Un cozonac de post aromat si gustos, pregatit din acelasi aluat din care am pregatit si muceniii de post, perfect pentru o pauza si o cana de cafea.
INGREDIENTE:
(Pentru 2 cozonaci mari)
1,2 kg faina
200 g zahar
40 g drojdie proaspata
1 fiola esenta vanilie
1/4 lingurita pasta de vanilie
1 lingura coaja rasa de portocale
150 g margarina
180 ml ulei
200 ml apa minerala
150 ml lapte de soia
4-5 linguri praf de cacao neagra
1 fiola esenta de rom
400 g nuca macinata mai mare
4 plicuri zahar vanilat fin
2 linguri scortisoara
Pentru tapetare:
4 linguri zahar pudra
1 lingurita suc de portocale
zahar
PREPARARE:
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea, zaharul si drojdia dospita in prealabil in apa minerala incalzita cu o lingura zahar si incepem sa framantam. Adaugam coaja rasa de portocala, esenta de vanilie, margarina si uleiul incalzit usor si framantam energic pana obtinem un aluat neted, elastiC, care nu se lipeste de maini. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, apoi il framantam iar si il mai lasam inca 30 minute sa creasca.
Impartim aluatul in doua, in poportii de 60 si 40%. Bucata mai mica va fi amestecata cu praf de cacao si esenta de rom. In acest moment impartim in bucati egale aluatul alb si cel cu cacao. Intindem aluatul incolor, presaram 100 g nuca tocata, 1 lingura zahar pudra, 1 plic zahar vanilat si scortisoara.
Intindem aluatul cu cacao astfel incat sa fie un dreptunghi mai mic decat cel alb si il punem peste cel alb, presaram iar nuca, 1 lingura zahar pudra, 1 plic zahar vanilat si scortisoara.
Rulam si lasam cozonacul sa mai creasca in tava 15-30 minute, apoi il coacem, in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50 minute.
Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Il putem unge cu un amestec de zahar pudra cu suc de portocale si zahar tos mai mare.
Pofta buna!
cel mai apetisant cozonac de post pe care l-am vazut, felicitari!
Multumesc!