Conopida prajita cu piure de conopida

18 noiembrie 2019Diva in Bucatarie

Conopida prajita

Conopida prajita. Steak de conopida. Friptura de conopida. 

Conopida prajita cu piure de conopida – reteta simpla, vegana/de post, cu ingrediente simple, usor de procurat, o sa va incante atat din punct de vedere estetic cat si cu un gust placut.

Poate ca o sa para ciudat sa pui intr-o farfurie conopida cu conopida, dar texturile, gustul acestora, modul de gatire, este total diferit.

Reteta si prezentarea sunt oarecum inspirate de ceea ce am vazut la un eveniment culinar din luna mai – Sarbatoarea Gustului.

Chef Colin Westel reprezinta le Cordon Bleu Londra in toata lumea. Acesta a gatit conopida prajita, dar cu o garnitura de cous-cous de conopida vegana.

Daca mi-a placut atat de multe atunci, mi-am propus sa pregatesc o reteta asemanatoare, dar pe gustul meu, cu un piure ce aduce cremozitate si un plus de gust.

Puteti spune ca aveti in farfurie ” friptura” de conopida. Nu-i asa ca suna ciudat?

Dar daca dati cautare pe net sigur gasiti  termenul „steak” in dreptul conopidei gatita in acest fel. Este crocanta la exterior si moale la interior.

Se pregateste usor si rapid. In 30 minute puteti avea in farfurie conopida prajita cu piure de conopida.

Retete de post (vegane) cu conopida:

  1. pane in stil asiatic,
  2. cu maioneza de post si usturoi,
  3. cu linte in sos de curry rosu

Toate retetele de post le veti in aceasta postare.

Revenind la reteta de conopida prajita cu piure de conopida as vrea sa va spun ca trebuie sa aveti grija cand taiati conopida.

Indepartati intai frunzele, apoi taiati conopida pe verticala. Daca miezul / cotorul este gros puteti scoate 2 felii. Este important ca feliile sa fie groase de 1.5-2 cm, altfel se vor rupe in timpul gatirii.

Eu am folosit 2 palete lungi, drepte pentru a manevra conopida ce urma a fi prajita. O parte din conopida ce ramane poate fi transformata in piure. Restul il puteti congela.

Acum va las sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru conopida prajita cu piure de conopida.

Ingrediente:

1 conopida medie -mare

ulei pentru prajit

1 morcov mic

1 frunza dafin

cateva boabe de piper

Pentru piure: 

420 g buchetele conopida fiarta cu cateva felii morcovi

70-90 ml lapte de cocos

1/4 lingurita turmeric

1/4 lingurita condiment tikka masala

sare

1-2 lingurite ulei de nuci / masline

1 catel mic usturoi zdrobit – sau pudra de usturoi cat prindeti intre doua degete

1 lingurita rasa tahini

1/2 lingurita suc lamaie

Pentru decor: 

putina boia picanta

cateva fire de marar

Mod de preparare:

In primul rand am dat drumul la cuptor la 200°C.

Am taiat conopida pe verticala in bucati de aprox 1.5 – 2 cm grosime. Marginile se vor desprinde/rupe, asa ca acestea vor fi transformate in piure.

Mijlocul ramane intreg, ca o floare. Am scos o floare mare si trei mai mici ce vor fi  transformate in fel principal – ideal ar fi fost sa fie 2 flori mari, intregi.

Buchetele rupte le-am pus la fiert intr-o oala, in apa cu sare, boabe de piper, 1 frunza mica de dafin si cateva felii foarte subtiri de morcov.

Le-am fiert in jur de 6 minute (pana in momentul in care furculita intra si iese foarte usor din conopida).

Floarea mare si cele 3 flori medii le-am pus cu grija intr-o oala cu apa sarata fierbinte si le-am fiert 5-6 minute.

Am scurs apa, am scos cu mare grija conopida, am sters-o si am lasat-o sa se usuce. Am pus-o apoi intr-o tigaie, cu putin  ulei pe fund si am prajit-o 2 minute pe ambele parti.

Apoi am intors-o cu mare grija, ca sa nu se rupa, astfel incat sa se rumeneasca pe ambele parti.

Coacere

Am mutat apoi conopida in cuptor pentru 8-10 minute.

Piure de conopida

In acest timp am pregatit piure-ul de conopida mixand buchetele mici fierte cu laptele de cocos, tahini, suc lamaie, un catel mic usturoi zdrobit, ulei de nuci (sau de masline), turmeric, condimente pentru tikka masala si sare.

Am mixat pana am obtinut o crema fina omogena.

Am pus 2 linguri varfuite de piure de conopida pe o farfurie, apoi conopida prajita.

Este atat de gustoasa reteta aceasta incat nu iti pare rau ca in farfurie ai doar conopida.

Gusturile, aromele si texturile te fac sa savurezi cu mare pofta acest steak de conopida.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *