Cozonac de post cu dovleac si scortisoara
Cozonac de post cu dovleac

Cozonac de post cu dovleac si scortisoara
Cozonac de post cu dovleac si scortisoara este reteta celui mai pufos si mai delicios cozonac de post, aromat si frumos colorat.
Cu siguranta nici aspectul nu trece neobservat, iar gustul si aroma il vor transforma intr-unul din cozonacii cei mai apreciati.
Cozonacul cu dovleac si scortisoara pregatit fara oua, lapte si unt este propunerea mea pentru cei care tin post sau au un regim de viata vegan.
Pentru aluat am folosit lapte de orez cu cocos (poate fi doar lapte de orez sau de cocos), piure din dovleac copt, iar aroma umpluturii am asigurat-o cu zaharul brut si scortisoara presarate peste untul de cocos topit.
Am mai pregatit si in anii trecuti cozonac de post, dar acesta este cel mai bun cozonac de post.
Alte retete de cozonac de post:
- cozonac de post cu crema de nuci si rahat,
- cozonac de post cu nuca si cacao,
- cu crema de ciocolata si rom
- cozonac cu rahat.
Daca nu tineti post si vreti sa pregatiti cozonaci deliciosi puteti incerca orice reteta din aceasta colectie.
In perioada postului toata lumea cauta retete, asa ca retetele noi sunt o buna sursa de inspiratie pentru cei care vor sa incerce retete deosebite.
Sfaturi despre lichidul folosit
Pe vremuri, bunicile si mamele noastre nu foloseau lapte vegetal. Apa minerala sau apa fiarta cu zahar si coaja de portocala.
Bunica prieteni mele folosea ceai dulce de galbenele si musetel.
Noi avem insa la indemana laptele vegetal ce trebuie adaptat umpluturii. Daca nu folosesc nuca nu pot pune lapte de migdale sau caju.
Aleg un tip de lapte cu gust neutru, cum este cel de soia, de orez sau ovaz.
Avand in vedere ca urma sa folosesc in reteta de cozonac de post cu dovleac si scortisoara unt de cocos pentru ca umplutura sa se lipeasca de aluat, am ales un lapte de orez cu cocos.
Puteti folosi lapte de cocos si ma refer la laptele din cutii de carton, nu la cel in doza metalica. Pe acela il folosesc la mancare sau la creme de prajituri. Are alta consistenta.
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac de post cu dovleac si scortisoara:
Ingrediente:
550 g faina
1 plic drojdie uscata (25 g drojdie proaspata)
100 g zahar tos
240 g piure de dovleac copt – am folosit un dovleac mediu
100 ml lapte de orez cu cocos / lapte de cocos
1 lingurita extract de vanilie
50 ml ulei
2 g sare
Pentru umplutura:
25 g unt de cocos topit
40 g zahar de muscovado – poate fi zahar brun
60 g zahar tos
2 g scortisoara
10 g pudra neagra de cacao
Mod de preparare:
Pregatire dovleac
Am inceput pregatirea cozonacului de post cu dovleac si scortisoara punand dovleacul la copt.
In acest timp mi-am cantarit restul ingredientelor si le-am lasat la indemana, astfel incat toate sa fie la aceeasi temperatura.
Cand dovleacul a fost copt am scobit cu lingura pulpa, am pasat-o apoi am pus-o in strecuratoare pentru 30 minute. In acest interval de timp se va scurge lichidul.
Pregatire aluat
Am pus faina intr-un vas incapator si am amestecat-o cu drojdia uscata si zaharul.
Apoi am pus pulpa de dovleac bine scursa, extractul de vanilie si uleiul si am amestecat putin.
Am turnat laptele incalzit usor si am framantat aluatul. Am adaugat sarea si am framantat pana am obtinut un aluat omogen si elastic.
Dospire
L-am acoperit cu un prosop si l-am lasat 60 minute sa dospeasca.
Aluatul si-a dublat volumul in acest timp.
Pregatire umplutura
Am pregatit umplutura amestecand zaharul brut nerafinat cu zahar tos, scortisoara si cacao.
Puteti folosi zahar brun sau zahar de cocos in locul zaharului brut nerafinat (muscavado).
Modelare cozonac
Am impartit aluatul in doua si am intins cu mainile (fara sucitor) doua dreptunghiuri (17*32 cm).
Apoi am topit untul de cocos ai am uns cele doua dreptunghiuri.
In continuare am impartit umplutura si am pus-o pe cele doua blaturi, pe care le-am rulat apoi si le-am taiat pe mijloc, fara sa ajung cu cutitul pana jos.
Dospire in tava
Am impletit cele doua rulouri si am pus cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt.
L-am lasat sa mai creasca 30 minute.
Coacere
Am copt cozonacul de post cu dovleac si scortisoara in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
L-am lasat simplu, nu are nevoie de zahar pudra, dar daca vreti puteti pune.
Este atat de bun!!! Si aromat si frumos si foarte pufos. Nu-I asa ca o sa il incercati si voi?
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Paginamea de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Cel mai bun site…retete exceptionale..toate ies din prima…cand eram mai deceptionata…ca nu ieseau deloc retetele oferite de alte persoane…am descoperit absolut intamplator acest loc mirific…totul superb…totul usor de facut…totul iese perfect…sunteti un miracol…parca ar fi un vis…ma trezesc dimineata cu gandul ca de fapt am visat asa ceva…
va doresc tot binele din lume
Va multumesc mult! Cand incep anul cu un astfel de comentariu nu pot decat sa ma simt si mai mortivata sa aduc retete simple, bune si usor de facut.