Tagliatelle de casa cu leurda sunt paste proaspete de casa facute in stil rustic. Sunt simple, gustoase si foarte usor de pregatit.
Pastele facute in casa sunt cele mai bune. Daca vreti puteti sa le colorati natural cu spanac, leurda, busuioc, sfecla, turmeric, cacao (pentru varianta dulce).
Reteta de baza pentru tagliatelle sau alte paste de casa are 100 g faina, 1 ou si un varf cutit de sare.
Eu am folosit 150 g faina, iar pentru acele 50 g in plus am ales sa pun un galbenus. Nu alegeti insa sa folositi doar galbenusuri sau doar albusuri. Ambele sunt importante in structura si elasticitatea de care va fi nevoie la intindere.
Pastele pot fi simple sau rustice, precum ale mele, decadente sau elegante. Le puteti servi elegant, dar pastele mele merg puse intr-un bol si mancate in fata televizorului daca nu vreti sa pierdeti un film bun.
Fie ca vrei sa impresionati musafirii, fie ca vreti sa le faceti ceva bun celor dragi, pastele de casa au la baza acelasi aluat. Iar cu aceste tagliatelle de casa cu leurda veti impresiona pe toata lumea. In plus, nu au nevoie de sosuri speciale. Au nevoie doar de putin ulei de masline, piper proaspat macinat si parmezan sau pecorino.
Sa faci paste de casa de la zero este un sentiment tare placut. Trebuie sa il experimentati si voi.
Reteta de baza poate suferi ajustari, caci umiditatea, marimea oualelor si tipul de faina pot influenta textura aluatului. Trebuie sa aveti grija ca ouale sa fie proaspete. Daca aveti oua de tara atunci veti paste incredibil de gustoase.
Este placut sa incepi sa faci aluatul pentru tagliatelle de casa cu leurda cu faina pusa gramada pe masa de lucru si in mijlocul acesteia sa fie puse ouale, dar puteti sa le amestecati la inceput intr-un bol si doar framantarea aluatului urmand a fi facuta pe masa. Este important ca in timpul framantarii sa apasati cu mana aluatul, impingandu-l inainte si inapoi, faceti o bila pe care o rotiti si jucati-va cu aluatul cat puteti de mult.
Daca nu aveti timp si nu va place sa va murdariti mainile si manichiura cu aluat, folositi un mixer, adaugand faina treptat. Daca aluatul iese foarte uscat adaugati o lingura de apa (maxim doua). Daca iese prea lipicios mai puneti o lingura de faina. In ceea ce priveste faina se recomanda faina din grau dur, dar puteti folosi si faina din care faceti in general paine.
Leurda poate fi proaspata, dar si congelata.
Cel mai important lucru la aluatul de tagliatelle de casa cu leurda este framantarea. Este unul din lucrurile care ma relaxeaza, asa ca imi place sa framant aluatul si nu mi se pare greu sa fac acest lucru 10-12 minute. Cu cat aluatul este lucrat mai mult, cu atat este mai elastic.
Cand am terminat aceasta operatiune aluatul era neted si elastic la atingere. L-am lasat sa se odihneasca in jur de o ora.
Am avut grija sa nu las aluatul sa se ususce, pentru ca se intinde mai greu, asa ca l-am invelit in folie alimentara.
Odihna este importanta, aluatul se relaxeaza si va intins mult mai usor.
Daca aveti o masina de paste intinderea si taierea aluatului sunt operatiuni foarte simple si probabil sunteti familiarizati cu acest lucru.
Daca nu aveti un astfel de aparat, nu va speriati, caci nu este dificil sa-l intindeti si nici taierea nu cere experienta in bucatarie. Pastele rustice sunt chiar foarte frumoase si mi se pare ca au un farmec de neegalat.
Daca vreti sa faceti o portie mai mare de tagliatelle de casa cu leurda si sa uscati pastele, nu va speriati ca nu aveti un suport special. Folositi umerasele acelea subtiri pe care le primiti cand duceti hainele la spalatorie sau le puteti lasa pe un prosop, in tava de copt, asa cum faceau bunicile cu taiteii de casa.
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru tagliatelle de casa cu leurda explicat pas cu pas:
INGREDIENTE:
(pentru 2-3 persoane)
150 g faina de grau dur/ poate fi si faina obisnuita + faina pentru masa de lucru
1 ou mare + 1 galbenus de la 1 ou mare
1 varf cutit sare
30-35 g leurda (fara cozi)
PREPARARE:
Mi-am pregatit ingredientele la indemana, asa ca in 15 minute aluatul a fost gata.
Pentru inceput am spalat leurda, am uscat-o, am indepartat cozile si am tocat-o foarte marunt. Puteti face acest lucru si cu un robot, dar pierdeti o cantitate mare pe peretii vasului si pe lamele de tocat.
Am batut oul intreg cu galbenusul si un praf de sare. Am adaugat leurda tocata si am amestecat putin.
Am incorporat treptat faina. Aluatul a prins forma, s-a omogenizat si este relativ tare.
Am framantat aluatul timp de 12 minute. Imi propusesem sa framant 10 minute, cum scrie la carte, dar mi s-a parut ca am nevoie de mai mult timp si nu m-am oprit pana nu am obtinut un aluat elastic la atingere.
Am lasat aluatul invelit in folie alimentara sa se odihneasca timp de o ora apoi l-am intins. Ca sa nu se lipeasca de masa de lucru am presarat faina pe blatul de lucru si l-am intins pana cand acesta a avut o grosime de 1 mm. Puteti sa il taiati pe latime sau puteti alege sa il rulati de la stanga la dreapta pana se intalnesc cele doua rulourile si taiati apoi fasii de 3-5 mm.
Am cantarit pastele obtinute, apoi le-am lasat sa se odihneasca 10 minute. In acest timp am pus apa la fiert. Aveam 276 g de paste, asa ca am am pus 3 l de apa cu 3 lingurite de sare la fiert.
Cand apa a dat in clocot am pus aceste tagliatelle de casa cu leurda la fiert pentru 2 minute. In acest timp am ras parmezanul. Aveam si putin parmezan ras foarte fin si l-am folosit si pe acesta.
Am scurs pastele si le-am pus inapoi in oala. Am turnat putin ulei de masline, am presarat piper proaspat macinat si am amestecat. Am impartit pastele in farfurii si am pus parmezan din belsug pe acestea.
Sper ca va plac si voua pastele de casa si veti incerca cat de curand reteta.
Multumesc, Constanta Tache pentru poza!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Iata cat de bine arata tagliatelle de casa cu leurda facute de Sanda Suciu!