fbpx

RETETE RECENTE

ARANCINI CU CASCAVAL- CROCHETE DIN OREZ CU BRANZA

April 25, 2020 | CATEGORIA

Arancini este un preparat din bucataria italiana, din zona Siciliei. Arancini cu cascaval- crochete de orez cu branza – au crusta crocanta si o umplutura cremoasa de orez.

Ma gandesc ca reteta va fi pe placul tuturor celor care iubesc bucataria italiana si isi doresc o reteta savuroasa, ce se face usor, desi pare complicat la prima vedere.

Arancini sunt umplute in general cu ragu (sos din carne tocata gatita in sos de rosii). Se tvalesc prin faina, oua si pesmet si se prajesc in baie de ulei.

Puteti renunta la umplutura clasica si folositi branzeturi care se topesc.

Cel mai mult sunt intalnite ca niste bile, dar se face si in forma de conuri.

Se pare ca aceasta reteta a aparut ca o modalitate de a salva risotto-ul ramas.

Dar, din experienta mea. va spun ca orezul fiert cu o zi inainte, pastrat in frigider, se modeleaza mult mai greu decat unul proaspat pregatit si racit complet.

Pentru a face arancini bune trebuie sa tineti cont de cateva aspecte:

  • 1. orezul trebuie sa fie Arborio, Carnoli sau un orez special pentru risotto – acesta contine mai mult amidon, ce ajuta la legarea orezului si la cremozitatea lui.
  •  2. gatirea orezului nu trebuie sa fie excesiva, boabele trebuie sa ramana “al-dente”. In 10, maxim 15 minute din momentul in care orezul incepe sa fie fiarba cu supa, trebuie sa fie gata.
  • 3. umplutura originala are ragu de carne, ce cere un timp foarte mare de gatire (3 ore). Puteti face asta cu o zi inainte sau umpleti doar cu branzeturi (cascaval, mozzarella, ce pot fi cuburi intregi sau rase si amestecate cu putin pesto pentru culoare si gust sau  cubulete de sunca/ prosciutto)
  •  4. pesmetul nu trebuie sa fie fin. Eu am folosit unul de la Baneasa, granulat. Puteti face pesmet in casa si nu il ransiti foarte tare.
  •  5. Uleiul in care se prajesc trebuie sa aiba gust neutru, asa ca folositi doar ulei de floarea soarelui.
  •  6.  nu se prajesc mai mult de 5-6 bile in acelasi timp, nu se supraincarca tigaia pentru a avea loc sa fie rotite si sa nu le fie stricata forma.
  •  7. au forma rotunda sau conica, dar nu trebuie sa fie foarte mici. “Arancini” inseamna portocale mici, iar aceste bile de orez ar trebui sa fie cam cat acele portocale, dar daca ies ceva mai mici nu-I mare tragedie.
  •  8. reteta originala nu are oua in componenta risotto-ului racit. Dupa mai multe experimente si cautari pe internet,  am ajuns la aceasta solutie, ce asigura cremozitate si hidratare a orezului chiar si dupa ce acestea se racesc.

Se servesc in general insotite de sosuri. Puteti face orice sos va place sau folositi putin pesto daca sunteti grabiti.

Arancini cu cascaval se pregatesc doar inainte de a fi mancate. Altfel nu are sens sa fie umpluti cu branza care se intinde frumos, cand crochetele sunt taiate.

Eu nu rezist si rup una imediat dupa ce le prajesc. Uitati cat de frumos se intinde cascavalul.

Sunt convinsa ca v-am facut pofta, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru arancini cu cascaval – crochete din orez cu branza– prezentat pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

200 g orez pentru risotto

600 ml supa calda (supa clara de pui sau de legume)

100 ml vin alb demisec

1 ceapa medie tocata marunt

30 ml ulei

20 g unt

40 g parmezan ras fin

20 g cascaval ras fin

50 g cascaval taiat in 12 cuburi

2 oua

100 g faina

100 g pesmet granulat – sa nu fie fin, dar nici panko!

50 g nuci tocate marunt – optional

500 ml ulei pentru prajit

PREPARARE:

Inainte sa pregatesc arancini mi-am pregatit sosurile ce vor insoti in farfurie aceste crochete din orez. Am calit un catel de usturoi 30 secunde in 2 linguri ulei, apoi l-am scos si am pus 250 g suc gros de rosii, o lingurita busuioc uscat, 1 lingurita zahar si o lingurita otet balsamic. Am lasat sa fiarba 5 minute, pana cand s-a ingrosat putin. Am pus la indemana si dulceata de ardei, astfel incat aranjarea tuturor in farfurie sa fie rapida, iar arancini sa fie mancate calde.

Am pus supa la incalzit (trebuie sa fie fierbinte cand o pun peste orez) si i am pus vinul la fiert, pana a dat in clocot, intr-un ibric mic.  In acest timp am incins uleiul si untul intr-o tigaie. Am calit ceapa tocata marunt, in ulei cu unt topit, pana a devenit sticloasa si s-a inmuiat.

Am adaugat orezul si l-am calit in jur de 2 minute, pana a devenit sticlos. Am turnat vinul alb, am amestecat bine si am continuat sa gatesc orezul pana cand a fost absorbit complet. Am continuat pregatirea acestuia asa cum se face un risotto, adaugand cate un polonic de supa, urmatorul fiind adaugat doar dupa ce lichidul parea complet absorbit. Doar in acest mod se patreaza bobul “al-dente”, asa cum trebuie sa fie la finalul acestei operatiuni.

Cand am terminat de adaugat lichid si orezul parea uscat am oprit focul. Am pus peste risotto parmezanul ras fin si 20 g cascaval ras fin, am amestecat si am lasat sa se raceasca.

Dupa ce acesta a fost complet racit am presarat sare, piper proaspat macinat si am adaugat un ou batut. Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia, apoi am lasat risotto cateva minute, timp in care am baut intr-un castron doua oua, am pus intr-un vas faina si in altul pesmetul amestecat cu nuca tocata. Am luat cu o lingura risotto am format intre palme bile de risotto.

In mijlocul acesteia am pus un cub de cascaval.

Am dat bila de risotto prin faina, apoi prin ou batut.

Am tavalit bilele prin pesmet cu nuca, apoi le-am prajit in baie de ulei la foc mediu. Nu incingeti foarte tare uleiul, pentru ca se vor arde, iar nuca va avea gust amar!

Am prajit arancini pana s-au rumenit pe toate partile uniform, apoi le-am scos cu o paleta cu gauri (cea pe care o folosesc si la gogosi) si le-am pust pe un servet de hartie de bucatarie ca sa fie absorbit surplusul de ulei.

Le-am impartit imediat in cele 4 farfurii in care pusesem sosul de rosii si o lingurita dulceata de ardei iute si le-am mancat cu mare pofta.

Daca vreti o idee de mic dejun cu sandwich delicios, cu multa branza topita, incercati reteta de mai jos.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *