Peperonata, mancare italiana de ardei
Peperonata. Mancare italiana de ardei. Reteta de Peperonata. Cum faci peperonata, mancare italiana de ardei.

Peperonata – o reteta italiana simpla si savuroasa
Peperonata este o mancare traditionala din bucataria italiana, delicioasa si plina de culoare. Poate fi servita ca fel principal vegetarian sau de post, dar este la fel de potrivita si ca aperitiv sau garnitura alaturi de carne sau peste.
Ce este Peperonata
Peperonata este,in esenta, o tocanita de ardei, preparata lent, la foc mic,intr-un sos bogat de rosii si ceapa, toateinnobilate de gustul catifelat al uleiului de masline extravirgin.
Rezultatul este o mancare aromata, dulceaga, cu note intense de legume coapte – o adevarata bucurie pentru papilele gustative.
Cand se prepara Peperonata
Desi este o reteta pe care o pregatesc mai ales vara, cand ardeii suntin sezon si au un pret accesibil, o fac uneori si iarna, pentru a readucein farfurie gustul intens al verii.
Este o reteta ideala pentru perioadele de post, atunci cand ramai fara idei si vrei ceva gustos, sanatos si usor de gatit.
O reteta simpla, dar plina de savoare
Asa cum seintampla cu multe retete italiene, simplitatea este secretul gustului. Peperonata se face usor, cu ingrediente comune, dar rezultatul final este spectaculos prin aroma si textura.
Retete asemanatoare
O reteta similara cu peperonata italiana este Lecso, un preparat traditional unguresc. Am pregatit si eu o varianta sanatoasa, folosind o tigaie antiaderenta care permite gatirea fara ulei, pastrand gustul bogat si textura moale a legumelor.
Bucataria mediteraneana – paradisul mancarurilor vegetariene
Bucataria mediteraneana abundain preparate vegetariene si vegane, bazate pe legume proaspete, ierburi aromatice si ulei de masline.
De la Spania panain Israel, fiecare tara are propriile retete savuroase ce punin valoare prospetimea ingredientelor locale.
Exemple de retete mediteraneene vegetariene:
- Gazpacho – supa rece spaniola din rosii si legume crude
- Ratatouille – tocana franceza de legume aromate
- Fava – piure de linte galbena din Grecia
- Imam Bayildi – vinete umplutein stil turcesc
- Musaca libaneza vegetariana– o reinterpretare orientala plina de gust
Mai multe retete vegetariene si de post
Mai multe retete vegetariene/ de post puteti gasi daca dati click pe acest link.

Daca esti in cautare de inspiratie pentru mese usoare si hranitoare, poti descoperi mai multe retete vegetariene sau de post accesand linkul de mai jos.
Fie ca alegi peperonata italiana sau o varianta mediteraneana, vei adduce in farfurie culorile si aromele verii, indiferent de anotimp.
Acestea fiind spuse va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru peperonata – mancare italiana de ardei – reteta vegana/ de post.
INGREDIENTE:
800 g ardei gras in mai multe culori (rosii, galbeni si verzi)
1 ceapa rosie foarte mare sau 2 cepe medii (cca 250g)
6 linguri ulei masline
2 catei usturoi zdrobiti prin presa
sare
piper
150 ml suc de rosii
optional: 1/2 lingurita zahar
MOD DE PREPARARE:
Calirea cepei
Am tocat ceapa julienne, apoi am calit-o in uleiul incins. Puteti sa o feliati putin mai gros decat am facut-o eu.
Am calit-o la foc foarte mic, pana a devenit sticloasa.


Pregatirea ardeilor
Ardeii i-am curatat de cotoare si seminte, i-am spalat, apoi i-am feliat. Feliile le-am taiat grosute (7 mm-1 cm).


Adaugarea ardeilor
Am pus feliile de ardei peste ceapa, am amestecat putin.
Apoi am amestecat bine in tigaie, apoi am pus capacul si am lasat focul in continuare mic spre foarte mic. Am gatit in jur de 20 minute, amestecand ocazional in tigaie.
Daca va temeti ca se pot lipi puteti pune foarte putina apa (max. 60 ml), dar nu ar trebui sa fie nevoie daca aveti ardei proaspeti, caci acestia contin apa.
Adaugare sos si condimente
Cand ardeii s-au inmuiat am adaugat sucul de rosii, sare si piper, usturoiul dat prin presa, dar si putin zahar.
Am lasat sa se gateasca cu capac inca 5 minute, apoi fara capac pana s-a ingrosat sosul – maxim 5 minute.


Asta a fost tot. Mirosea foarte bine si are un gust extraordinar de bun.
Vi se pare ca are mult ulei? Â Pai este pefect pentru inmuiat o bucata de paine in sos.
Nu uitati ca in Italia, Spania, Grecia si Turcia vi se ofera in restaurante paine cu ulei de masline ca starter.
Chiar si in Washington, intr-un restaurant italienesc, am primt trei feluri de ulei de masline cu focaccia si grisine pana au pregatit pastele.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Va las mai jos o reteta video cu parfum si arome de Italia.




















Cat suc de rosii?
150 ml. Multumesc pentru atentionare!
Toate retetele dumneavoastra sunt foarte bune .Multumesc .
Multumesc frumos!
Cu adevarat gustoasa!
imi plac retetele tale!