Cum se taie si cum se gateste conopida?
Cum se taie si cum se gateste conopida?
Cum se taie si cum se gateste conopida, cat timp se fierbe conopida sau cum se pregajeste?
Daca nu sunteti siguri cum puteti face astfel incat sa nu umpleti bucataria de bucati mici de conopida sfaramate in timpul taierii sau sa nu o fierbeti/ prajiti prea mult, atunci postarea aceasta o sa va ajute sa o faceti corect.
Desi este asemanatoare cu broccoli, conopida este mult mai fragila. Aceasta se sfarama foarte usor daca este apasata putin mai tare.
Daca vreti sa obtineti buchete ferme de conopida de marime mica, medie sau mare, trebuie sa aveti o conopida ferma, proaspata, de culoare alba sau usor crem, cu buchetele bine stranse in jurul tulpinii.
Conopida pe care o veti cumpara nu trebuie sa aiba pete negre sau maro. Exista conopida si de culori galbena, violet sau verzi, iar la acestea trebuie sa aveti grija sa aiba culori uniforme, proaspete.
Conopida are o multime de beneficii pentru organism si am sa amintesc doar de faptul ca au multe fibre, vitamine si antioxidanti.
Din fericire, conopida poate fi cumparata pe tot parcursul anului din supermarketuri, dar trebuie folosita relativ repede dupa ce a fost cumparata.
Taierea ei se face doar in momentul in care va fi gatita. Conopida se spala dupa ce este este taiata, doar inainte sa fie gatita.
Pentru a fi siguri ca nu exista insecte ascunse in buchete puteti tine buchetele de conopida in apa cu sare sau apa cu lamiae/ otet in jur de 10 minute, apoi spalati buchetele si le gatiti.
Am pe blog o multime de retete de conopida. Le gasiti pe toate daca dati click pe acest link. Veti gasi supe / ciorbe, salate, creme, mancare, gratinuri sau conserve.
Poate fi consumata si in stare cruda, in combinatie cu alte legume, in salate, gatita la abur, prajita, la cuptor sau murata. Conopida poate fi folosita ca inlocuitor al carbohidratilor – poate ati auzit de pizza cu blat de conopida.
Conopida este o leguma care poate fi taiata usor, dar in functie de modul in care va fi gatita va las cateva indicatii.
Cum se taie conopida?
In primul rand se indeparteaza frunzele, astfel incat sa ajungeti la tulpina.
Cu un cutit taiati in jurul tulpinii. Buchetele de conopida sunt atasate tulpinii principale si au la randul lor alte tulpini.
Le puteti separa plasand cutitul intre flori si tulpina. Dupa ce ati indepartat tulpina puteti desface usor buchete mai mici sau le lasati mari, in functie de modul in care vor fi gatite sau mancarea in care vor fi folosite.
A doua metoda este sa taiati felii pe verticala tinand conopida cu tulpina in sus. Ies 2-4 felii daca aveti grija sa taiati prima oara chiar in mijlocul tulpinii, apoi tot pe verticala astfel incat sa iasa felii frumoase.
Pentru retete in care conopida va fi fierta in apa sau la abur raman buchete de marime medie sau mica.
Pentru retete de conopida prajita ( „steak” de conopida) se taie pe verticala – in acest caz alegeti conopida mare sau foarte mare!
Daca vreti sa faceti „orez de conopida” atunci buchetele de conopida desprinse deja, asa cum am explicat mai sus pot fi maruntite intre degete, pana obtineti bucatele de marimea bobului de orez.
Aveti nevoie de rabdare! Daca alegeti un mixer/robot exista riscul sa le transformati in pudra, dar puteti incerca. Acestea se consuma in general in stare cruda, in salate.
Acum, cand stiti deja cum se taie conopida, ramane sa va spun cum se gateste conopida si cat timp se fierbe conopida.
Prima si cea mai folosita metoda de gatire a conopidei este fierberea in apa cu sare. Se pune apa suficienta intr-o oala se adauga sare si se lasa sa dea in clocot.
Daca fierbeti o conopida intreaga aceasta are nevoie de 20-25 minute, in functie de marimea acesteia. Daca ati taiat conopida in buchetele atunci, in functie de marimea si grosimea tulpinilor, aveti nevoie de 5-10 minute.
Se poate fierbe cu sau fara capac. Verificati daca este gatita, din cand in cand, cu ajutorul unei furculite sau varful unui cutit.
Acestea trebuie sa intre si sa iasa foarte usor, dar tulpina trebauie sa fie inca ferma.
Bucatile de conopida trebuie sa fie fragede. Daca veti fierbe prea mult atunci aceasta se va destrama si va deveni prea moale. Va asigur ca nu va doriti o conopida flescaita!
Daca veti continua gatirea conopidei la cuptor sau o veti sota, atunci scurgeti conopida fiarta, o clatiti si o lasati sa se raceasca inainte de a fi folosita.
Alta metoda de gatire este la abur. Cand apa cu sare ajung la punctul de fierbere se introduce cosul de legume in oala.
Apa nu ajunge pana la nivelul cosului. Se pune capacul si se gateste 5-10 minute, in functie de marimea buchetelor.
A treia metoda de gatire a conopidei este prajirea. Conopida se poate fierbe in prealabil, apoi se scurge, se usuca si se soteaza in ulei incins.
Se poate praji direct in baie de ulei sau se pot pune buchetele mici in tava de copt, se stropesc cu ulei si se coc pana devin fragede.
Eu va recomand si in acest caz sa o fierbeti in prealabil cateva minute, astfel incat sa fie gatita corespunzator la final.
Avand in vedere faptul ca v-am recomandat sa fierbeti conopida inainte de a fi prajita sau gatita la cuptor, atunci timpii de prajire in ulei sunt mici (2-3 minute pentru fiecare parte).
Conopida se va praji doar pana se rumenesc feliile pe ambele parti. Se prajeste in putin ulei, la foc mediu.
Daca urmeaza a fi gratinata timpul de coacere poate fi de 20 minute pana la maxim 30 minute in cazul unei conopide intregi.
Conopida poate fi gatita si la microunde.
Se presara apa peste buchetele (cam 6 linguri pentru buchete ce ar intra intr-o farfurie adanca de supa), se baga in punga (punga magica in care gatiti carne in cuptor).
Se sigileaza si se pune cuptorul pe cea mai mare temperatura pentru 5-7 minute (in functie de marimea buchetelor). Se lasa in punga sa astepte inca 2 minute.
Eu nu sunt fan al metodelor de gatire la microunde, iar sugestia o am de la o prietena care gateste adesea la acest aparat.
Daca vreti sa pregatiti conopida murata aceasta se pune in stare cruda in borcane, urmand a fi adaugata saramura sau otet fierbinte peste aceasta.
Acestea fiind spuse va invit sa gatiti conopida dupa retetele stranse in colectia de retete de conopida
Cele mai apreciate retete de catre cei care imi urmaresc blogul sunt:
salata de conopida cu maioneza si usturoi
ciorba de conopida cu suc de rosii
conopida gratinata rapida – fara sos bechamel
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
=COLECTIE.de.RETETE=_extrem de documentata-explicativ (cu foto). FELICITARI_!@!
multumesc!