Cozonac de post cu dovleac
Cozonac de post cu dovleac. Reteta de cozonac de post cu dovleac. Cozonac de post. Cun faci cozonac de post pufos. Reteta cozonac

Cozonac de post cu dovleac si scortisoara – reteta aromata, pufoasa si simpla
Despre reteta
Daca iti doresti un cozonac pufos de post, cu o aroma calda de toamna si o culoare aurie naturala, aceasta reteta de cozonac de post cu dovleac si scortisoara este alegerea perfecta.
Dovleacul ofera aluatului o textura moale si fina, iar scortisoara ii adauga parfumul specific sarbatorilor. Nu ai nevoie de oua, lapte sau unt – doar ingrediente simple, vegetale, care se transforma intr-un desert spectaculos. . In plus, zaharul brun si untul de cocos din umplutura completeaza perfect dulceata naturala a dovleacului. Este o reteta de cozonac vegan care nu are nimic de invidiat versiunilor clasice – ba chiar are un farmec aparte!
Este o reteta potrivita pentru perioadele de post, pentru vegani sau pentru oricine vrea un desert mai usor, dar la fel de savuros ca un cozonac clasic.

Alte retete de cozonac de post:
- cozonac de post cu crema de nuci si rahat,
- cozonac de post cu nuca si cacao,
- cu crema de ciocolata si rom
- cozonac cu rahat.
Daca nu tineti post si vreti sa pregatiti cozonaci deliciosi puteti incerca orice reteta din aceasta colectie.
De ce sa alegi acest cozonac de post cu dovleac
✔ Fara produse animale – perfect pentru post sau pentru o dieta vegana
✔ Textura moale si aerata
✔ Gust bogat de dovleac si scortisoara
✔ Se pastreaza fraged 2–3 zile
✔ Aspect spectaculos, perfect pentru sarbatori

In perioada postului toata lumea cauta retete, asa ca retetele noi sunt o buna sursa de inspiratie pentru cei care vor sa incerce retete deosebite.
Sfaturi si trucuri pentru un cozonac de post perfect
- Foloseste dovleac placintar bine copt – are cea mai dulce pulpa.
- Piureul trebuie scurs bine, altfel aluatul devine prea moale.
- Poti adauga nuci, stafide sau merisoare in umplutura.
- Nu grabi dospirea – un cozonac pufos are nevoie de timp!
- Pentru un plus de aroma, adauga coaja rasa de portocala sau putin ghimbir pudra.
Pregatirea acestui cozonac este o bucurie: aluatul se framanta usor, se dospeste frumos, iar rezultatul final este un cozonac spectaculos, cu miros de sarbatoare in toata casa. Perfect langa o cana de ceai sau cafea, acest cozonac de post cu dovleac si scortisoara merita sa devina una dintre retetele tale preferate.
Ingrediente:
550 g faina
1 plic drojdie uscata (25 g drojdie proaspata)
100 g zahar tos
240 g piure de dovleac copt – am folosit un dovleac mediu
100 ml lapte de orez cu cocos / lapte de cocos
1 lingurita extract de vanilie
50 ml ulei
2 g sare
Pentru umplutura:Â
25 g unt de cocos topit
40 g zahar de muscovado – poate fi zahar brun
60 g zahar tos
2 g scortisoara
10 g pudra neagra de cacao
Mod de preparare pas cu pas
Pregatirea dovleacului
- Coace dovleacul pana devine moale si usor caramelizat.
- Scoate pulpa cu o lingura, paseaz-o si las-o intr-o sita 30 de minute pentru a elimina lichidul in exces.
Prepararea aluatului
- Intr-un bol mare, amesteca faina, drojdia si zaharul.
- Adauga piureul de dovleac, vanilia si uleiul.
- Toarna treptat laptele vegetal caldut si framanta pana obtii un aluat moale si elastic.
- Adauga sarea si continua framantarea 5-10 minute.


Pont: Daca aluatul e prea moale, mai adauga putina faina, dar fara sa devina rigid.


Dospirea aluatului
- Acopera vasul cu un prosop curat.
- Lasa-l la dospit 60 de minute, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.


Aluatul si-a dublat volumul in acest timp.
Prepararea umpluturii
- Intr-un bol, amesteca zaharul muscovado, zaharul tos, scortisoara si cacaoa.
- Adauga untul de cocos topit si amesteca usor.


Modelarea cozonacului
- Imparte aluatul in doua parti egale.
- Intinde fiecare bucata in forma de dreptunghi (aprox. 17×32 cm).
- Unge cu unt de cocos si presara umplutura uniform.
- Ruleaza strans si taie ruloul pe lungime, fara sa ajungi pana jos.
- Impleteste cele doua bucati, apoi asaza cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
- Lasa-l la dospit inca 30 de minute.


Coacerea cozonacului
- Preincalzeste cuptorul la 180 °C.
- Coace 40–45 de minute, pana cand devine rumen si frumos.
- Lasa-l sa se raceasca pe un gratar.
- Optional, presara zahar pudra pentru un aspect elegant.
Incearca acest cozonac de post cu dovleac si scortisoara, moale si parfumat, fara oua, lapte sau unt. Reteta simpla, ideala pentru post, cu aluat pufos si aroma de toamna.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Paginamea de Facebook este  aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.




















Cel mai bun site…retete exceptionale..toate ies din prima…cand eram mai deceptionata…ca nu ieseau deloc retetele oferite de alte persoane…am descoperit absolut intamplator acest loc mirific…totul superb…totul usor de facut…totul iese perfect…sunteti un miracol…parca ar fi un vis…ma trezesc dimineata cu gandul ca de fapt am visat asa ceva…
va doresc tot binele din lume
Va multumesc mult! Cand incep anul cu un astfel de comentariu nu pot decat sa ma simt si mai mortivata sa aduc retete simple, bune si usor de facut.