurita amestec sarmale Kotany

1 lingurita rasa cimbru Kotany

50 ml apa foarte rece

150 ml vin alb

250 ml suc gros de rosii

cateva ramurele cimbru

1 lingurita boabe de piper

PREPARARE:

Cu o ora inainte de a pregati sarmalele am pus varza murata in apa. Mi s-a parut putin cam sarata. Varza mea inca nu s-a murat, asa ca am cumparat. Am schimbat apa de doua ori, ca sa fiu sigura ca obtin varza pe gustul meu.

Am inceput pregatirea sarmalutelor moldovensti punand ceapa tocata marunt la calit, apoi am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca. In acest timp am tocat carnea, Am pus peste carnea tocata orezul si ceapa calita.

Am adaugat mararul uscat, condimentul pentru sarmale si cimbrul uscat. Condimentele Kotanyi pe care le-am folosit au adus aromele perfecte pentru savoarea sarmalelor.

Am adaugat si restul condimentelor (sare, piper) si am turnat putina apa foarte rece peste carne.

Am amestecat carnea cu mainile foarte bine pentru a se omogeniza compozitia. Am trecut la impachetarea sarmalelor in frunza de varza acra.

Am taiat nervurile tari, apoi fiecare frunza am taiat-o in asa fel incat sa am dimensiuni relativ egale. Am ales foile subtiri pentru sarmale atat de delicate.

Am pus o lingurita usor varfuita de carne pe frunza, am rulat frunza si am impins capetele in interior. Mi-au iesit sarmalute foarte mici de 4 sau 4.5 cm si diametrul de maxim 1.5 cm. Nu am strans foarte tare foaia de varza peste carne, astfel incat sa ii dau sansa orezului sa se umfle si sa nu strice aspectul final al sarmalelor.

Am pus varza tocata pe fundul oalei de fonta, am aranajat sarmalele circular, punand printre ele bucatele de afumatura.

Mi-au iesit trei straturi de sarmalute. Peste acestea am pus inca un rand de varza tocata. Am turnat vinul, apoi am pus apa pana la nivelul verzei. Am presarat boabe de piper, cateva crengute de cimbru (puteti pune 1 linguritande cimbru uscat Kotanyi) si sucul de rosii. Le-am lasat sa fiarba cu capac timp de 30 minute din momentul in care au dat in clocot, la foc mediu, apoi le-am mutat in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 2 ore.

Sarmalele moldovenesti le-am mancat seara cu prietenii nostri Mihaela si Sasha.

M-am bucurat cand am vazut ca le-au mancat cu pofta. Asa ca va invit si pe voi sa le incercati si sa imi spuneti cat de mult va plac.

Sa aveti sarbatori frumoase si linsitite alaturi de cei dragi!

Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *